Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.02.2021

Пожежа в реанімації Запорізької обласної інфекційної лікарні – розпочато кримінальне провадження

Запорізькою обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей (ч. 2 ст. 270, ч. 2 ст. 272 КК України).
 
За даними слідства, 3 лютого 2021 року в одній із палат-боксів реанімаційного відділення Обласної інфекційної клінічної лікарні, де проходять лікування хворі на гостру респіраторну хворобу COVID-19, виникло загорання. В результаті пожежі загинули 4 особи – 3 пацієнтки та анестезіолог. Загалом в осередку небезпеки перебували 12 людей, 8 осіб врятовані, з яких двоє постраждалі та з опіками і отруєнням продуктами горіння доставлені до лікарні.
 
У ході досудового розслідування, оглядів місця події, обшуків тощо встановлені факти порушень у діяльності цього медичного закладу вимог законодавства України про пожежну безпеку та про об’єкти з підвищеною небезпекою.
 
За наслідками проведених судово-медичних експертиз доведено, що смерть потерпілих настала від шоку, викликаного термічними опіками полум’ям.
 
Слідством відпрацьовується ряд версій, зокрема і використання медичного обладнання без наявності відповідних дозволів з порушенням встановлених правил, що призвело до витоку кисню через систему штучної вентиляції легень з подальшим його критичним накопиченням у приміщенні палати та вибухом з виникненням пожежі.
 
За наявності фактичних даних, які вказують на ознаки вищевказаних злочинів, органом досудового розслідування затримано у порядку ст. 208 КПК України службову особу Обласної інфекційної клінічної лікарні, відповідальну за додержання пожежної та техногенної безпеки у закладі.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.
 
 
 
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1599