Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2020

Про діяльність органів прокуратури області у 1 півріччі 2020 року з питань міжнародного співробітництва

В умовах сьогодення прокуратурою області підвищена увага приділялась питанням міжнародного співробітництва під час кримінального провадження.

Упродовж 1 півріччя 2020 року органами прокуратури області в цілому на належному рівні забезпечено нагляд за додержанням законодавства на вказаному напрямі діяльності.
Так, за цей час до прокуратури області від компетентних органів іноземних країн надійшло 22 запити про надання правової допомоги.

Із загальної кількості запитів більшість надійшла від компетентних органів Республіки Польща, Російської Федерації, Азербайджанської та Латвійської Республік.

В основному запити стосувалися проведення таких слідчих (процесуальних) дій як допити свідків, потерпілих, підозрюваних, вручення процесуальних документів, а також надання матеріалів, які характеризують особу. Під час надання міжнародної правової допомоги порушень вимог міжнародних договорів та КПК України не допущено.

За цей час до правоохоронних органів області від іноземних компетентних органів надійшли 3 кримінальні справи з клопотаннями про перейняття кримінального переслідування відносно громадян України, 1 з них – у децентралізованому порядку.

Загалом на теперішній час у провадженні органів досудового слідства області перебуває 10 кримінальних справ, які надійшли з-за кордону ( з них 5 надійшли у децентралізованому порядку).

Упродовж звітного періоду не залишено поза увагою правоохоронних органів області питання розшуку осіб, які ухиляються від органів досудового розслідування та суду.

У зв’язку із затриманням на території іноземних держав 2 осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів в Україні, прокуратурою області підготовлено та направлено до Офісу Генерального прокурора  клопотання про їх екстрадицію.

За вказаний період за кордоном затримано 2 розшукувані особи, які  ухиляються від органів досудового розслідування. Відносно 2 осіб підготовлено та направлено до Офісу Генерального прокурора клопотання про екстрадицію, які підтримано та направлено до компетентних органів іноземної держави.

На території регіону упродовж  2020 року правоохоронними органами області особи, які розшукується компетентними органами іноземних держав у зв’язку з вчиненням злочинів на їх території, не затримувалися.

Разом з тим, у поточному році проведено 2 екстрадиційні перевірки відносно 2 осіб, які розшукувалися компетентними органами іноземних держав.

На теперішній час за дорученням Генеральної прокуратури України проводяться ще 3 екстрадиційні перевірки відносно 3 осіб, які затримувалися у попередні роки, щодо наявності підстав, які можуть перешкодити її видачі за кордон.

Тривалість екстрадиційних перевірок пов’язана з тим, що відповідно до ч. 4 ст. 590 КПК України рішення про видачу (екстрадицію) не може бути прийнято, якщо особа подала заяву про визнання її біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, чи скористалася відповідно до законодавства правом на оскарження рішення щодо оскарження зазначених статусів, до остаточного розгляду заяви, у порядку, встановленому законодавством України.

Наразі 3 особи, стосовно яких проводяться екстрадиційні перевірки, скористались таким правом та оскаржують рішення ДМС у встановленому порядку.

На цей час в установах виконання покарань на території Запорізької області відбувають покарання ще 3 особи, відносно яких центральним органом України прийнято рішення про їх  екстрадицію за кордон з відстрочкою.

З урахуванням викладеного, стан організації роботи у галузі міжнародного співробітництва під час кримінального провадження у прокуратурі області в цілому забезпечено у відповідності до вимог галузевого наказу Генерального прокурора України, положень міжнародних договорів і КПК України.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1084