Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.02.2019

Прокуратура області принципово реагує на порушення у сфері земельного законодавства

31.10.2018 Запорізькою міською радою прийнято рішення про передачу в оренду ТОВ земельної ділянки по вулиці Бородинській, 2 у Запоріжжі площею більш ніж пів гектара для розташування багатоповерхового житлового будинку, а в січні поточного року між ними укладено відповідний договір оренди. Водночас передача вказаної земельної ділянки здійснена без проведення торгів (аукціону).
 
За загальними вимогами чинного земельного законодавства, такі землі мають надаватися в користування за результатами проведення земельних торгів (аукціонів). Впровадження конкурентних способів продажу земельних ділянок або прав на них має безперечні переваги для територіальної громади, оскільки успішно проведені земельні торги є ефективним засобом істотного збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Як показує практика, за наявності конкуренції між покупцями ціна продажу ділянки на аукціоні перевищує стартову в кілька разів. Аукціон є відкритим та прозорим способом відчуження земельних ресурсів територіальної громади, тобто можливість корупційних діянь значно зменшується.
 
У Земельному кодексі України передбачені також випадки, коли земельні ділянки передаються без проведення торгів. Одним з таких випадків є розташування на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.
 
Цим виключенням і скористалось вищевказане підприємство – побудувало на земельній ділянці офіс з продажу нерухомого майна та зареєструвало на нього право власності, після чого і отримало земельну ділянку в користування на неконкурентних засадах. Водночас Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції у Запорізькій області проведено перевірку законності такого будівництва та визнано вказаний офіс самовільно збудованим, скасовано декларацію про початок виконання будівельних робіт та декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, накладено штраф на забудовника та внесено останньому припис щодо знесення об’єкта будівництва.
 
У зв’язку з викладеним, за дорученням прокуратури області Запорізькою місцевою прокуратурою № 2 розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 КК України за фактом надання службовими особами Запорізької міської ради земельної ділянки в оренду з порушенням вимог земельного законодавства, у рамках якого буде надано принципову оцінку законності її передачі в користування.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1888