Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2023

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Запорізької області в 2022 році

Органами прокуратури Запорізької області упродовж 2022 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, забезпечення підтримання публічного обвинувачення у суді, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, протидії корупції.
 
Про результати діяльності прокуратури систематично інформувались органи влади та місцевого самоврядування.  Загалом упродовж минулого року скеровано 32 таких повідомлень.
 
У засобах масової інформації постійно висвітлюються результати розкриття, розслідування та судового розгляду воєнних злочинів рф та злочинів проти основ національної безпеки України, інших резонансних кримінальних проваджень, а також досягнення на відповідних напрямах роботи. На офіційному сайті, сторінці Фейсбук та телеграм-каналі обласної прокуратури розміщено понад 1200 таких публікацій.
 
Діяльність органів прокуратури області фактично забезпечують 288 прокурорів апарату обласної та 8-ми окружних прокуратур, які передислоковані у м. Запоріжжя через тимчасову окупацію частини території області.
 
Збройна агресія обумовила переорієнтування діяльності органу за новим пріоритетним напрямом – забезпечення належної фіксації, досудового розслідування злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. З 29 вересня 2022 року в штаті обласної прокуратури утворено спеціалізований структурний підрозділ - відділ протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту. Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за вказаним напрямком раніше здійснював відділ нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки.
 
Завдяки проведеній злагодженій роботі на основних напрямах прокурорської діяльності, у тому числі в умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України, досягнуто таких результатів.
 
Всього в  2022 році в регіоні органами обліковано понад 15,5 тис. кримінальних правопорушень.
 
В умовах воєнного стану обліковано понад 5 тис.  кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, 31 факт посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 195 випадків державної зради. Вчинено майже 5 тис. кримінальних правопорушень проти власності, більшість з яких крадіжки – 3 216.
 
Виявлено 183 кримінальні правопорушення у сфері незаконного обігу зброї та бойових припасів, понад 1 тис. наркозлочинів, з яких кожен п’ятий – пов’язаний зі збутом наркотиків (219).
 
Задокументовано 55 фактів хабарництва, половина з яких – одержання неправомірної вигоди (26).
 
За координуючої ролі обласної прокуратури органами правопорядку регіону знешкоджено 15 злочинних угруповань.
 
Торік за процесуального керівництва прокурорів органами досудового розслідування поліції на розгляд судів передано 2 166 обвинувальних актів, у тому числі 55 - про корупційні кримінальні правопорушення, 35 – про злочини в бюджетній системі, 9 – у сфері земельних правовідносин.
 
Припинено діяльность з організації незаконного переправлення громадян через державний кордон України. Так, у серпні 2022 року до суду передано обвинувальний акт за ч. 1 ст. 332 КК України стосовно мешканця обласного центру, який організував незаконне переправлення громадян України, з метою уникнення останніми призову до лав ЗСУ під час мобілізації, до РФ через державний кордон України шляхом вивезення їх через тимчасово окуповані території Запорізької області та АР Крим.
 
З 24 лютого 2022 року акцентовано роботу процесуальних прокурорів на швидкому, повному розслідуванні кримінальних проваджень, пов’язаних зі збройною агресією, та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.
 
Прокурорами обласної прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво в 1399 кримінальних провадженнях щодо вчинення військовослужбовцями країни агресора злочинів, пов’язаних із порушенням законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).
 
Серед них найбільш поширеними є обстріли, які супроводжуються вбивством мирного населення, руйнуванням та знищенням цивільної та критичної інфраструктури.
 
Також зафіксована велика кількість випадків захоплення, пограбування промислових та аграрних підприємств, приватного бізнесу, нерухомості та іншого майна, вбивств та викрадення цивільного населення.
 
У цих провадженнях слідчими СБУ встановлюються обставини загибелі внаслідок обстрілів 332 цивільних осіб, поранення 963 цивільних осіб, викрадення понад 600 цивільних осіб, знищення та пошкодження понад 5,5 тис. об’єктів нерухомості.
 
Протягом 2022 року десятьом військовослужбовцям російської федерації  повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень наслідком яких стали загибель цивільних осіб, пошкодження та руйнування об’єктів цивільної інфраструктури, пограбування, викрадення, фізичний та психологічний тиск стосовно громадян нашої держави (ст. 438 КК України).
 
За фактами державної зради (ст. 111 КК України) повідомлено про підозру 28 особам, до суду спрямовано 20 обвинувальних актів, 7 осіб наразі засуджено.
 
Щодо фактів колабораціонізму (ст. 111-1 КК України) повідомлено про підозру 131 особі, скеровано до суду 57 обвинувальних актів, 2 осіб засуджено.
 
За фактами пособництва державі-агресору (за ст. 111-2 КК України) повідомлено про підозру 8 особам, до суду спрямовано 1 обвинувальний акт.
 
За напрямом протидії поширенню інформації щодо сил та техніки ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2 КК України) повідомлено про підозру 4 особам, скеровано до суду 3 обвинувальні акти, 2 осіб засуджено.
 
Щодо фактів виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікації її учасників (ст. 436-2 КК України) повідомлено про підозру 4 особам, скеровано до суду 3 обвинувальні акти, 2 осіб засуджено.
 
Закінчено низку актуальних кримінальних проваджень. Це обвинувальні акти за ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України  стосовно новоспечених  очільників незаконно створених окупаційною владою органів на тимчасово окупованих територіях області: серед них депутатка від політичної партії «ОПЗЖ», яка однією з перших очолила орган влади у м. Бердянську, але невдовзі була затримана правоохоронцями; виконувач обов’язків мера міста Бердянська, який зайняв її місце; депутат Мелітопольської районної ради від ПП «ОПЗЖ», що зайняв посаду в.о. голови т.зв. «военно-гражданской администрации Мелитопольського района»; депутати Мелітопольської міської ради від ПП «Опозиційний блок» та ПП «ОПЗЖ», які зайняли посади заступника міського голови м. Мелітополь та заступника начальника департаменту капітального будівництва та житлово-комунального господарства в «военно-гражданской администрации г. Мелитополя» відповідно; депутатка однієї з селищних рад Пологівського району від ПП «За майбутнє», яка в окупованому смт Кам’янка Більмацької ТГ Пологівського району зайняла посаду «мера» в незаконно створеному органі влади «Куйбышевська поселковая администрация»; депутат Веселівської селищної ради Мелітопольського району від політичної партії «Опозиційний блок», який зайняв посаду голови «Веселовской поселковой администрации Мелитопольского района» тощо.
 
Із перших днів повномасштабної агресії проти України російські війська вчиняють на території нашої держави воєнні злочини стосовно дітей. Це втягнення та використання дітей в збройний конфлікті, їх незаконне переміщення і депортація, викрадення, вбивства, каліцтва, сексуальне насильство, а також мілітаризація дітей на окупованих територіях. Дуже важлива проблема знищення української ідентичності дітей на окупованих територіях або вивезених в РФ через освіту.
 
Ювенальними прокурорами здійснюється процесуальне керівництво в 127 кримінальних провадженнях за фактами 227 злочинів у сфері захисту інтересів  дітей, постраждалих внаслідок військової  агресії стосовно 77 дітей, з яких 56 поранено та 21 загинуло.
 
За процесуального керівництва прокурорів слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Мелітополі, здійснювалось розслідування у 51 кримінальному провадженні за фактом державної зради, за якими перевірялись поведінка, дії та рішення більше 270 осіб (163 з яких працівники поліції). За наслідками досудового розслідування повідомлено про підозру 70 громадянам, серед них - 61 поліцейському.
 
У 26 кримінальних провадженнях вказаної категорії, розпочато процедуру спеціального досудового розслідування. За наслідками його проведення в грудні 2022 року до суду направлено 12 обвинувальних актів стосовно 12 громадян, які вчинили державну зраду. Кількість таких проваджень невпинно зростає.
 
Упродовж 2022 року прокурорами органів обласної прокуратури взято участь у розгляді понад 1200 кримінальних проваджень з ухваленням вироку, у тому числі 213 – на підставі угод. 
 
Рівень апеляційного реагування відповідає 89,7%, задоволено апеляційні скарги прокурорів на вироки суду щодо 126 осіб.
 
За 12 місяців 2022 року рівень касаційного реагування прокурорів становить 69,2 % при загальнодержавному показнику 60,1 %. Задоволено 9 касаційних скарг прокурора.
 
Представницька діяльність органів прокуратури області в минулому році також була зосереджена на захисті вкрай важливих для держави інтересів в умовах воєнного стану. Реалізуючи вказану конституційну функцію, прокурори пред’явили позовів на суму понад 3,3 млрд. Майже на 2,3 млрд грн постановлено судових рішень про їх задоволення. Забезпечено реальне виконання рішень судів на суму 2,4 млрд. Державі та територіальним громадам повернуто 346 га земель.
 
У земельній сфері приділено увагу питанням захисту інтересів держави при використанні та розпорядженні землями лісового та водного фонду, а також сільськогосподарського призначення. На цьому напрямі пред’явлено 54 позови на суму понад 3 млрд грн.
 
Розуміючи актуальність питання наповнення державного та місцевого бюджетів, прокуратура на вказаному напрямі пред’явила позови на суму майже 40 млн грн, 32 з них на суму 31 млн вже задоволені судами. Так, господарським судом задоволені 3 позови прокурорів та з недобросовісного суб’єкта господарювання в дохід держави стягнуто кошти в сумі майже 2,9 млн грн.
 
У сфері державної та комунальної власності пред’явлено 23 позови на суму 233 млн грн. Прокурори активно реагували на факти бездіяльності балансоутримувачів захисних споруд цивільного захисту населення, які в умовах війни не привели 2 такі об’єкти в належний для їх використання стан. У судовому порядку органи прокуратури вимагають від відповідачів відремонтувати 5 сховищ площею 2100 кв.м, які здатні укрити більше 1000 громадян.
 
Усвідомлюючи необхідність забезпечення житлом громадян та внутрішньо переміщених осіб, у минулому році прокуратура пред’явила позови про передачу в комунальну власність 5 квартир вартістю понад 4 млн грн, які були набуті у власність за допомогою шахрайських схем, у тому числі із використанням підроблених документів. Дві такі позовні заяви вже задоволені. Після набрання судовими рішеннями законної сили житловий фонд м. Запоріжжя поповниться двокімнатною та трикімнатною квартирами.
 
В умовах збройної агресії та окупації значної частини території області принципового реагування прокурорів вимагали питання неправомірного використання природних ресурсів.
 
Спеціалізованою екологічною прокуратурою зосереджено зусилля на боротьбі з незаконною порубкою лісів, забрудненням атмосферного повітря, забрудненням водних об’єктів та незаконним використанням особливо цінних земель.
 
Активізовано роботу з виявлення та розслідування злочинів у сфері використання бюджетних коштів на природоохоронні заходи.
 
У серпні до суду скеровано обвинувальний акт стосовно голови однієї з сільради Запорізького району, яка використовуючи службове становище здійснила розтрату бюджетних коштів, виділених у рамках екологічних програм, при виконанні реконструкції сміттєзвалища у сумі 400 тис. грн (за ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).
 
Посилено протидію кримінальним правопорушенням у сфері охорони та збереження лісів, передусім відносно працівників лісових господарств.
 
За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури 16.12.2022 скеровано до суду обвинувальний акт за ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 364 КК України стосовно трьох колишніх службових осіб одного з державних лісомисливських господарств, які у ввіреному їм лісництві, зловживаючи своїм службовим становищем, за попередньою змовою, здійснили незаконну порубку 750 дерев, чим завдали шкоди довкіллю на майже 2 млн грн.
 
Під час здійснення представництва інтересів держави в суді в сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позови, заяви на загальну суму 674 млн грн. Забезпечено виконання судових рішень на суму 234,5 млн грн з 236 млн грн, що підлягали виконанню. Площа повернутих земель складає 86 га.
 
Попри складну ситуацію, пов’язану із веденням бойових дій на території Запорізької області, органи прокуратури продовжують протидіяти проявам корупції адміністративними заходами впливу.
 
У минулому році за участі прокурорів судами області розглянуто 34 справи про правопорушення, пов’язані з корупцією, за результатами розгляду яких до адміністративної відповідальності притягнуто 21 посадову особу, серед них 5 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад; 2 службових осіб Національної поліції України, 1 посадову особу органів Державної фіскальної служби України та 1 службову особу системи судоустрою.
 
Обласною прокуратурою забезпечено право громадян на звернення та доступ до публічної інформації.  Протягом 2022 року до органів прокуратури надійшло понад 4,3 тис. звернень, з яких більше 1,7 вирішено по суті. Поновлено права 119 громадян, які звернулись до органів прокуратури. Розглянуто понад 40 запитів на публічну інформацію.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1408