Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.02.2020

Вирок члену громадського об’єднання «Допомога Запоріжжя» за утримування людей проти їх волі у реабілітаційному центрі, залишено без змін

 Запорізьким апеляційним судом залишено чинним обвинувальний вирок Бердянського міськрайонного суду, винесений у серпні минулого року відносно  уродженця м. Перевальськ Луганської області, члена громадського об’єднання «Допомога Запоріжжя», який протягом 2017 року у м. Бердянську утримував у центрі соціально-психологічної реабілітації громадян, що страждали алкогольною та наркотичною залежністю,  проти їх волі.
 
Такі громадяни, за вказівкою обвинуваченого, персоналом очолюваного ним центру тримались під замком, у будівлі з загратованими вікнами, на закритій території, обнесеній двометровим парканом з колючим дротом. Обмежені у свободі пацієнти центру пересувались по його території лише у супроводі працівників установи, та разом з ними прибували на богослужіння у церкву «Воскресіння», служителями в якій і були всі вищевказані охоронці, а засуджений її духовним лідером. Всі спроби втечі суворо присікались та карались. Незаконне позбавлення волі всіх фактично ув’язнених хворих людей завершилось лише після втручання працівників поліції, які під час обшуку у реабілітаційному центрі припинили функціонування імпровізованого концтабору.
Незважаючи на невизнання організатором подібного «лікування» своєї вини у незаконному позбавленні волі людей, її було переконливо доведено в суді стороною обвинувачення. 34-річного обвинуваченого визнано винним у незаконному позбавленні волі, вчиненому  щодо двох чи більше осіб, що здійснювалось протягом тривалого часу.
Не погодившись з вироком, сторона захисту оскаржила його в апеляційному порядку, вимагаючи виправдати засудженого. За наслідками розгляду поданої захисником апеляційної скарги, судова колегія Запорізького апеляційного суду, порушень кримінального процесуального закону, які б могли бути підставою для скасування винесеного судом першої інстанції  рішення, не встановила. Вирок залишено без змін, він набрав законної сили.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1295