Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2020

Органи прокуратури вимагають повернення земель прибережної захисної смуги Азовського моря, які використовуються із порушеннями вимог законодавства

Якимівським районним судом Запорізької області розпочато розгляд справи за позовом прокуратури Запорізької області в інтересах держави до Кирилівської селищної ради про визнання незаконними рішень, недійсним договору оренди землі та повернення до територіальній громаді земельної ділянки комунальної власності площею 1,6 га.

Установлено, що Кирилівською селищною радою всупереч вимог ст. ст. 88-90 Водного кодексу України передано в оренду для розміщення об’єктів рекреаційного призначення земельну ділянку площею 1,6 га, розташовану у межах прибережної захисної смуги Азовського моря та пляжної зони Утлюкського лиману на території Федотової коси, без урахування її природних властивостей та законодавчих обмежень щодо забудови та використання земель водного фонду.

У 2014 році вказана земельна ділянка вже передавалась із порушенням зазначених вимог закону у постійне користування КП «Розвиток курортної зони» Кирилівської селищної ради для розміщення об’єктів рекреаційного призначення. Рішенням господарського суду Запорізької області від 19.07.2018 у справі № 908/479/17  відповідне рішення ради визнано незаконним, а земельну ділянку повернуто територіальній громаді. Проте це не завадило місцевим депутатам повторно відвести цю землю з тими ж порушеннями вже новому землекористувачу.

Відведення земель прибережної захисної смуги всупереч вимог законодавства може призвести до хаотичної забудови морського узбережжя, що порушує гарантоване Конституцією України право кожного громадянина на вільний доступ до водних об’єктів, безпечний відпочинок біля них та право на безпечне довкілля.

Всього органами прокуратури області у поточному році пред’явлено 11 позовів вказаної категорії щодо повернення державі та місцевим громадам земель прибережної захисної смуги Азовського моря та його лиманів загальною площею 23,5 га вартістю понад 830 млн грн. Судами наразі  задоволено 2 таких позови на суму 454 млн грн щодо земельних ділянок площею 18 га.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1179