Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.01.2020

Щодо порушень у сфері запобігання та протидії корупції

Проведеними Запорізькою місцевою прокуратурою №3 протягом 2019 року  перевірками осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування Дніпровського та Хортицького районів м.Запоріжжя, встановлено 58 фактів несвоєчасної подачі декларацій.
 
      Так, серед вказаного переліку суб’єктів, якими було порушено ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» щодо строків подання електронних декларацій: 38 осіб, які уповноважені на виконання функцій держави; 3 осіб, які уповноважені на виконання функцій місцевого самоврядування; решта – це особи, які прирівнюються до осіб, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
      Окрім того, місцевою прокуратурою виявлено 4 факти порушення вимог фінансового контролю в діях колишніх співробітників фіскальної служби та 2 факти порушення в діях колишніх співробітників Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, які без поважних причин несвоєчасно опубліковували на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції електронні декларації особи, яка припиняє діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави.  За вказаними фактами Управлінням захисту економіки в Запорізькій області Національної поліції України стосовно правопорушників складені протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного із корупцією, за результатами рогляду яких винних осіб суд визнав винними за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.
     На теперішній час вже за матеріалами місцевої прокуратури Управлінням захисту економіки в Запорізькій області Національної поліції України складено 19 протоколів про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного із корупцією, 9 з яких вже розглянуто судом з накладенням штрафу, а інший – закриті за закінчення строків притягнення до адміністративної відповідальності.
      Окрім того, за участю прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 3 упродовж 2019 року в судах підтримано обвинувачення у 23 справах про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного із корупцією. Завдяки якісному вивченню матеріалів та принциповій позиції прокурорів Запорізької місцевої прокуратури № 3 за результатами розгляду цих протоколів судом визнано винними 20 осіб та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на загальну суму понад 10 тис. грн.
     З метою розвитку права у липні 2019 року за ініціативою місцевої прокуратури № 3 в Ленінському районному суді м. Запоріжжя за участю суддів проведено круглий стіл, на якому обговорено проблемні питання правозастосування притягнення осіб до адміністративної відповідальності за правопорушення,  пов’язані з корупцією.     
    Стан додержання законів щодо протидії корупції перебуває на постійному контролі Запорізької місцевої прокуратури № 3.
    Прокуратура й надалі буде принципово реагувати на подібні протиправні дії осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
     Робота на вказаному напрямку триває.

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1432