Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.09.2019

До відома ЗМІ та громадськості. Прокуратура області категорично не згодна з рішенням суду відносно одного з керівників ПАТ «Запоріжгаз» та буде відстоювати свою позицію шляхом оскарження його в суді апеляційної інстанції

У зв’язку з черговим поширенням запорізьким інтернет-ресурсом Zabor недостовірної інформації про результати розгляду судом обвинувального акта у справі щодо зловживання службовим становищем та підробленням офіційних документів одним з керівників ПАТ «Запоріжгаз», прокуратура Запорізької області вважає за необхідне звернути увагу громадськості та представників ЗМІ на наступне.
 
Прокуратура Запорізької області не погоджується з незаконним рішенням Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 03.09.2019, винесеного за результатами розгляду обвинувального акта у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 3641, ч. 1 ст. 366 КК України щодо зловживання службовим становищем та підробленням офіційних документів одним з керівників ПАТ «Запоріжгаз».
Як встановлено слідством, у ІV кварталі 2014 року зазначена особа, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою звільнення ряду споживачів природного газу від обов’язку по сплаті за відібрані ними обсяги природного газу обсягом майже 4 млн. м3, вніс до офіційних документів завідомо неправдиві відомості про втрату зазначеного газу внаслідок аварій, які насправді не траплялися, чим спричинив шкоду ПАТ «Запоріжгаз» на суму понад 26, 6 млн. грн.
Факт вчинення злочину та збитки підтверджено проведеними економічними та почеркознавчими експертизами, показаннями свідків та вилученими документами фінансово-господарської діяльності підприємства.
Ураховуючи відмову ПАТ «Запоріжгаз» визнати спричинені збитки, з метою належного захисту державних інтересів, за ініціативою прокуратури області представниками потерпілого у ході досудового розслідування визнано трьох уповноважених осіб НАК «Нафтогаз України» - державного підприємства, яке є власником 25% акцій ПАТ «Запоріжгаз».
Проте, у судовому засіданні 03.09.2019, суд безпідставно залишив без задоволення клопотання прокурора не проводити підготовче судове засідання без представників НАК «Нафтогаз України».
При цьому до суду з’явилася довірена особа ПАТ «Запоріжгаз», якій слідчим на стадії досудового розслідуванні відмовлено в участі у кримінальному провадженні як представника потерпілого, зокрема через невизнання цією особою очевидного факту завдання збитків ПАТ «Запоріжгаз».
Незважаючи на це, довірена особа ПАТ «Запоріжгаз» надала суду клопотання про відмову від обвинувачення за ч. 2 ст. 3641 КК України та закриття кримінального провадження в цій частині, яку судом одразу ж задоволено.
При цьому, позицію інших представників потерпілого з боку НАК «Нафтогаз України» суд не з’ясував, а доводи прокурора щодо неможливості розгляду цього клопотання без з’ясування позиції останніх, до уваги не взяв.
За результатами розгляду обвинувального акту судом винесено ухвалу про закриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 3641 КК України на підставі п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення у кримінальному провадженні приватного обвинувачення, а за ч. 1 ст. 366 КК України обвинуваченого звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням строків давності.
Прокуратура області категорично не згодна з рішенням суду та буде відстоювати свою позицію шляхом оскарження його в суді апеляційної інстанції.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2295