Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.02.2020

У 2019 році місцевою прокуратурою на захист інтересів держави перед'явлено позовів на більше ніж 23 млн грн

     Так, протягом 2019 року Запорізькою місцевою прокуратурою №1 на захист інтересів держави пред’явлено дев’ятнадцять позовів на загальну суму 23 мільйони 149 тисяч гривень.
     Зокрема, з питань земельних відносин пред’явлено позовів на 19,8 мільйонів гривень, у тому числі 2 позови про повернення земельних ділянок, які раніше надавалися для забудови та фактично орендарями не використовувались.
     Водночас, залишення вказаних земельних ділянок у користуванні суб’єктів господарювання, які не здійснюють їх забудову, негативно впливає на інвестиційну привабливість міста Запоріжжя, адже відсутність вільних земельних ділянок, для забудови, гальмує процес залучення до міста нових інвесторів та забудовників, які б мали можливість реально будувати у місті.
     Як приклад, у минулому році місцевою прокуратурою забезпечено повернення одним з приватних товариств територіальній громаді міста Запоріжжя земельної ділянки вартістю більше 2 мільйонів гривень по пр. Соборному в Олександрівському районі м. Запоріжжя. 
     Слід зазначити, що на раніше проведених громадських слуханнях мешканці прилеглих будинків висловлювались проти забудови зеленої зони з метою будівництва на цій ділянці торговельного центру. Рішенням господарського суду Запорізької області вказаний позов задоволено та забезпечено реальне виконання судового рішення, шляхом повернення земельної ділянки Запорізькій міській раді.
     Також, місцевою прокуратурою здійснювалась робота щодо повернення коштів, витрачених органами Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгових пенсій. Протягом 2019 року до суду пред’явлено 7 позовів в інтересах органів Пенсійного фонду України на загальну суму понад півтора мільйона гривень. За результатами розгляду вказаних позовів відповідні кошти надійшли до ПФУ, шляхом добровільної сплати коштів відповідачами на стадії розгляду позовів у суді та стягнуто 300 тис. грн. після набрання рішеннями законної сили.
     Окрім того, у минулому році місцевою прокуратурою вживались заходи щодо захисту інтересів держави з питань державної та комунальної власності. За 2019 рік до суду пред’явлено чотири позови вказаної категорії на загальну суму майже 1 мільйон гривень.
     В цілому за 2019 рік судами розглянуто 18 позовів місцевою прокуратури, з яких задоволено 9 позовів на суму 5,5 мільйонів гривень та добровільно відшкодовано під час їх розгляду у суді на 1,7 мільйонів гривень.
     Також за 2019 рік забезпечено реальне виконання судових рішень за позовами прокурорів на 4 мільйони 131 тисячу гривень. Задоволено 22 скарги на дії та бездіяльність державних виконавців.
      Як приклад, місцевою прокуратурою забезпечено повернення у державну власність на користь Головного управління статистики у Запорізькій області приміщення вартістю понад 1 мільйон 500 тисяч гривень по проспекту Соборному в Олександрівському районі Запоріжжя.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1586