Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.07.2020

Щодо стану представницької діяльності на захист інтересів держави в суді та діяльності у сфері запобігання та протидії корупції поза межами кримінального провадження за І півріччя 2020 року

      Органи прокуратури, здійснюючи захист інтересів держави в суді, реалізують конституційну функцію, що сприяє дотриманню принципів верховенства права, зміцненню законності, захисту та поновленню порушених інтересів держави. У пріоритетних сферах пред’явлено позовних заяв на загальну суму 2 млрд 352 млн грн, судами задоволено 41 позов, заява на 757,7 млн грн. Відповідачами добровільно відшкодовано 80 млн грн за закритими справами. Інтенсивне землекористування на території області активізує потребу з боку органів влади, контролюючих та правоохоронних органів регіону в забезпеченні законності при розпорядженні та використанні земель. У зв’язку з цим органами прокуратури області приділено посилену увагу вказаному питанню та забезпечено дієвий захист інтересів держави у сфері земельних відносин шляхом застосування представницьких повноважень. Зокрема, у вказаній сфері пред’явлено позовів на суму 2 млрд 338 млн грн, судами задоволено на 106,4 млн грн.
      Завдяки активній та послідовній позиції органів прокуратури пред’явлено позови про повернення земель прибережної захисної смуги Азовського моря площею 22 га вартістю 796 млн грн. За позовами прокурорів забезпечено виконання судових рішень, у тому числі постановлених у минулих роках, про повернення земель указаної категорії загальною площею майже 30 га вартістю 82,9 млн грн. Так, 20.02.2020 прокуратурою області пред’явлено позов в інтересах держави до ГУ Держгеокадастру в області, Олександрівської сільської ради про визнання наказу незаконним та його скасування, витребування земельної ділянки прибережної захисної смуги Азовського моря площею 18,2 га вартістю 453,4 млн грн. Указаний позов 03.07.2020 задоволено судом у повному обсязі.
      Належну увагу органами прокуратури області також приділено питанням законності забудови земель прибережної захисної смуги, пред’явлено позови про знесення самочинно збудованих об’єктів нерухомості на узбережжі Азовського моря загальною площею 1280 кв. м. Як приклад, прокуратурою області 24.04.2020 пред’явлено позов в інтересах держави в особі Кирилівської селищної ради до фізичних осіб, ДАБІ України про скасування реєстрації декларації про готовність до експлуатації самочинно збудованого об’єкта, на яке визнано право власності за рішенням суду, визнання недійсним договору про поділ спільного майна подружжя, знесення самочинно збудованого об’єкта (спортивно-оздоровчого комплексу загальною площею 644 кв. м). Судовий розгляд указаної справи наразі триває. З метою реального надходження коштів до бюджетів прокуратурою області приділено посилену увагу питанням стягнення коштів, отриманих від використання земель державної та комунальної власності без правовстановлюючих документів. Так, прокуратурою області 03.06.2020 пред’явлено позов в інтересах держави в особі Запорізької міської ради до ПАТ «Запорізький абразивний комбінат» про стягнення збитків у вигляді недоотриманих бюджетом доходів за фактичне використання земельної ділянки площею 50 га у розмірі понад 19 млн грн. Судовий розгляд зазначеної справи наразі триває. З питань державної та комунальної власності пред’явлено позовів на суму майже 11,3 млн грн, судами задоволено 6 позовів на 2 млн грн. Так, Енергодарською місцевою прокуратурою 22.06.2020 пред’явлено позов в інтересах держави в особі Енергодарської міської ради до ТОВ «Зв'язок плюс» про стягнення заборгованості та пені за прострочення зобов’язання, розірвання договору оренди та повернення комунального майна площею 553 кв. м вартістю 7,9 млн грн. Судовий розгляд указаної справи наразі триває. У поточному році органами прокуратури області приділено посилену увагу правомірності використання нерухомого майна (квартир) на території обласного центру. Зокрема, за результатами самостійного виявлення порушень прокурорами в інтересах держави в особі Запорізької міської ради пред’явлено 6 позовів (заяв) про визнання договорів купівлі-продажу недійсними, визнання спадщини відумерлою та передачі її у власність територіальної громади міста Запоріжжя загальною площею 204,85 кв. м вартістю 2,8 млн грн. Протидія неправомірним посяганням у бюджетній сфері була та залишається одним із пріоритетних напрямів у роботі органів прокуратури області. Зокрема, вжито заходів представницького характеру з метою стягнення до бюджетів понад 1,4 млн грн, судами задоволено позовні заяви на суму майже 20 млн грн.
      Органами прокуратури області досліджено питання виконання умов договорів підряду, укладених за результатами процедур відкритих торгів, зокрема, в частині своєчасності використання або повернення бюджетних коштів, перерахованих в якості попередньої оплати (авансу). Як наслідок, 26.06.2020 прокуратурою області пред’явлено позов в інтересах держави в особі Запорізької обласної державної адміністрації до ТОВ «Рубікон-Моноліт» про стягнення до бюджету боргу та штрафних санкцій на суму 8,5 млн грн, що виникли внаслідок невиконання зобов’язань за договором про закупівлю робіт за державні кошти. Провадження у вказаній справі відкрито 06.07.2020, наразі судовий розгляд триває. Надано оцінку питанням законності проведення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальних громад, а також правомірності використання бюджетних коштів за договорами про публічні закупівлі. Під час здійснення представництва на захист інтересів держави у бюджетній сфері прокурорами виявлено та розпочато 17 кримінальних проваджень, досудове розслідування яких наразі триває. На захист інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позовів на 169 тис. грн. Судами задоволено, з урахуванням пред’явлених позовів у минулому році, на суму майже 627,7 млн грн. Зокрема, 12.05.2020 за результатами повторного перегляду справи Північним апеляційним господарським судом в повному обсязі задоволено позовну заяву Енергодарської місцевої прокуратури Запорізької області. Визнано незаконними та скасовано розпорядження Запорізької обласної державної адміністрації, а також недійсними додаткові угоди, зобов’язано орендаря (ТОВ «Запорізький рибокомбінат») повернути державі ділянки водного фонду загальною площею 1 638 га вартістю 627 млн грн. Загалом під час здійснення представництва прокурорами розпочато 55 кримінальних проваджень. За результатами проведення досудового розслідування буде вирішено питання про представництво інтересів держави в суді. Прокурорами забезпечено участь у розгляді судами 144 справ. Завдяки активній позиції та реалізації повноважень прокурора на вступ у справи за позовами інших осіб з метою захисту інтересів держави попереджено стягнення бюджетних коштів на суму 2,2 млн грн. За апеляційними та касаційними скаргами прокурорів скасовано 15 незаконних судових рішень.
      Так, за результатом розгляду апеляційної скарги прокуратури області постановою Запорізького апеляційного суду від 17.03.2020 задоволено позов заступника прокурора Запорізької області в інтересах держави в особі Фонду державного майна України до Міністерства аграрної політики та продовольства України, Сенченка О.С., ТОВ «Базіс-Плац» про визнання недійним договору купівлі-продажу та витребування майна загальною площею 2930,7 кв. м, вартістю 499 599 грн із чужого незаконного володіння. Органами прокуратури області систематично вживаються заходи до фактичного виконання рішень судів у справах за власними позовами. Упродовж першого півріччя 2020 року забезпечено виконання рішень судів на суму 342,5 млн. грн. Державі та територіальним громадам повернуто 3061 гектарів земель. Для прикладу, Токмацькою місцевою прокуратурою забезпечено виконання рішення суду та припинено ПП «Агро-Транс» право користування на підставі удаваного правочину земельною ділянкою державної форми власності площею 1247 гектарів вартістю 109 млн грн. Також за результатами вжитих Бердянською місцевою прокуратурою заходів забезпечено виконання ухвали господарського суду Запорізької області про затвердження мирової угоди у справі з позовом цієї прокуратури та, як наслідок, повернуто територіальній громаді м. Бердянська земельну ділянку в межах прибережної захисної смуги Азовського моря площею 0,8916 га вартістю 79,2 млн грн. За активної участі прокурорів завершено тривалу процедуру виконання двох судових рішень за позовами Бердянської місцевої прокуратури та повернуто державі кургани загальною площею 0,15 га вартістю 37,3 млн грн. За результатами активної участі прокурорів у виконавчих провадженнях задоволено 81 відомча та 5 судових скарг на незаконні дії, рішення або бездіяльність посадових осіб органів ДВС; розпочато 5 кримінальних проваджень за фактами умисного невиконання судових рішень за позовами прокурорів. Зокрема, зважаючи на ухилення ФОП Кушпаря Д.Ю. від виконання судового рішення про зобов’язання звільнити розташовану в м. Запоріжжі земельну ділянку площею 0,4733 га вартістю 10,8 млн грн від самочинно зведеної автостоянки, 08.04.2020 Запорізькою місцевою прокуратурою № 3 до ЄРДР внесено відомості про кримінальне правопорушення за ч. 1 ст. 382 КК України. За результатами досудового розслідування 05.05.2020 боржникові вручено повідомлення про підозру у його вчиненні, а 19.06.2020 кримінальне провадження з обвинувальним актом скеровано до суду. Слід зазначити, що примусове виконання відповідного рішення суду за активної участі прокурора у виконавчому провадженні також забезпечено в квітні 2020 року.
      У поточному році до суду направлено 329 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. Із загальної кількості складених протоколів 219 – за фактами порушень вимог фінансового контролю, 106 – за фактами виникнення конфлікту інтересів, 4 – за фактами порушення обмежень щодо сумісництва. За результатами розгляду адміністративних справ, судами притягнуто 85 осіб. Серед притягнутих осіб: 37 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, 16 працівники судової гілки влади, 3 державних службовці 5-7 категорії (IV-V групи) та 6 посадових осіб місцевого самоврядування 5-7 категорії, 3 посадових та службових особи інших органів державної влади, 4 співробітники Нацполіції, 4 – пенітенціарної та інші. З загальної кількості – 10 посадових осіб юридичних осіб публічного права. За внесеними прокурорами 63 поданнями у порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» до дисциплінарної відповідальності притягнуто 29 посадових осіб.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1272