Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2020

Щодо роботи управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях ТУ ДБР у м.Мелітополь, що поширює свою діяльність на Запорізьку область у І півріччі 2020 року

Протягом 6 місяців 2020 року слідчими слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, м. Мелітополі, територіального управління) розслідувалось 523 кримінальних провадження, у яких процесуальне керівництво здійснювалось працівниками управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі, що поширює свою діяльність на Запорізьку область, прокуратури області.

За результатами розслідування у 259 кримінальних провадженнях досудове розслідування закрито, 221 перебуває у залишку, у 4 розслідування зупинено у зв'язку з розшуком підозрюваних осіб.

Перевіркою законності прийнятих рішень про закриття кримінальних проваджень прокурорами встановлено 8 фактів передчасного прийняття процесуальних рішень, що стали підставами для їх скасування. Також, з метою активізації досудового розслідування прокурорами в порядку ст. 36 КПК України надано 37 письмових вказівок.

За вказаний період до суду направлено 39 обвинувальних актів.

Кримінальні провадження, розслідувані слідчими територіального управління, за 6 місяців 2020 року з підстав, що реабілітують, стосовно осіб не закривались, обвинувальні акти судом не повертались.

У 2020 році прокуратурою області вжито комплекс заходів з метою активізації досудового розслідування, що проводиться ТУ ДБР у м. Мелітополі, спрямовувалися зусилля на досягнення реальних результатів діяльності та дієвого нагляду на цьому напрямі роботи.

Так, у прокуратурі області 31.01.2020 проведено оперативну нараду з порядком денним: «Про результати роботи органів прокуратури області у 2019 році та заходи, спрямовані на підвищення ефективності їх діяльності у наступний період в умовах реформування», при підготовці до якої ґрунтовно проаналізовано стан організації роботи управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі, що поширює свою діяльність на Запорізьку область, прокуратури області (далі – управління, у 2019 році - відділ) щодо виконання покладених законодавством функцій та завдань.

З метою спрямування діяльності слідчого та оперативного підрозділу територіального управління на посилення протидії злочинності 14.02.2020 у прокуратурі області за участі його представників проведено координаційну нараду, за результатами якої заплановано спільні заходи щодо активізації протидії корупції кримінально-правовими заходами.

Також, управлінням запроваджено практику спільного зі слідчим підрозділом заслуховування стану досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, в тому числі із використанням відеоконференцзв’язку в умовах поширення в Україні коронавірусної хвороби.

В результаті вжитих заходів вдалося довести залишок кримінальних проваджень ТУ ДБР у м. Мелітополі станом на 30.06.2020 до кількості 221 провадження, що формально на 12, або на 5, 42% більше, ніж залишок станом на 01.01.2020.

Разом з цим, зростання залишку кримінальних проваджень територіального управління можливо пояснити зростанням кількості відновлених за рішеннями прокурора та слідчого судді досудових розслідувань протягом першого півріччя 2020 року. (8 та 18 відповідно), а також суттєвим зростанням кількості закритих кримінальних проваджень у порівнянні з 2019 роком (259 проти 232 за весь 2019 рік).

Таким чином, завдяки вжитим заходам вдалося досягнути суттєвого зменшення реального залишку кримінальних проваджень, що перебувають у провадженні слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань.

Як наслідок реалізації узгоджених та наглядових заходів слідчими ТУ ДБР у м. Мелітополі за процесуального керівництва прокуратури області завершено досудове розслідування низки кримінальних правопорушень на актуальних напрямках, в тому числі за фактами вчинення корупційних кримінальних правопорушень, а також інших, визначених як пріоритети діяльності органів правопорядку та прокуратури у сфері кримінальної політики на 2020 рік.

За 6 місяців 2020 року до суду скеровано 19 обвинувальних актів про корупційні злочини (2019 – 0), з них 11 – за фактами отримання неправомірної вигоди.

У квітні 2020 до суду передано обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42020080000000016 за ч. 3 ст. 368 КК України за обвинуваченням помічника начальника ГУ НП в Дніпропетровській області Єрмака В.Я. та начальника сектору превенції Приморського ВП Портнова Д.В. в отриманні неправомірної вигоди за «дахування» злочинної діяльності, пов’язаної із заволодінням шахрайським шляхом нерухомим майном громадян. Розмір неправомірної вигоди склав 3800 доларів США (92 921 гривня за курсом НБУ на дату отримання). У цьому кримінальному провадженні підозрюваному Єрмаку В.Я. застосовано запобіжний захід у вигляді застави у найбільшому в 2020 році розмірі – 168 100 гривень.

Активізовано викриття та розслідування кримінальни проваджень за фактами незаконного обігу наркотичних засобів. За два квартали 2020 року до суду скеровано 5 обвинувальних актів цієї категорії (аналогічний період 2019 року - 0), них 1 – за фактом збуту наркотичних засобів.

Так, у лютому 2020 року до суду передано обвинувальний акт відносно молодшого інспектора відділу режиму і охорони Запорізького слідчого ізолятору за обвинуваченням у пронесенні на територію установи з метою збуту особі, що утримувалась під вартою, наркотичного засобу – метадон та особливо небезпечного наркотичного засобу – каннабіс.
Закінчено спрямуванням до суду обвинувального акту кримінальне провадження за фактом збуту працівником ДСНС вогнепальної зброї (2019-0).

Складанням та передачею до суду обвинувального акту у травні 2020 року завершено досудове розслідування кримінального провадження за фактом незаконної порубки двома працівниками державного лісництва (лісничий та майстер лісу) дерев, що спричинило шкоду інтересам держави на суму майже 100 тисяч гривень.

Досудовим розслідуванням установлено, що зазначені працівники правоохоронного органу здійснили вирубку більш як 80 дерев породи «акація» за відсутності відповідного дозволу на вирубку та реалізували вирублену деревину як дрова. Звертає увагу на себе той факт, що вирубку було вчинено на ділянці лісництва, що перебувала у безпосередньому віданні цих осіб та перебувала під їх охороною.

Також, у рамках протидії кримінальній корупції під процесуальним керівництвом прокуратури області забезпечено притягнення 3 слідчих СУ ГУ НП в області до відповідальності за незаконний тиск на бізнес.

Особливу увагу під час розслідування злочинів територіальним управлінням приділено законності використання бюджетних коштів, в першу чергу виділених на будівництво, ремонт доріг тощо. За 6 місяців 2020 року до суду скеровано 4 обвинувальні акти про вчинення кримінальних правопорушень цієї категорії (2019-0), в тому числі 1 – за фактом заволодіння бюджетним коштами, виділеними для будівництва.

У травні 2020 року передачею до суду обвинувального акту завершено досудове розслідування кримінального провадження № 62019080000000120 за  ч. 4 ст. 191 КК України за фактом заволодіння грошовими коштами службовими особами ГУ НП в Запорізькій області спільно з суб’єктом господарювання під час придбання коліс для спецтехніки.

Також, регіональною прокуратурою одне кримінальне провадження за фактом заволодіння коштами бюджету, призначеними для ремонту автодоріг, направлено до Офісу Генерального прокурора для подальшого спрямування до НАБУ.

Територіальним управлінням ДБР здійснювалось розслідування 103 кримінальних проваджень за фактами застосування насильства, катувань та іншого жорстокого поводження з людиною працівниками правоохоронних органів (2019 - 0). На даний час продовжується досудове розслідування 15 кримінальних проваджень, 1 – зупинено, 86 – закрито, у 1 – досудове розслідування закінчено шляхом направлення обвинувального акту до суду. Ще у 1 кримінальному провадженні цієї категорії повідомлено про підозру  працівнику Державної прикордонної служби за ч. 2 ст. 365 КК України у перевищенні влади під час затримання громадянина із застосуванням фізичного насильства.

Під час досудового розслідування цього кримінального провадження установлено, що перший заступник начальника загону – начальник штабу 8-го прикордонного загону Держприкордонслужби України 20.03.2020 надав незаконне розпорядження підлеглим про затримання та застосування спецзасобу «кайданки» до цивільної особи без передбачених законом для затримання підстав. У подальшому цього ж дня втрутився у діяльність працівників правоохоронного органу – Азоврибохорони під час виконання ними своїх службових обов’язків.

На постійному контролі регіональної прокуратури перебуває стан відшкодування збитків, завданих злочинами, у кримінальних провадженнях територіального управління ДБР. За два квартали 2020 року у закінчених кримінальних провадженнях установлено збитків на суму 5153 тисячі гривень, відшкодовано (з урахуванням тимчасово вилученого майна) – 2326 тисяч гривень (45, 13%), накладено арешт на суму 2607 тисяч гривень, заявлено позовів на суму 266 тисяч гривень.

Також, при заступнику прокурора області у березні поточного року заслухано стан досудового розслідування та процесуального керівництва у 7 кримінальних провадженнях щодо можливого перевищення працівниками правоохоронних органів своїх службових повноважень, спричинення тілесних ушкоджень.

Під час обговорення визначено недоліки досудового розслідування та шляхи їх усунення. Як наслідок, у 3 провадженнях прийнято рішення про їх закриття.

Крім того, управлінням з метою підготовки та проведення оперативних нарад при заступнику прокурора області щодо обговорення стану досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за фактами незаконного затримання громадян працівниками правоохоронних органів, проведення обшуків, вилучення майна та вчиненні інших порушень конституційних прав громадян, які розслідуються понад 2 місяці, опрацьовано дані Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Встановлено, що в провадженні слідчих ТУ ДБР, розташованого у місті Мелітополі, знаходилось 10 кримінальних проваджень вказаної категорії.

Протягом березня поточного року при заступнику прокурора області заслухано стан досудового розслідування та процесуального керівництва у них.

Під час обговорення визначені недоліки досудового розслідування та шляхи їх усунення. Як наслідок, у 2 кримінальних провадженнях прийняті рішення про їх закриття.

Проблемним питанням є тривалий розгляд судами кримінальних проваджень за обвинувальними актами, направленими прокуратурою Запорізької області, у яких на даний час не прийняті остаточні рішення.

Так, судами не прийнято остаточного рішення у 135 кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких здійснювалось слідчими прокуратури Запорізької області.

Управлінням заплановано протягом серпня – вересня поточного року вивчити причини тривалого розгляду судами проваджень вказаної категорії, за результатами якого буде надано оцінку діям процесуальних керівників, якими здійснюється публічне обвинувачення.

Крім того, як недолік в роботі управління, в протоколі оперативної наради при прокурорі області 31.01.2020 "Про результати роботи органів прокуратури області у 2019 році та заходи, спрямовані на підвищення ефективності їх діяльності на наступний період в умовах реформування" зазначено факти не дотримання розумних строків досудового розслідування у 31 кримінальному провадженні щодо порушення прав людини співробітниками правоохоронних органів, в яких жодній особі не повідомлено про підозру.

Саме завдяки принциповій позиції прокурорів управління у 1 кримінальному провадженні вказаної категорії досудове розслідування закінчено шляхом направлення обвинувального акту до суду, ще у 1 повідомлено про підозру працівнику Державної прикордонної служби за ч. 2 ст. 365 КК України у перевищенні влади під час затримання громадянина із застосуванням фізичного насильства.

На цей час в провадженні слідчих знаходяться 25 кримінальних проваджень вказаної категорії, відомості про яке внесені протягом 2019-2020 років, а тривалість їх розслідування викликана проведенням ряду слідчих (розшукових) дій, встановленням свідків подій, проведенням експертиз.

Крім того, з 01.07.2020 набрали чинності законодавчі зміни, відповідно до яких низку кримінальних правопорушень віднесено до категорії кримінальних проступків. Разом з цим, у ТУ ДБР у місті Мелітополі відсутній підрозділ дізнання, тому досудове розслідування зазначених кримінальних правопорушень доручається слідчому підрозділу територіального управління. Разом з цим, стан передачі кримінальних проваджень про кримінальні проступки, їх подальшого досудового розслідування та закінчення потребує посиленої уваги.

Також, існує проблема повернення прокурору обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, кримінальні правопорушення у яких віднесено до категорії проступків, після набуття чинності змінами до КК та КПК України.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1510