Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.11.2019

За вимогою прокуратури з перевізників, які ухиляються від плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування стягнуто плату у відповідності до вимог законодавств

Незадовільний стан українських автомобільних доріг, поза всяким сумнівом, став загальнонаціональною проблемою.
Переважну більшість автомобільних доріг в Україні збудовано в 60-70-х роках минулого століття. Внаслідок безконтрольного руху транспортних засобів, вагові параметри яких перевищують дозволені норми, автомобільні дороги зазнають значних передчасних руйнувань, що призводить, у тому числі, до послаблення обороноздатності держави.
З метою збереження та відновлення автомобільних доріг загального користування та використання їх відповідно до технічних умов експлуатації здійснюється габаритно-ваговий контроль транспортних засобів.
За проїзд автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні, справляється плата.
У випадку невнесення такої плати перевізниками добровільно наявні підстави для представництва інтересів держави в судів прокурором шляхом пред`явлення позовів про її стягнення.
У поточному році судами задоволено позовів такої категорії, пред`явлених органами прокуратури Запорізької області, на загальну суму понад 94 тис. грн.
До прикладу, за принципової позиції прокуратури області судом апеляційної інстанції задоволено позов прокурора в інтересах держави в особі Управління Укртрансбезпеки у Запорізькій області про стягнення з товариства плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування в сумі 28,5 тис. грн.
Так, рішенням господарського суду Запорізької області у даній справі у задоволенні позову відмовлено.
Зазначене рішення обґрунтовано посиланням на недоліки складених управлінням Укртрансбезпеки документів про стягнення плати за проїзд та на те, що вантаж, який перевозився, є сипучим та таким, що змінює навантаження на осі в русі, а загальна вага вантажу перевищена не була.
Прокурором доведено суду, що розмір плати за проїзд визначено у відповідності до вимог законодавства, документи складено із дотриманням приписів нормативно-правових актів.
Рішення апеляційного суду набрало законної сили з моменту його проголошення, наразі вживаються заходи до його виконання.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1614