Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.11.2019

Органами прокуратури області систематично вживаються заходи представницького характеру щодо захисту державних інтересів та стягнення заборгованості з орендарів комунального майна

Конституцію України проголошено, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.
Місцеві ради наділені повноваженнями щодо передачі належного територіальним громадам майна в оренду, кошти, отримані від оренди такого майна, надходять до місцевих бюджетів та витрачаються на нагальні потреби громади, зокрема, на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист та соціальне забезпечення тощо.
У свою чергу, несплата орендарями комунального майна орендної плати порушує економічні інтереси територіальної громади, оскільки призводить до недоотримання місцевим бюджетом кошів, які можуть бути використані для задоволення найважливіших потреб.
Органами прокуратури Запорізької області систематично вживаються заходи представницького характеру на захист державних інтересів в цій сфері з метою наповнення місцевих бюджетів.
Так, наприклад, Запорізькою місцевою прокуратурою № 1 до господарського суду Запорізької області пред`явлено позов в інтересах держави в особі Департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради до товариства про стягнення заборгованості з орендної плати за оренду нежитлового приміщення в сумі понад 800 тис. грн.
Підставою для звернення прокурора до суду стала систематична несплата товариством платежів за договором оренди комунального майна, укладеним у березні 2018 року.
Підприємство заборгувало громаді орендну плату за кілька місяців минулого та поточного років, у позасудовому порядку спір не вирішено.
Наразі справа перебуває у провадженні суду.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1609