Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2020

Щодо роботи відділу нагляду за додержанням законів органами Державної фіскальної служби України прокуратури Запорізької області у І півріччі 2020 року

Завдяки вжитим регіональною прокуратурою координаційними та організаційно-практичним заходам правоохоронними органами області велась робота із протидії злочинам у сфері оподаткування, викриття тіньових схем ухилення від сплати податків та розслідування кримінальних проваджень даної категорії.

Як результат, для розгляду до суду направлено обвинувальні акти і клопотання у 13 провадженнях цієї категорії, з яких 1 – про злочин, вчинений організованою злочинною групою, 3 – про кримінальні правопорушення у сфері оподаткування та 1 – щодо легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

У закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитків на суму 11,2 млн. грн., з яких 5,3 млн. грн. або 47% – відшкодовано, накладено арешт на 9,7 млн. грн., пред’явлено позовів на 5,8 млн. грн.

У поточному році прокуратурою області спільно з працівниками податкових органів за результатами проведених обшуків припинено діяльність 3 незаконних місць масового виготовлення спирту етилового та алкогольних напоїв, вилучено 20 т. сировини для виготовлення спирту та 7 т. спирту, обладнання для його виготовлення.

Також, направлено обвинувальний акт відносно 4 осіб, які у складі ОЗГ займались незаконним виготовленням та збутом алкогольних напоїв.

Припинено діяльність 3 незаконних місць масового виготовлення спирту етилового та алкогольних напоїв, вилучено 20 т. сировини для виготовлення спирту та 7 т. спирту, обладнання для його виготовлення.

Окрім цього направлено до суду обвинувальний акт щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом  на суму 7 млн.грн.

Прокуратура області продовжує займати принципову позицію у забезпеченні ефективної протидії податковій злочинності.

Як приклад, у січні поточного року до суду скеровано обвинувальний акт відносно підприємця у кримінальному провадженні про тяжкий злочин у сфері оподаткування (ч. 3 ст. 212 КК України), яким державі завдано збитків на суму майже 6 млн. грн. З метою відшкодування збитків на майно підозрюваного накладено арешт на суму 7 млн. грн.

Також у січні регіональною прокуратурою передано на розгляд суду обвинувальний акт відносно організатора конвертаційного центру (ч. 2 ст. 205-1 КК України), до складу якого входило 25 фіктивних підприємств, через рахунки яких у тіньовий обіг виведено грошові кошти на суму 54 млн. грн.

У червні прокуратурою області до суду передано обвинувальний акт за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 222, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 209 КК України у кримінальному провадженні за фактом легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом (від ухилення від сплати податків) на суму 7 млн. грн.

Також у червні до суду направлено обвинувальний акт відносно директора одного з підприємств, який ухилився від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 3 млн.грн.

Збитки відшкодовані у повному обсязі.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1122