Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.09.2020

На Запоріжжі неповнолітній правопорушник став учасником проекту "Відновне правосуддя для неповнолітніх"

Минулого року українське суспільство почало знайомитися з програмою відновного правосуддя для неповнолітніх. Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» стартував  в Запорізькій області у травні цього року і вже активно реалізується у нашому регіоні.
 
Діти,  які вперше схибили, мають примиритися з потерпілим, а соцслужби та психологи — відкоригувати їхню поведінку. Тоді прокурор звертається до суду і приймається позитивне рішення щодо звільнення дитини від відповідальності. Це поможе  підліткам виправитися та усвідомити, що не можна вирішувати проблеми лише злочинним шляхом.  
 Пілотний проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, і включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.
Мета програми відновлення – надати дитині другий шанс, примирити порушника та потерпілого, ресоціалізувати та запобігти майбутнім правопорушенням дітей. Програма базується на принципах відновного правосуддя та використовує медіацію для примирення неповнолітніх правопорушників із потерпілими. Залучений посередник (медіатор) сприяє сторонам у примиренні та допомагає з'ясувати, якого саме відшкодування хоче потерпілий.
У ході досудового розслідування кримінального провадження відносно неповнолітнього грабіжника, який у серпні цього року відкрито викрав мобільний телефон у мешканки м.Запоріжжя на одному з пляжів обласного центру, з’ясувалося, що межу закону він переступає вперше, тож може використати законне право на медіацію.
Використовуючи сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку, Запорізькою місцевою прокуратурою № 3 проведено роботу направлену на примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілою. Однак самого лише визнання вини та відшкодування шкоди недостатньо – в дитини має змінитись спосіб життя.
Зважаючи на згоду неповнолітнього підозрюваного, його законного представника та потерпілої надали взяти участь в проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», прокурором місцевої прокуратури направлено відповідні документи до регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, фахівцями якого буде проведено процедуру медіації.

Автор: Пресслужба Запорізької обласної прокуратури
кількість переглядів: 1147