Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.11.2018

Прокуратура домоглась повернення територіальній громаді земельної ділянки вартістю понад 9 млн. грн. в центрі Запоріжжя (фото)

Господарським судом Запорізької області задоволено позов Запорізької місцевої прокуратури №1 про повернення земельної ділянки вартістю більше  9 млн. грн. в Олександрівському районі Запоріжжя.
 
Відтак, у липні цього року Запорізькою місцевою прокуратурою № 1 пред’явлено до суду позов про повернення територіальній громаді Запоріжжя земельної ділянки площею пів гектара у зв’язку із її не забудовою.
 
Було встановлено, що у 2009 році між Запорізькою міською радою та одним із приватних товариств строком на 10 років укладено договір оренди земельної ділянки для будівництва багатоповерхового житлового будинку по вулиці Глісерній у Запоріжжі.
 
Проте, незважаючи на вимоги Земельного та Цивільного кодексів України, орендар упродовж дев’яти років так не розпочав будівництво житлового будинку та навіть не звернувся до відповідних органів з метою отримання необхідних дозвільних документів для здійснення будівництва будинку. 
 
В силу положень ст. 416 Цивільного кодексу України та ст. 102-1 Земельного кодексу України укладений договір оренди є припиненим у зв’язку із нездійсненням забудови земельної ділянки протягом трьох років підряд. Відповідний висновок зроблено у березні 2018 року Верховним Судом.
 
З урахуванням вимог законодавства та вказаної судової практики, Запорізька місцева прокуратура № 1 звернулась до господарського суду Запорізької області з позовом про повернення приватним товариством земельної ділянки Запорізькій міській раді.
 
Під час розгляду справи у суді, відповідачем неодноразово подавалися безпідставні клопотання, зокрема, про застосування строків позовної давності, які судом обґрунтовано відхилено.
 
Окрім того, незважаючи на те, що місцевою прокуратурою позов пред’явлено в інтересах територіальної громади міста, Запорізькою міською радою до суду подано заяву про відмову від позову та закриття провадження у справі. Вказана заява судом також залишена без задоволення.
 
Водночас, завдяки активній позиції прокурорів, які підтримували позов та безпосередній участі у розгляді справи заступника керівника Запорізької місцевої прокуратури № 1 Віктора Харченка, рішенням господарського суду Запорізької області позовну заяву Запорізької місцевої прокуратури №1 задоволено у повному обсязі.
 
Суд зобов’язав приватне товариство повернути територіальній громаді Запоріжжя раніше орендовану земельну ділянку та підтвердив обґрунтованість доводів прокуратури.
 
Робота Запорізької місцевої прокуратури №1 із захисту інтересів держави у сфері земельних відносин триває.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1889