Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.10.2020

Директор та двоє підлеглих одного з державних ВНЗ області обвинувачуються у привласненні бюджетних коштів

Запорізькою обласною прокуратурою затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно трьох членів організованої злочинної групи за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах, у складі організованої групи) та ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України (видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене у складі організованої групи).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що директор одного з державних вищих навчальних закладів Запорізької області та двоє його підлеглих, діючи у складі організованої групи, з метою незаконного збагачення, з січня 2011 року по липень 2019 року області відповідно до розробленого злочинного плану підшукували сторонніх осіб, фіктивно їх працевлаштовували до навчального закладу, незаконно нараховували їм заробітну плату, яку в подальшому систематично отримували та розподіляли між учасниками групи.
 
З метою привласнення бюджетних коштів використовувались банківські картки однієї з банківських установ, на рахунки якої учасниками злочинного угруповання щомісяця перераховувались суми безпідставно нарахованих заробітних плат. В подальшому зловмисники, шляхом використання чужих банківських карток, отримували в банкоматах готівкові кошти, які розподіляли між собою.
 
Внаслідок злочинних дій службових осіб навчального закладу державі завдано матеріальну шкоду на суму понад 600 тис. грн., яка у 500 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, що є особливо великим розміром.
 
Судом накладено арешт на майно обвинувачених в розмірі 580 тис. грн. Прокурором у кримінальному провадженні заявлено позов до обвинувачених на всю суму матеріальних збитків.
 
Обвинувальний акт за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України, направлено до Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області для розгляду по суті.
 
Обвинувачуваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна; штрафу або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 2241