Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.05.2019

Прокуратура провела перевірки у виправних колоніях області

Проведена Токмацькою місцевою прокуратурою перевірка додержання службовими особами Державних установ «Вільнянська виправна колонія (№20)», «Софіївська виправна колонія (№55)», «Оріхівська виправна колонія (№88)» та «Кам’янська виправна колонія (№ 101)»,  засвідчила, що  вимоги кримінального виконавчого законодавства України щодо забезпечення режимних вимог у вказаних установах не завжди виконуються.
 
Зокрема, встановлено непоодинокі факти відсутності постійного нагляду, а також незабезпечення ізоляції засуджених, що призводить до їх безконтрольної поведінки та уникнення від виконання своїх обов’язків передбачених Кримінально-виконавчим кодексом України.
 
Про неналежне забезпечення режиму в установах виконання покарань свідчать випадки потрапляння до охоронюваної зони заборонених предметів.
 
Аналізом общукової роботи в установах встановлено вочевидь меншу кількість випадків, у яких заборонені предмети виявлені на шляху до режимного об’єкту, ніж в охоронюваній зоні.
 
Поряд з викладеним, слід зазначити, що ст. 102 КВК України визначені й інші складові, які охоплюють поняття режиму відбування покарання. Однією з таких складових є вимога законодавства про необхідність забезпечення засуджених одягом єдиного зразка. Однак, вказані вимоги службовими особами установ виконання покарань також ігноруються, що як наслідок призводить до незабезпечення засуджених одягом єдиного зразка, засуджені здебільшого забезпечені власним одягом.
 
Також, наслідком незабезпечення адміністрацією установ режиму відбування покарання є зростання рівня пенітенціарної рецидивної злочинності.
 
         За вказаними фактами порушень вимог кримінально-виконавчого законодавства України Токмацькою місцевою прокуратурою на адреси Державної установи «Вільнянська виправна колоні (№20)», Державної установи «Софіївська виправна колонія (№55)», Державної установи «Оріхівська виправна колонія (№88)» та Державної установи «Кам’янська виправна колонія (№ 101)» внесено акти прокурорського реагування, з вимогою  усунути причини та умови, що їм сприяли.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1648