Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.02.2020

На Запоріжжі ліквідували конвертаційний центр

Прокуратурою Запорізької області спільно з ТУ ДБР у м.Мелітополь та   співробітниками УСБУ в області, в ході проведення заходів у межах кримінального провадження України розпочатого за фактами  привласнення, розтрати та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинених організованою групою в особливо великих розмірах  та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 2 ст. 364, ч.5 ст.191, ч.3 ст.212 КК України), ліквідовано діяльність «конвертаційного центру».
 
Встановлено, що в період з січня 2019 року по теперішній час, група осіб-мешканців Запорізької області, за сприянням співробітників правоохоронних органів,  надавали послуги підприємствам реального сектору економіки з формування незаконного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку. Серед «клієнтів» ділків було більше пів сотні комерційних структур реального сектору економіки та державних підприємств Запорізької, Дніпропетровської та Сумської областей.
У своїй протиправній діяльності учасники групи використовували розрахункові рахунки, відкриті в ПАТ «Сбербанк», АТ «Укргазбанк» та ін.
Загальний обсяг проконвертованих грошових коштів за вказаний період із використанням реквізитів «транзитно-конвертаційних підприємств» склав більше 100 млн. гривень. Ймовірні втрати бюджету складають понад 55 млн. гривень, а збитки державі тільки від ухилення від сплати податків та обов'язкових платежів орієнтовно складають понад 15 млн.грн.
У результаті проведених обшуків вилучено комп’ютерну техніку, засоби зв’язку, банківські картки, чекові книжки, первинна/бухгалтерська документація «транзитних» та «фіктивних» підприємств, чорнові записи, електронні носії інформації, печатки та штампи «фіктивних» підприємств, а також 5 одиниць вогнепальної зброї, дозвільні документи на яку надані не були.
На даний час проводиться комплекс оперативних та слідчих заходів, призначено проведення необхідних експертиз.
 
 
 

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1686