Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.04.2024

Прокуратура Запоріжжя у судовому порядку вживає заходи щодо надання Вокзалу «Запоріжжя-2» статусу пам’ятки культурної спадщини

Судом відкрито провадження за позовом Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя про зобов’язання  забезпечити  складання облікової документації  на щойновиявлений  об’єкт культурної спадщини.
 
 
Прокурорами встановлено, що через бездіяльність спеціально уповноваженого органу об’єкт культурної спадщини архітектури та містобудування понад 10 років  залишається без статусу пам’ятки культурної спадщини.
 
Місцевою владою не забезпечено складання пакета документів та направлення подання до Міністерства культури та інформаційної політики України з метою занесення Вокзалу «Олександрівськ» (Вокзал «Запоріжжя-2») до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Це стало підставою для захисту інтересів держави в суді.
 
До відома: Вокзал «Олександрівськ» зведений у 1904 році, є першим у тодішньому Олександрівську (історична назва Запоріжжя)  вокзалом  на новозбудованій колії, яка поєднувала Криворізький залізорудний та Донецький вугільний басейни. Його будівля є визначеною в архітектурному та містобудівному аспекті на території України, що цілісно зберегла свій первинний вигляд на початку ХХ століття.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 120