Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.10.2018

Прокуратура захищає інтереси територіальної громади, вимагаючи визнати недійсним право користування приватним товариством земельною ділянкою комунальної власності площею 47 га

Запорізькою місцевою прокуратурою № 1 пред’явлено до суду позов про визнання недійсним договору про встановлення земельного сервітуту, яким встановлено право користування земельною ділянкою комунальної власності площею 47 гектарів.
 
Встановлено, що у квітні 2018 року між одним із комунальних підприємств Запоріжжя та приватним товариством у порушення вимог земельного та цивільного законодавства укладено договір про встановлення земельного сервітуту на земельну ділянку по вулиці Базовій у Запоріжжі.
 
Разом з тим, за умовами вказаного договору фактично всю земельну ділянку надано у користування приватному товариству  для здійснення підприємницької діяльності, що суперечить правовій природі договору про встановлення земельного сервітуту.
 
Внаслідок укладення спірного договору порушено права територіальної громади у використанні земельної ділянки, адже за умовами спірного договору приватне товариство лише компенсує комунальному підприємству суму земельного податку, що становить один відсоток від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Водночас, мінімальний розмір орендної плати не може бути меншим ніж три відсотка грошової оцінки земельної ділянки.
 
Таким чином, укладення договору про встановлення земельного сервітуту призводить також до недоотримання бюджетом грошових коштів, які можуть бути використані для задоволення нагальних потреб міста Запоріжжя та його мешканців.
 
У зв’язку із цим, Запорізька місцева прокуратура № 1 у вересні 2018 року звернулась з позовом до господарського суду Запорізької області про визнання недійсним договору про встановлення земельного сервітуту.
 
Наразі судом відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1977