Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2020

Щодо роботи відділу підтримання публічного обвинувачення в суді у І півріччі 2020 року

Упродовж I півріччя 2020 року міськрайсудами області за участю обвинувачів з постановленням вироку розглянуто 2093 кримінальних провадження, у тому числі 410 – на підставі угод (з них 185 – про примирення, 225 – про визнання винуватості).

У апеляційному порядку переглянуто 495 кримінальних проваджень. Рівень апеляційного реагування прокурорів на вироки суду є декілька нижче загальнодержавного та складає 75,7% проти 85,1% по державі. Задоволено 98 апеляційні скарги прокурора на незаконні вироки суду та 13 на ухвали.

З метою підвищення рівня апеляційного реагування, активізовано роботу  по виявленню незаконних судових рішень та їх оскарженню – внесено 261 апеляційну скаргу, на розгляді в суді, з урахуванням внесених у минулому році перебуває 235 скарг.

За результатами розгляду апеляційних скарг прокурора апеляційним судом винесено 49 нових вироків, у переважній більшості якими скасовані надто м’які вироки районних судів та посилено покарання засудженим.

Зокрема, вироком Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області громадянин П., засуджений за скоєння дорожньо-транспортної пригоди зі смертельними наслідками та залишення без допомоги  особи, в небезпечному для життя стані, тобто ч. 2 ст. 286, ч. 1 ст. 135 КК України  до умовного терміну покарання з випробуванням.

Із обставин провадження вбачається, що П. перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, рухаючись на автомобілі по пр. 50 років Перемоги у м. Мелітополі з перевищенням швидкості, здійснив наїзд на молоду дівчину, яка перетинала дорогу по пішохідному переходу. В результаті наїзду пішохід отримала тяжкі тілесні ушкодження, від яких померла у лікарні. Водій П. скоївши наїзд на пішохода, маючи реальну можливість не надав останній допомогу, якої вона потребувала після ДТП, та  зник з місця пригоди.

Послідовно відстоюючи свою правову позицію, прокурором у провадженні було внесено апеляційну скаргу, яку Запорізьким апеляційним судом задоволено, ухвалено новий вирок, яким громадянину П. призначено покарання у виді 3 років позбавлення волі реально з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки.

Через послідовну позицію оскарження в касаційному порядку ухвал апеляційного суду про відхилення апеляційних скарг прокурора, а також оскарження неправосудних вироків апеляційного суду області у I півріччі 2020 року рівень касаційного реагування є вище загальнодержавного та складає 57,9% при 54,7% по державі, задоволено 11 касаційних скарг прокурора, у тому числі скасовані реабілітуючи судові рішення щодо 4 осіб.

Упродовж I  півріччя 2020 року вживалися заходи спрямовані на додержання конституційних прав громадян, встановлені підстави для оскарження у апеляційному порядку всіх реабілітуючих рішень ухвалених судами першої інстанції, а у касаційному порядку встановлені підстави для оскарження щодо 25 осіб, на них внесені касаційні скарги. В цілому за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів судами вищих інстанцій у поточному році скасовано 13 реабілітуючих рішень щодо 17 осіб.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1070