Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.02.2020

Нагляд за дотриманням законів адміністраціями установ і органів, що виконують кримінальне покарання, як один з пріоритетів в роботі прокуратури Запорізької області

     Одним з пріоритетних напрямків роботи прокуратури Запорізької області - є нагляд за дотриманням законів адміністраціями установ і органів, які виконують кримінальне покарання. Зокрема, забезпечення безпеки життя і здоров'я осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі перебувають на особливому контролі прокурорів області.
     Лише за минулий рік прокуратурою Запорізької області внесено 146 документів реагування, за результатами розгляду яких із вжиттям заходів до усунення порушень закону, до відповідальності притягнуто 143 посадових особи.
      За прокурорського втручання скасовано майже 50 актів індивідуальної дії установ з питань виконання судових рішень. Розглянуто і задоволено 40 документів реагування з питань надання медичної допомоги ув'язненим, з притягненням винних посадових осіб до відповідальності.
     Майже повністю вдалося ліквідувати заборгованість з перерахування аліментів із заробітку засуджених з 70 тис. Грн. до 800 грн. поточної заборгованості.
      Також відновлено права потерпілих від злочинів на відшкодування завданих злочинами збитків, що призвело до зменшення заборгованості засуджених з 933 тис. грн. до 56 тис. грн.
     Крім того, завдяки постійному моніторингу медіа простору, прокурори оперативно реагують і перевіряють інформацію, що з'являється в засобах масової інформації з питань порушення прав ув'язнених. Без уваги прокуратури не залишається жодного випадку порушень режиму і правопорядку в установах відбування покарань - як з боку адміністрації установи, так і з боку засуджених. Тому якщо людина, перебуваючи у виправній установі, порушує закон - вона обов'язково понесе справедливе покарання.
      Так, завдяки принциповій позиції прокуратури Запорізької області вдалося добитися справедливого вироку заколотнику - засудженому М., який в лютому 2015 намагався дезорганізувати роботу виправної колонії.
     Лише завдяки якісному підтриманню обвинувачення прокурорами Запорізької області, М. отримав справедливе покарання, незважаючи на те, що всіма способами вводив слідство і суд в оману та намагався уникнути реального терміну покарання. Крім того, в суді вдалося довести його причетність і до інших злочинів, в тому числі заклику до заколоту серед засуджених, шляхом нанесення собі тілесних ушкоджень, ігнорування законних вимог адміністрації виправної установи, примус інших засуджених до аналогічних дій, напад на представників адміністрації установи виконання покарань і нанесення їм травми різного ступеня тяжкості.
      Днями в цій справі нарешті поставлено крапку. Запорізьким апеляційним судом винесено справедливий вирок і призначене покарання у вигляді позбавлення волі терміном 5 років.
 

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1219