Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.01.2020

Прокуратурою повернуто у державну власність ділянку, вартістю більше 45,5 млн грн

Так, Токмацькою місцевою прокуратурою встановлено, що громадянин,  реалізувавши своє право на пільгове отримання землі для фермерського господарства, на підставі наказів ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області на протязі 2014 року поза конкурсом отримав в оренду для ведення фермерського господарства ще три земельні ділянки на території Токмацького району.
Використавши спрощений режим отримання земель для ведення фермерського господарства, всупереч цілей, визначених Законом України «Про фермерське господарство» громадянин створив фермерське господарство на підставі декількох орендованих земельних ділянок майже через два роки після їх отримання.
Передавши у власність земельні ділянки, всупереч вимогам земельного законодавства України, орган державної влади на власний розсуд розмежував осіб, які діють в межах правового поля та тих, які обирають інший, більш зручний механізм, який суперечить вимогам законодавства та принципу рівності сторін.
Сільськогосподарська земля є базисом української економіки, тому правомірне розпорядження нею та рівний доступ громадян до земельних ресурсів є запорукою ефективного функціонування економіки, своєчасного наповнення бюджету та дотримання конституційних гарантій.
У зв’язку з чим, 15.09.2017 Токмацькою місцевою прокуратурою в порядку цивільного судочинства пред’явлено позов в інтересах держави до ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області та фізичної особи щодо скасування наказів ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області про надання в оренду земельних ділянок, скасування договору оренди землі та повернення земельної ділянки у володіння держави.
Рішенням Токмацького районного суду Запорізької області від 20.12.2017 у задоволенні позову відмовлено.
Постановою апеляційного суду Запорізької області від 03.07.2018  апеляційну скаргу заступника прокурора Запорізької області задоволено, а рішення Токмацького районного суду Запорізької області від 20 грудня 2017 року скасовано та прийнято нову постанову, відповідно до якої позовні вимоги задоволені у повному обсязі.
Постановою Верховного суду від 04.09.2019 рішення Токмацького районного суду Запорізької області та постанову апеляційного суду Запорізької області скасовано, провадження у справі закрито. Верховний суд зазначив, що оскільки фермерські господарства є юридичними особами, їхні земельні спори з іншими юридичними особами, у тому числі з центральним органом виконавчої влади, який реалізує політику у сфері земельних відносин, щодо користування земельними ділянками, наданими із земель державної або комунальної власності, підвідомчі господарським судам.
Судова практика щодо розгляду справ вказаної категорії фактично змінилася у 2018 році.
Послідовно відстоюючи свою позицію Токмацькою місцевою прокуратурою 18.03.2019 пред’явлено аналогічну позовну заяву в порядку господарського судочинства до ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області та фермерського господарства.
Внаслідок системного підходу прокуратури Запорізької області та Токмацької місцевої прокуратури, які відстоювали правову позицію, постановою Центрального апеляційного господарського суду від 18.11.2019 задоволена апеляційна скарга заступника прокурора Запорізької області на рішення Господарського суду Запорізької області від 30.07.2019 та ухвалено нове рішення, яким позовна заява заступника керівника Токмацької місцевої прокуратури Запорізької області задоволена. Зазначене рішення суду набрало законної сили 18.11.2019.
Токмацькою місцевою прокуратурою забезпечено виконання судового рішення про поновлення правомочностей держави у частині фактичного володіння та користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення загальною площею 58 га вартістю 45659 тис. грн.
02.01.2020 державним реєстратором до Реєстру речових прав на нерухоме майно внесено відомості про скасування права оренди на спірну земельну ділянку, а замельну ділянку передано у володіння держави. 
 

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1491