Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.07.2019

У І півріччі 2019 року за участю обвинувачів з постановленням вироку розглянуто 1871 кримінальне провадження

    Упродовж I півріччя 2019 року судами за участю обвинувачів з постановленням вироку розглянуто 1871 кримінальне провадження, у тому числі 245 – на підставі угод (з них 177 – про примирення, 68 – про визнання винуватості).
 
 Працівниками прокуратури Запорізької області забезпечено участь у апеляційному перегляді 554 кримінальних проваджень за апеляційними скаргами прокурора та інших учасників процесу. Рівень апеляційного реагування прокурорів на вироки суду дорівнює загальнодержавному та складає 89,6% проти 89,1% по державі. Задоволено 121 апеляційну скаргу прокурора на незаконні вироки суду та 62 на ухвали. З метою підвищення рівня апеляційного реагування, активізовано роботу  по виявленню незаконних судових рішень та їх оскарженню – внесено 309 апеляційних скарг, на розгляді в суді, з урахуванням внесених у минулому році перебуває 275 скарг.
 
За результатами розгляду апеляційних скарг прокурора апеляційним судом винесено 52 нові вироки, у переважній більшості якими скасовані надто м’які вироки районних судів та посилено покарання засудженим.
 
Зокрема, вироком Орджонікідзевського райсуду Запоріжжя громадянин П., засуджений за повторне відкрите заволодіння майном потерпілої особи в особливо великому розмірі - грабіж, тобто ч. 5 ст. 186 КК України до умовного терміну покарання з випробуванням.
 
         Відстоюючи свою правову позицію, прокурором у провадженні було внесено апеляційну скаргу, яку за активної позиції галузевого відділу прокуратури області Запорізьким апеляційним судом задоволено, ухвалено новий вирок, яким громадянину призначено покарання у виді 8 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Через послідовну позицію оскарження в касаційному порядку кожної ухвали апеляційного суду про відхилення апеляційних скарг прокурора, а також оскарження в касаційному порядку неправосудних вироків апеляційного суду області у I півріччі 2019 року рівень касаційного реагування майже дорівнює загальнодержавному та складає 64% проти  65% по державі. Верховним Судом задоволено 16 касаційних скарг прокурора, у тому числі скасовано за касаційними  скаргами прокурорів  4 реабілітуючих судових рішення стосовно 4 осіб.
 
Зокрема, Постановою Верховного Суду від 23.05.2019 задоволено касаційну скаргу прокурора ЗМП №2  та скасовано ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 07.11.2018 про скасування обвинувального вироку та закриття за реабілітуючими підставами кримінального провадження щодо   Сердюка Д.Д., який був засуджений Комунарським райсудом за ч. 2 ст. 186 КК України. Підставою для скасування стало не дослідження апеляційним судом безпосередньо у судовому засіданні доказів у кримінальному провадженні.
 
 Вжиті упродовж I півріччя 2019 року заходи, спрямовані на додержання конституційних прав громадян, дозволили знизити кількість  набравших  чинності виправдувальних вироків та ухвал про закриття кримінальних проваджень з  27  у I півріччі 2018 року  до 20 осіб у поточному році. Встановлені підстави для оскарження в касаційному порядку реабілітуючих  рішень щодо 17 осіб, на них внесені касаційні скарги. В цілому  за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів судами вищих інстанцій у I півріччі 2019 року скасовано 12 реабілітуючих рішень щодо 13 осіб.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1201