Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.01.2020

Прокуратура повернула у державну власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення вартістю 109 млн. грн

     Так, Токмацькою місцевою прокуратурою в інтересах держави в особі ДУ «Дружелюбівський виправний центр № 1», Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції до господарського суду Запорізької області у вересні 2018 року пред’явлено позов про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, укладеного шляхом підписання удаваного правочину – договору підряду щодо вирощування товарної сільськогосподарської продукції, між ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної  кримінально-виконавчої служби України (№ 1)» та  ПП «Агро-Транс» у 2017 році, та зобов’язання приватного підприємства повернути земельну ділянку загальною площею 1247,02 га.
 
     Підставою для звернення прокурора до суду стало порушення встановленої законом процедури надання у користування земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності шляхом укладення удаваної угоди. Як наслідок, використання такого значного масиву державної землі здійснювалось приватним суб’єктом господарювання замість спеціально створеного для цієї мети державного підприємства. Крім того, фактично було обмежено можливість забезпечення саме засуджених   суспільно-корисною працею.
     Рішенням господарського суду Запорізької області у січні 2019 року позов прокурора задоволено, визнано недійсним договір оренди та зобов’язано приватне підприємство повернути вказану земельну ділянку на користь ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 1)».
     На виконання указаного судового рішення 08.01.2020 між зазначеним державним підприємством та ПП «Агро-Транс» підписано акт прийому-передачі земельної ділянки, у зв’язку з чим рішення суду виконано у повному обсязі.  

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1571