Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.12.2019

У тривалій судовій суперечці щодо повернення у комунальну власність 18 га прибережної захисної смуги Азовського моря нарешті поставлено крапку

Верховним Судом 18.12.2019 поставлено крапку у тривалій судовій суперечці щодо повернення у комунальну власність земельної ділянки площею понад 18 га прибережної захисної смуги Азовського моря, яка тривала три роки.
 
     Зокрема, Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу прокуратури Запорізької області, скасував рішення Приазовського районного суду від 19.12.2017 та постанову апеляційного суду Запорізької області від 18.04.2018, ухвалив нове рішення, яким позов прокурора задоволено у повному обсязі.
     Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що спірна земельна ділянка відноситься до земель сільськогосподарського призначення, а Головне управління Держземагентства у Запорізькій області в межах повноважень розпорядилось вказаною категорією земель, що передбачено ст. ст. 15-1, 122 Земельного кодексу України.
     Натомість, суд касаційної інстанції погодився з позицією прокурора, визнав незаконним та скасував наказ Головного управління Держземагенства у Запорізькій області, яким у 2015 році незаконно передано в оренду земельну ділянку площею 18,22 га строком на 49 років для ведення фермерського господарства. Окрім цього, суд визнав недійсним укладений договір оренди земельної ділянки та зобов’язав повернути земельну ділянку у комунальну власність.
     Верховний Суд встановив, що спірна земельна ділянка знаходиться на узбережжі Азовського моря на Степанівській косі, відноситься до земель водного фонду та має обмежену мету використання, а право розпоряджатися нею належить Запорізькій обласній державній адміністрації.
     Наразі розпочато заходи щодо фактичного виконання рішення суду.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1907