Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2019

Органами прокуратури вживаються заходи щодо повернення державі лісів навколо Запоріжжя

Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місце розташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.
 
Під час розслідування кримінального провадження Запорізькою місцевою прокуратурою № 3 встановлено, що на території Балабинської селищної ради на березі річки Дніпро виділено у власність громадян 2 земельні ділянки площею по 2 га кожна для ведення лісового господарства, які у подальшому декілька разів відчужено на користь юридичних осіб.
 
Разом з тим, органами прокуратури встановлено, що рішення про передачу вказаних земельних ділянок уповноваженими органами не приймалось, а державна реєстрація права власності здійснена на підставі державних актів на право власності на землю, що містять недостовірні відомості.
 
Крім того, спірні земельні ділянки вкриті лісовою рослинністю та належать до земель лісового фонду, що перебувають у постійному користуванні ДП «Запорізьке лісове господарство», їх відведення у власність приватних осіб законодавчо заборонено.
 
З метою повернення Державі лісів, що незаконно вибули із державної власності, місцевою прокуратурою пред’явлено 2 позови про витребування земельних ділянок загальною площею 4 га з чужого незаконного володіння на користь законного власника Запорізької обласної державної адміністрації.
 
Судовий розгляд вказаних справ триває.
 
Лісові насадження навколо Запоріжжя, що перебувають у користуванні ДП «Запорізьке лісомисливське господарство», штучно насаджувались на берегах р. Дніпро з метою зменшення  негативного впливу  на довкілля від викидів в атмосферне повітря заводів - гігантів металургійної промисловості, яких у місті більше 15. Тому збереження цих лісів, до яких належить і спірні земельні ділянки є необхідною умовою забезпечення екологічного благополуччя у регіоні з метою реалізації конституційної гарантії – права кожного громадянина на безпечне довкілля.
 
Враховуючи незначну залісненість території навколо Запоріжжя та особливе техногенне навантаження на довкілля, для збереження екологічної безпеки в місті стратегічне значення має кожен метр лісу, а вирубка   4 га може стати причиною екологічної катастрофи, тому органи прокуратури здійснюють постійний моніторинг цих питань та принципово реагують на випадки незаконного вилучення земель лісового фонду.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1181