Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.05.2019

До уваги громадян!

Сьогодні, 14 травня, біля будівлі прокуратури Запорізької області відбувся нечисельний захід за участю близько 10 осіб, покликаний дестабілізувати роботу прокуратури регіону та спровокувати штучний конфлікт.
 
Захід відбувся за участі осіб, які систематично та сплановано виступають з розмитими звинуваченнями щодо начебто неналежної роботи органів прокуратури області, створюючи відповідну «картинку» в інформаційному просторі. Зокрема, деякі одіозні учасники мітингу вже виступали з популістськими та неправдивими гаслами разом із скандально відомим депутатом-криконом на сесії Запорізької обласної ради раніше.
 
Разом з тим, люди, які стоять за організацією нинішнього, а також серії попередніх аналогічних заходів, продовжують переслідувати свої шкурні інтереси.
 
Показовим є те, що учасниками мітингу проголошувались абсолютно політичні заклики та вимоги, до яких прокуратура згідно з чинним законодавством не має жодного відношення. Поряд із цим, вони виказували певне невдоволення діяльністю органів прокуратури з розслідування окремих актуальних, на їх думку, кримінальних проваджень.
 
Учасники заходу також вимагали пропустити приватний автомобіль через шлагбаум, що є грубим та недопустимим порушенням затвердженої виконкомом Запорізької міськради схеми організації дорожнього руху на в’їзді до будівлі прокуратури, яка є режимним об’єктом.
 
Попри це, співробітники прокуратури та поліції всіляко сприяли проведенню заходу та не допустили провокацій під час його проведення.
 
Варто підкреслити, що попри гучні усні заяви та справжній популізм, будь-які письмові заяви, повідомлення або скарги до прокуратури області учасники заходу надавати категорично відмовились.
Зауважимо, що органи прокуратури області займали, займають і будуть займати активну позицію у забезпеченні, в межах наданих законодавством повноважень, законності і правопорядку в регіоні, у тому числі щодо проблемних питань, піднятих мітингуючими, реалізуючи при цьому принцип верховенства права у своїй діяльності.
 
Забезпечується безумовне реагування на кожний факт приховування поліцією кримінальних правопорушень від реєстрації та обліку, а отже реальне поновлення прав потерпілих на захист з боку держави від злочинних посягань.
 
Лише за минулий період поточного року прокурорами поставлено на облік понад 200 незареєстрованих органами Національної поліції в області заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення.
 
Також відзначимо, що на позаминулому тижні апаратом прокуратури області встановлено ще понад 100 повідомлень про крадіжки майна ПАТ «Укртелеком», за якими одним із відділень поліції обласного центру не було розпочато кримінальні провадження. Наразі ці порушення усунуто, тривають досудові розслідування.
 
Нами вживаються системні заходи до забезпечення якісного розслідування та ефективного процесуального керівництва у кримінальних провадженнях.
 
За процесуального керівництва прокурорів органів регіональної прокуратури слідчими органів досудового розслідування до суду цьогоріч передано понад 2 тис. обвинувальних актів.
 
За координуючої ролі прокуратури області припинено діяльність 4 організованих злочинних угруповань. До суду передано 33 обвинувальних акти про корупційні злочини, 9 – про кримінальні правопорушення у бюджетній системі, 4 – сфері земельних правовідносин.
 
Органи регіональної прокуратури принципово реагують на порушення, які допускаються слідчими органів правопорядку регіону при здійсненні досудового розслідування кримінальних правопорушень. У всіх таких випадках ініціюється проведення службових розслідувань, вимагається притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності, а за наявності підстав – розпочинаються кримінальні провадження, проведення слідства у яких доручається слідчим територіального органу ДБР.
 
Водночас нагадуємо: в разі наявності конкретної інформації про скоєння злочину, в тому числі тими чи іншими посадовими особами або правоохоронцями, громадянам необхідно звертатись до правоохоронних відомств, зокрема ДБР, НАБУ та Генеральної інспекції ГПУ з відповідними заявами. Поряд з цим звертаємо увагу, що стаття 383 КК України передбачає кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, а тому подання відповідних заяв не має бути голослівним.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1618