Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.02.2019

Зловмисники, які вчинили підпал храму в Запоріжжі, опинились під вартою

Вчора, 18 лютого, за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором прокуратури Запорізької області, трьом зловмисникам, які підозрюються за ч.2 ст. 258 КК України у вчиненні терористичного акту – підпалу храму УПЦ МП в Запоріжжі, судом обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.
 
Раніше завдяки злагодженій співпраці прокуратури Запорізької області та СВ УСБУ в області було встановлено, що 16 лютого троє зловмисників за попередньою змовою між собою та на замовлення представників, так званих «ДНР-ЛНР», за попередньо розробленим планом, вчинили дії для підпалу храму з метою подальшого звинувачення української влади та патріотичних рухів у розпаленні ворожнечі на релігійному ґрунті.
 
Метою злочину було порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту і  міжнародного ускладнення.
 
Вищезгадані зловмисники, попередньо вивчивши прилеглу територію, прибули на місце скоєння злочину 16 лютого. Після чого один із провокаторів закинув у бік споруди храму підпалений смолоскип.
 
Двоє зловмисників були затримані силовиками в порядку ст. 208 КПК України на місці скоєння злочину, а третій провокатор – керівник двох виконавців, був затриманий у порядку ст. 208 КПК України того ж дня за місцем проживання.
 
За результатами проведених  оглядів території храму, а також прилеглої території, було виявлено та вилучено саморобний смолоскип, з допомогою якого намагався підпалити церковну будівлю, поліетиленову пляшку з невстановленою рідиною, що використовувалась для підпалу, а також планшет та мобільні телефони виконавців.
 
Досудове розслідування наразі триває та встановлюються всі фігуранти злочинного плану.
 
Разом з тим, прокуратура Запорізької області закликає громадян у разі наявності будь-якої інформації про планування підпалів культових споруд або інших провокаційних дій, одразу повідомляти дані факти на «гарячу лінію» прокуратури області за номером: (061) 233-34-86 або до УСБУ в Запорізькій області.
 
Подібні дії, спрямовані на створення штучного конфлікту, є нічим іншим, як спробою спробою спецслужб держави агресора у взаємодії з представниками терористичної організації «ДНР», розіграти «релігійну карту», як чинник дестабілізації ситуації в Україні.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1872