Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.08.2019

Роз’яснення прокуратури Запорізької області щодо звернень до громадської приймальні

Останній часом почастішали випадки звернення до громадської приймальні прокуратури Запорізької області громадян зі скаргами на порушення прав при розгляді органами державного контролю, місцевого самоврядування, іншими установами та організаціями їх звернень та вимогою вжити заходів прокурорського реагування на усунення порушень та притягненя винних осіб до відповідальності.
У зв’язку з цим роз’яснюємо, що згідно з вимогами ст. 131-1 Конституції України, в Україні діє прокуратура, яка здійснює: підтримання публічного обвинувачення в суді; організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку; представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.
Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законом України.
Також роз’яснюємо, що Законом України «Про прокуратуру» суттєво змінено форму реалізації повноважень органів прокуратури. Зокрема, органи прокуратури України позбавлено функції здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів, у тому числі про звернення громадян. Стаття 29 Закону України «Про звернення громадян», якою передбачено прокурорський нагляд за додержанням законодавства про звернення громадян, - взагалі виключена.
Водночас, повідомляємо, що відповідальність за порушення прав громадян на інформацію та звернення передбачена статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Відповідно до ст. 255 вказаного Кодексу складати протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 212-3, мають право уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Таким чином, в разі порушення свого права на звернення чи отримання інформації, громадяни мають право звернутися з відповідною скаргою до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008).

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1359