Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.09.2018

Правоохоронці викрили злочинну схему організації фіктивного навчання іноземних громадян в одному із державних ВНЗ Запоріжжя

       Cпівробітники прокуратури, спільно з обласним управлінням СБУ та Управління захисту економіки Національної поліції в області, викрили та задокументували злочинну схему навчання іноземних громадян, організовану посадовими особами одного із державних ВНЗ міста.
 
Під час проведення сдідчо-оперативних заходів було встановлено, що посадові особи державного навчального закладу зараховували студентів на підставі підроблених офіційних документів про середню освіту або переводу з іншого ВНЗ. Також, документально іноземці, які отримували диплом, не проходили навчання, насправді громадяни приїжджали на територію України виключно для вирішення фінансових питань. За свою допомогу посадовці одержували відповідну винагороду. Крім того, привласнювали кошти, які безпідставно були отримані  ними від студентів у якості сплати за навчання.
 
Також у схемі була задіяна комерційна структура, яка займалися пошуком кандидатів з числа іноземних студентів та забезпечувала їх прибуття на територію України, у разі такої необхідності. Після вирішення усіх організаційних та фінансових питань «студенти» фактично не з’являлися у стінах ВНЗ. Подальше проходженням навчального процесу та вирішення питань щодо успішного складання сесій контролювали посадові особи ВНЗ.
 
Вчора, 17 вересня, правоохоронці провели санкціоновані обшуки у приміщеннях вищого навчального закладу, а також згаданої комерційної структури та за місцем мешкання фігурантів. За результатами заходів було вилучено документи, що підтверджують злочинну діяльність,  понад 110 тисяч доларів США та 70 тисяч євро.
 
На разі досудове розслідування проводиться за ч.1 ст.364 Кримінального кодексу України. Санкція статті за вказаний злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.
 
 
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2840