Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.08.2019

Роз’яснення прокуратури Запорізької області про доступ до публічної інформації

У сучасних реаліях органи влади набувають більшої відкритості та прозорості для громадян, що значно зменшує можливість зловживань, порушень та незаконних дій з корупційною складовою.
Тому, реалізація права громадян на доступ до публічної інформації,– є одним з ключових у забезпеченні прав і свобод людини, оскільки через безперешкодний доступ до інформації реалізується інформаційна взаємодія між людиною, суспільством та державою.
Водночас, не кожен громадянин при звернення до органів прокуратури розуміє або знає сферу дії Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон) та види інформації, яка вважається публічною в розумінні Закону.
З метою підвищення рівня обізнаності запитувачів публічної інформації з вимогами законодавства про доступ до публічної інформації нижче наведемо визначальні норми законодавства з означеного питання, позицію органів судової влади, а також, приведемо приклади наразі сформованої практики розгляду органами прокуратури запитів на отримання публічної інформації.
По-перше, слід відзначити, що відповідно до вимог статті 1 Закону публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.
Отже, визначальним для публічної інформації є те, що вона повинна бути заздалегідь готовим, зафіксованим продуктом, отриманим або створеним суб’єктом владних повноважень у процесі виконання своїх обов’язків.
Зазначеним Законом не передбачено надання роз’яснень з будь-яких питань та надання правової оцінки певним фактам.
Статтею 2 цього Закону визначено, що його дія не поширюється на відносини щодо отримання інформації суб'єктами владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій, а також, на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом.
Цьогоріч до органів прокуратури області десятки разів зверталися запитувачі із запитами щодо надання інформації про результати розгляду їх звернень або надання правової оцінки певним фактам або подіям.
Тому наголошуємо, що органи прокуратури області при отриманні таких запитів у відповідності до вимог Закону приймають їх до розгляду, однак, у подальшому роз’яснюють запитувачам поняття публічної інформації та сферу дії самого Закону.
По-друге, іншим аспектом невірного трактування запитувачами, які є сторонами у кримінальному провадженні, вимог Закону є намагання отримати через звернення із запитом на інформацію копії процесуальних документів або інформації, створених у ході здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні.
Слід відзначити, що згідно з роз’ясненнями Пленуму Вищого адміністративного суду України, викладеними в постанові від 29.09.2016 № 10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації», процесуальні закони (Господарський процесуальний кодекс України, Кодекс адміністративного судочинства України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України) регламентують спеціальний порядок доступу (ознайомлення) учасників відповідних процесів до інформації, створеної (одержаної) у ході (досудового) судового провадження.
Відтак, положення Закону «Про доступ до публічної інформації» не поширюються на доступ учасників кримінального провадження до отримання інформації або документів, створених у ході здійснення досудового розслідування.
Органи прокуратури області сподіваються, що в подальшому запитувачами буде враховуватися викладена інформація при зверненні із запитами до органів прокуратури області.
У разі неповного розуміння викладених аспектів або необхідності їх уточнення кожен може отримати консультацію з приводу звернення із запитом на отримання публічної інформації певної категорії безпосередньо у прокурорів, які ведуть прийом запитувачів, як в регіональній так і в місцевих прокуратурах.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2764