Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2021

Прокуратурою забезпечено належне підтримання публічного обвинувачення в суді

Упродовж I півріччя 2021 року міськрайсудами області за участю обвинувачів із постановленням вироку розглянуто 1689 кримінальних проваджень, у тому числі 199 – на підставі угод (з них 82 – про примирення, 117 – про визнання винуватості).
 
В апеляційному порядку переглянуто 461 кримінальне провадження. Рівень апеляційного реагування прокурорів на незаконні вироки суду у кримінальних провадженнях складає 83,1%. Задоволено 116 апеляційних скарг прокурора на незаконні вироки суду та 21 на ухвали.
 
Із метою підвищення рівня апеляційного реагування активізовано роботу з виявлення незаконних судових рішень та їх оскарженню – внесено 253 апеляційні скарги.
 
За результатами розгляду апеляційних скарг прокурора апеляційним судом винесено 46 нових вироків, у переважній більшості за якими посилено покарання засудженим.
 
Вироком Кам’янсько-Дніпровського районного суду Запорізької області громадянина засуджено за скоєння дорожньо-транспортної пригоди зі смертельними наслідками (ч. 3 ст. 286 КК України) до умовного терміну покарання з випробуванням.
 
Установлено, що водій автотранспорту, рухаючись по дорозі Кам’янсько-Дніпровського району області, не переконавшись у безпеці руху, виїхав на зустрічну смугу, де скоїв зіткнення з автомобілем, що їхав у зустрічному напрямку. У результаті дорожньо-транспортної пригоди 2 пасажири зустрічного автомобіля загинули.
 
Послідовно відстоюючи свою правову позицію, прокурором у провадженні внесено апеляційну скаргу, яку Запорізьким апеляційним судом задоволено, ухвалено новий вирок, яким винуватцю ДТП призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі реально з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки.
 
Через позицію оскарження у касаційному порядку ухвал апеляційного суду про відхилення апеляційних скарг прокурора, а також оскарження неправосудних вироків апеляційного суду області у I півріччі 2021 року якість касаційного реагування є вищою за загальнодержавний показник та складає 50 %, задоволено 8 касаційних скарг прокурора.
 
Упродовж I півріччя 2021 року вживалися заходи, спрямовані на додержання конституційних прав громадян, встановлення підстав для оскарження в апеляційному порядку всіх реабілітуючих рішень. У цілому за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів судами вищих інстанцій у поточному році скасовано 5 реабілітуючих рішень щодо 9 осіб.
 
Соціальні мережі: FacebookTelegram

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1186