Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2020

Тези виступу прокурора Запорізької області Володимира Калюги на сесії Запорізької обласної ради про результати діяльності органів прокуратури Запорізької області за 12 місяців 2019 року

Сьогодні, 27 лютого, прокурор Запорізької області Володимир Калюга виступив перед депутатами та представниками ЗМІ на тридцять п’ятій позачерговій сесії Запорізької обласної ради.
 
Згідно вимог Закону України «Про прокуратуру», очільник регіональної прокуратури проінформував про діяльність органів прокуратури Запорізької області у 2019 році, окресливши основні напрямки роботи та досягнення в цих напрямках:
 
На виконання вимог статті 6 Закону України «Про прокуратуру» хочу поінформувати Вас про результати діяльності органів прокуратури області за 2019 рік.
 
* * * * *
 
У минулому році прокуратурою області спрямовано зусилля на розв’язання проблемних питань прокурорської діяльності та забезпечення ефективного виконання покладених функцій та завдань. 
 
Реалізовано комплекс заходів організаційно-практичного та координаційного характеру, зокрема проведено:
 
- 2 координаційні наради;
 
- 10 спільних нарад з іншими правоохоронними органами, в тому числі за участю органів влади;
 
- 46 оперативних нарад при прокурорі області, у тому числі 27 – щодо стану слідства у кримінальних провадженнях.
 
Створено 4 міжвідомчі робочі групи, робота яких спрямована на підвищення ефективності протидії легалізації та діяльності кримінальних авторитетів; попередження та розслідування злочинів, учинених стосовно громадських активістів, та за фактами інших дій, спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації; розкриття та розслідування кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів; а також щодо профілактики кримінальних правопорушень у сфері охорони водних живих біоресурсів.
 
* * * * *
 
Як результат, у регіоні закріплено позитивну тенденцію до стримування темпів зростання  злочинності.                                                                          
 
Вже декілька років поспіль стабільно знижується показник рівня кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення. Якщо в 2017 році він складав майже 185 злочинів на 10 тисяч населення, в 2018 році знизився до 155, то торік цей показник склав 135 кримінальних правопорушень, втім він ще вищий, ніж по державі (105,7).
 
Майже на 14% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень (з 26 607 до 22 957).
 
На 16% зменшилась кількість учинених тяжких злочинів(з 8980 до 7520).
 
Поряд з цим на 16% зросла кількість особливо тяжких злочинів (з 464 до 538). Така тенденція не в останню чергу пояснюється збільшенням на 19% скоєних умисних вбивств (з 80 до 95).
 
    За видами кримінальних правопорушень у структурі злочинності, як і декілька років поспіль, найбільш питому вагу складають злочини проти власності (66%). В той же час кількість облікованих злочинів указаної категорії зменшилась майже на 20% (з 18 810 до 15 143).
 
Зокрема, на 23% менше скоєно грабежів (511 проти 666), на 22% - крадіжок (12 167 проти 15 641).     
 
* * * * *
 
Органами прокуратури області спрямовувалися координаційні зусилля на підвищення ефективності протидії злочинності на всіх напрямах.
 
Вжиті заходи сприяли активізації роботи з розкриття злочинів. Торік правоохоронними органами області за оголошеною на стадії досудового слідства підозрою розкрито 9 722 кримінальних правопорушення або 46%.
 
* * * * *
 
У 2019 році прокурорами здійснювалося процесуальне керівництво у понад 140 тисячах (140 037) кримінальних провадженнях, що розслідувались слідчими поліції. Забезпечено прийняття остаточних рішень у майже 43 тисячах (42 999) або 31% проваджень від тих, що розслідувались.
 
До суду процесуальними керівниками з обвинувальними актами направлено 6 444 кримінальних провадження (15%).
 
Крім того, до суду передано 86 клопотань про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності, що становить лише 0,1% від загальної кількості закінчених кримінальних проваджень, направлених до суду.
 
* * * * *
 
Завдяки належній координаційній діяльності органів прокуратури області, упродовж минулого року правоохоронними органами регіону викрито 173 корупційні кримінальні правопорушення, з яких більшість (123) – тяжкі та особливо тяжкі.
 
Із загальної кількості виявлених, 43 правопорушення вчинено у бюджетній системі, 8 – у сфері земельних відносин, 3 – у сфері охорони довкілля, по 2 – у сфері транспорту, охорони здоров'я, освіти та у паливно-енергетичному комплексі, а також 1 – на підприємствах оборонно-промислового комплексу.
 
Під час розслідування цих кримінальних проваджень 5 осіб відсторонено від виконання повноважень на посаді.
 
За результатами розслідування скеровано до суду з обвинувальним актом 96 кримінальних проваджень про корупційні діяння стосовно 106 осіб, з яких 11 заарештовано.
 
* * * * *
 
З метою протидії корупції ми використовуємо всі можливі, в тому числі адміністративно-правові, заходи впливу.
 
На третину більше, ніж у позаминулому році, направлено до суду  протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією (477 проти 349).
 
За результатами розгляду адміністративних справ судами до відповідальності притягнуто 158 осіб, в тому числі 6 посадових осіб Запорізької обласної державної адміністрації, 4 посадові особи райдержадміністрацій, 45 депутатів місцевих рад, 6 співробітників Нацполіції, 9 - пенітенціарної служби, 2 - фіскальної служби.
 
Із загальної кількості розглянутих протоколів 145 – за фактами порушень вимог фінансового контролю, 12 – за фактами виникнення конфлікту інтересів, 1 – щодо невжиття заходів протидії корупції (цього року єдиний такий протокол в Україні).
 
За внесеними прокурорами 110 поданнями у порядку                                ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» до дисциплінарної відповідальності притягнуто 49 посадових осіб, серед яких  заступник начальника відділу апарату Запорізької обласної державної адміністрації.
 
* * * * *
 
Завдяки вжитим координаційним заходам у 2019 році виявлено 13 організованих злочинних груп.
 
Зокрема, знешкоджено 2 злочинні організації, 1 стійке злочинне угруповання з корумпованими зв'язками, ще 1 вчиняло злочини у бюджетній сфері. Також викрито 1 стійке злочинне угруповання, яке вчиняло злочини у банківській системі (з двох по державі).
 
Загалом до складу організованих злочинних угруповань входило 52 особи, які вчинили 124 злочини.
 
Вказаними  злочинами завдано збитків на суму 3,2 млн.грн. З метою їх відшкодування на майно обвинувачених накладено арешт на суму понад 7 млн.грн.
 
Наведу декілька прикладів щодо актуальних проваджень цієї категорії, обвинувальні акти у яких вже розглядаються судами.
 
За процесуального керівництва прокуратури області продовжується досудове слідство у кримінальному провадженні щодо банди, яка тривалий час на території міста Запоріжжя вчиняла угони транспортних засобів, вимагання, грабежі, розбійні напади на громадян, крадіжки та інші зухвалі злочини. За результатами ретельно спланованої спецоперації, в ході якої проведено великий обсяг негласних слідчих (розшукових) дій, 46 обшуків домоволодінь та автотранспорту, затримано 5 членів банди, яким за клопотанням прокуратури області у грудні 2019 року обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою. Наразі встановлюється причетність членів банди до вчинення інших злочинів на території міста та області. За попередніми підрахунками сума збитків, завданих діями угруповання, перевищує 500 тис. гривень.
 
У січні поточного року направлено до суду 2 обвинувальних акти. Один - відносно 6 членів ОЗГ, яка виготовляла та збувала на території обласного центру наркотичні речовини. Під час обшуків у фігурантів вилучено понад 30 кг марихуани. Другий - відносно 5 членів ОЗГ, яка займалась викраденням людей з метою вимагання грошових коштів і майна. Діями злочинців завдано збитків на   суму 89 тис. гривень.
 
* * * * *
 
Органами прокуратури області вживалися координаційні та наглядові заходи для підвищення ефективності розслідування кримінальних проваджень на пріоритетних напрямах.
 
Торік до суду за процесуального керівництва прокурорів на розгляд судів передано 36 обвинувальних актів про злочини у бюджетній системі. Із 33,5 млн. грн. збитків, завданих такими кримінальними правопорушеннями, 24 млн. грн. – реально відшкодовано.
 
* * * * *
 
Забезпечено ефективне процесуальне керівництво розслідуванням кримінальних проваджень про злочини у сфері земельних відносин: до суду скеровано 16 обвинувальних актів, що вдвічі більше ніж у 2018 році (8). Злочинами цієї категорії спричинено збитків на суму 3,8 млн. грн. З метою їх відшкодування на суму 2,6 млн.грн. пред’явлено позовів, ще на суму 834 тис.грн. на майно підозрюваних накладено арешт. 
 
* * * * *
 
За координуючої ролі прокуратури області та з використанням наглядових повноважень продовжується наступальна робота органів правопорядку з припинення функціонування нелегальних паливних та газових заправок.
 
     За погодженням із процесуальними керівниками та відповідно до ухвал слідчих суддів проведено 75 обшуків та оглядів, за їх результатами припинено діяльність 16 незаконних заправок, 5 з яких демонтовано. Також вилучено обладнання та устаткування, вантажний автомобіль з причепом, у якому знаходились 27 газових балонів та установка для перекачки газу, 4 куб.м скрапленого газу, на які судом накладено арешт.
 
До суду передано обвинувальні акти у 2 кримінальних провадженнях щодо функціонування нелегальних паливної та газової заправок.
 
Наразі правоохоронними органами здійснюється досудове розслідування ще у 29 кримінальних провадженнях за відповідними фактами, які перебувають на контролі прокуратури області.
 
* * * * *
 
У сфері протидії наркозлочинності діяльність органів правопорядку регіону за координуючої ролі прокуратури переорієнтована на документування фактів збуту наркотиків. Як результат викрито 250 злочинів цієї категорії проти 197 за 2018 рік. До суду передано обвинувальні акти у 80 провадженнях щодо збуту таких засобів.
 
* * * * *
 
Ми продовжуємо займати принципову позицію у питаннях ефективного розслідування службових злочинів на пріоритетних напрямах. Як наслідок, уже цьогоріч маємо ряд позитивних напрацювань.
 
* * * * *
 
         Торік прокуратурою області із використанням координаційних та наглядових повноважень робота Управління Служби безпеки України в області зорієнтована на викриття і розслідування злочинів, що зазіхають на основи національної безпеки країни і громадську безпеку.
 
         Із 38 направлених у минулому році до суду обвинувальних актів, 4 – про злочини, пов’язані з тероризмом, по 3 – за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та щодо контрабанди зброї і сильнодіючих речовин.
 
Вже у січні поточного року за погодженням з регіональною прокуратурою слідчим УСБУ в області повідомлено про підозру одному з експосадовців КП «Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України за фактом зловживання службовим становищем та вчинення службового підроблення, внаслідок чого комунальному підприємству завдано збитків на суму понад 1,5 млн. грн. Наразі досудове слідство триває, вживаються заходи щодо встановлення інших осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень.
 
* * * * *
 
Вже більше року працює Державне бюро розслідувань. У грудні Генеральна прокуратура України передала нам у повному обсязі повноваження у межах територіальності забезпечувати нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування слідчими зазначеного органу. У зв’язку із чим за нашою ініціативою у структурі прокуратури області ліквідовано галузевий відділ та створено нове управління.
 
Минулого року процесуальне керівництво прокурорами прокуратури області здійснювалось у 494 кримінальних провадженнях, досудове розслідування в яких провадилось слідчими ТУ ДБР, розташованого у місті Мелітополі.
 
За результатами розслідування у 7 кримінальних провадженнях обвинувальні акти направлено до суду, в тому числі 2 - за фактами вчинення корупційних кримінальних правопорушень; по одному обвинувальному акту – про злочини у сфері земельних правовідносин та обігу наркотичних засобів, проти правосуддя, за фактом ДТП та порушення недоторканості житла. 
 
Вжиті наприкінці минулого року організаційно-практичні та наглядові заходи позитивно вплинули на ефективність проведення слідчими ДБР досудового розслідування.  
 
Як результат – цього року до суду вже направлено обвинувальні акти у 7 кримінальних провадженнях, з яких 3 – у сфері протидії корупції.
 
Найближчим часом планується закінчити досудове розслідування направленням до суду обвинувальних актів у низці актуальних кримінальних проваджень, в яких особам уже повідомлено про підозру.
 
* * * * *
 
Виконуючи конституційну функцію з підтримання публічного обвинувачення у суді прокурорами в 2019 році взято участь у розгляді майже 4 тисяч кримінальних проваджень з постановленням вироку.                    
 
Рівень апеляційного реагування прокурорів на вироки суду дорівнює загальнодержавному та складає майже 90 %.
 
З метою підвищення рівня апеляційного реагування активізовано роботу з виявлення незаконних судових рішень та їх оскарження. Як результат, торік органами прокуратури області внесено 607 апеляційних скарг; задоволено 252 апеляційні скарги прокурора на незаконні вироки суду та 88 – на ухвали суду. Наразі на розгляді в суді, з урахуванням минулих років, перебувають 325 апеляційних скарг.
 
Через послідовну позицію оскарження в касаційному порядку ухвал апеляційного суду про відхилення апеляційних скарг прокурора, а також оскарження неправосудних вироків апеляційного суду області у 2019 році рівень касаційного реагування дещо вищий за загальнодержавний та складає 63% при 62% по державі. Задоволено 34 касаційні скарги прокурора.
 
Не вдалося уникнути фактів порушення конституційних прав громадян. Судами області  у минулому році ухвалено 69 виправдувальних вироків.  Не погоджуючись із такими рішеннями, прокуратурою області всі виправдувальні вироки оскаржені в апеляційному порядку, як результат – 24 вироки вже скасовані за апеляційними скаргами прокурора, справи направлені на новий судовий розгляд. За касаційними скаргами Верховним Судом скасовано реабілітуючі судові рішення стосовно 11 осіб. 
 
* * * * *
 
Органи прокуратури області принципово реалізують свої повноваження щодо захисту прав ув’язнених осіб та забезпечення законності в установах виконання покарань.
 
Приділено увагу питанням додержання прав засуджених осіб на працю та її оплату.
 
Торік майже вдвічі зріс рівень середньої заробітної плати засуджених: з 1720 до 3379 гривень.  
 
Фактично ліквідовано майже мільйонну заборгованість за позовами до засуджених (її розмір зменшено з понад 900 тис. грн. до 56 тис. грн.), а також   зменшено борги зі сплати аліментів (з 70 тис. грн. до 800 грн.).
 
Проводився постійний моніторинг тяжкохворих засуджених та ув’язнених осіб. Як результат – на підставі ст. 84 КК України (звільнення від покарання за хворобою) з місць позбавлення волі звільнено 17 осіб (у 2018 році – 8).
 
На всі виявлені порушення вимог законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях органами прокуратури області забезпечено принципове реагування: внесено 328 документів реагування, в тому числі безпосередньо на порушення вимог законів в установах виконання покарань -  146. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 225 службових осіб, в тому числі 143 винних особи установ виконання покарань. Скасовано або приведено у відповідність 48 актів піднаглядних органів та установ.
 
* * * * *
 
                       
 
Реалізуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді органи прокуратури області у пріоритетних сферах пред’явлено позовів на суму майже  1,3 мільярди гривень, судами задоволено 139 позовів, заяв на суму понад 1 мільярд гривень, розпочато 54 кримінальні провадження, досудове розслідування яких наразі триває.
 
Про ефективність застосування представницьких повноважень на захист інтересів держави у сфері земельних відносин свідчать пред’явлені позови на суму понад 1 млрд. грн. Судами вже задоволено 56 позовів на суму понад 951 млн. грн.
 
Завдяки активній та послідовній позиції органів прокуратури області у минулому році пред’явлено 17 позовів про повернення земель прибережної захисної смуги Азовського моря та його лиманів площею 10,2 га загальною вартістю понад 278 млн. грн.  За позовами прокурорів забезпечено виконання, у тому числі постановлених у минулих роках, 20 судових рішень про повернення земель указаної категорії загальною площею 15,7 га вартістю майже 300 млн. грн.                            
 
Органи прокуратури області реагували на факти протиправного вибуття із державної та комунальної власності об’єктів нерухомості, а також порушення закону при використанні такого майна.
 
На вказаному напрямі пред’явлено позовів на суму майже  4,5 млн. грн.,судами задоволено 10 позовних заяв на суму понад 10 млн. грн.
 
Результатом протидії неправомірним посяганням у бюджетній сфері заходами представницького характеру стало стягнення до бюджетів понад 6 млн. грн. Судами задоволено 25 позовних заяв на суму 4,3 млн. грн.
 
З метою охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позовів на суму майже 59 млн. грн. Судами задоволено 10 позовів указаної категорії на 59,5 млн. грн.
 
Завдяки активній позиції та реалізації повноважень прокурора на вступ у справи за позовами інших осіб з метою захисту інтересів держави попереджено стягнення коштів на суму 835 млн. грн., що є найкращим показником по Україні.                                                                              
 
 
Завдяки принциповому реагуванню за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів скасовано 51 незаконне судове рішення.
 
За наслідками моніторингу судових рішень виявлено та оскаржено 20 рішень суду у справах, порушених за позовами інших осіб, предметом яких, зокрема, є земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею понад 267 га.
 
 
Не залишено поза увагою факти незаконних дій суддів. Вищою радою правосуддя за результатом розгляду дисциплінарної скарги прокуратури області суддю районного суду притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади. Окрім того, суддю відсторонено від здійснення правосуддя.
 
Судові рішення за позовами прокурорів виконані на суму майже 510 млн. грн.
 
* * * *
 
Упродовж 2019 року зареєстровано незначне зростання рівня злочинності серед неповнолітніх (на 1,9%): з 206 (у 2018 році)  до 210 злочинів. Разом з цим на 19% зменшилась кількість неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення (з 193 до 156 осіб).
 
При здійсненні представницької діяльності щодо охорони дитинства  за виявленими порушеннями законодавства у бюджетній та земельній сферах органами прокуратури області розпочато досудове розслідування у 14 кримінальних  провадженнях.
 
 
На захист інтересів дітей пред’явлено 20 позовів на суму 11 млн. грн.,  в тому числі 5 у бюджетній сфері на суму понад 130 тис. грн. та 5 у сфері земельних відносин на суму понад 10 млн. грн.
 
Судами  задоволено 15 позовів на суму 8 млн. грн., відповідачами добровільно відшкодовано 2 млн. грн.
 
Зокрема, за активної позиції прокуратури державі повернуто 20 га земель навчального закладу вартістю 505 тис. грн., розташованих у Веселівському районі, які незаконно передані приватному суб’єкту господарювання за удаваним договором підряду.
 
Загалом після звернення прокурора до суду з позовними заявами про визнання таких угод про спільну діяльність незаконними відповідачами добровільно повернуто навчальним закладам області 75 га земель.
 
За втручання прокуратури області попереджено вибуття із комунальної власності майна дитячого оздоровчого закладу вартістю 601 тис. грн. Позицію прокуратури щодо незаконності відчуження майна підтримали суди першої та апеляційної інстанцій.
 
Важливим пріоритетом у роботі органів прокуратури області є захист прав та інтересів дітей, потерпілих від злочинних посягань.
 
У поточному році прокуратурою області разом із ГУНП в області недопущена спроба вивезення до Туреччини неповнолітньої дівчини з метою її сексуальної експлуатації.
 
19 січня 2020 року у Міжнародному аеропорту «Запоріжжя» при спробі вивезти неповнолітню до Туреччини правоохоронцями затримано мешканку нашої області та їй повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України (торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації неповнолітньої).
 
Ухвалою слідчого судді від 21.01.2020 підозрюваній обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Досудове розслідування у кримінальному провадженні наразі триває.
 
Постійна увага приділяється питанням захисту прав дітей при виконанні рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні інших заходів примусового характеру. Для усунення порушень закону в цій сфері органами прокуратури області торік внесено 16 вказівок, за наслідками їх розгляду  до дисциплінарної відповідальності притягнуто 10 службових осіб.
 
* * * * *
 
Торік до органів прокуратури області надійшло 11 тисяч звернень, майже половину з яких (5 тисяч)  вирішено  по суті.
 
Найчастіше громадяни звертались до органів прокуратури зі скаргами з питань досудового розслідування, на дії та рішення працівників правоохоронних органів.
 
На особистих прийомах працівниками органів прокуратури області прийнято понад 4 тисячі звернень громадян (5 місце по державі). Для порівняння, таку ж кількість громадян прийнято працівниками органів прокуратури п’яти областей (Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Рівненської та Тернопільської).
 
Особистий прийом керівника прокуратури області в минулому році відвідало 143 громадянина. Це один з найбільших показників у державі.
 
Прокурорами розглянуто понад 200 запитів на публічну інформацію. Крім того, вся необхідна інформація оприлюднена на вебпорталі відкритих даних, а також на сайті прокуратури області.
 
* * * * *
 
На завершення хочу сказати, що нами досягнуто позитивних результатів на всіх напрямах діяльності, я навів приклади лише їх частини.
 
Цього року у взаємодії з іншими правоохоронними органами регіону у пріоритетному порядку ми будемо протидіяти корупційним злочинам з фокусом на найтяжчі злочини цієї сфери; тяжким та особливо тяжким злочинам у кредитно-фінансовій сфері; у сфері оборонно-промислового комплексу; злочинам у сфері обігу наркотичних засобів; порушенням прав людини співробітниками правоохоронних органів.  Питання незаконного використання природних ресурсів та інші правопорушення у сфері екології; нелегальний гральний бізнес; незаконні АЗС; виробництво та реалізація спирту також будуть у зоні підвищеної уваги усіх правоохоронців.
 
Діяльність прокуратури буде оцінюватись з урахуванням нових критеріїв на підставі розроблених Офісом Генерального прокурора індикаторів виконання пріоритетів.  
 
Маю запевнити всіх присутніх, що органи прокуратури Запорізької області докладуть максимум зусиль для забезпечення належного стану законності в регіоні та неухильного додержання конституційних прав громадян, інтересів суспільства та держави.
 
 
 
 

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1557