Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.12.2019

Прокуратура відстояла у Касаційному суді повернення територіальній громаді земельних ділянок вартістю 44 млн. грн., відведених для будівництва мікрорайону у Хортицькому районі міста

Органами прокуратури області постійно приділяється належна увага питанням, які набувають суспільного резонансу на території міста Запоріжжя. У засобах масової інформації неодноразово висвітлювались факти незаконного відведення у приватну власність земельних ділянок обласного центру.
 
Так, Запорізькою місцевою прокуратурою №2 встановлено, що розпорядженням Запорізької районної державної адміністрації у власність громадян передано 15 земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства загальною площею 17 га, вартістю 44 млн. грн., які розташовані на території м. Запоріжжя.
 
Зазначене розпорядження прийнято всупереч вимог Земельного кодексу України, оскільки спірні земельні ділянки перебувають у постійному користуванні КП «Управління капітального будівництва» Запорізької міської ради на підставі державного акта на право постійного користування, їх вилучення із постійного користування у встановленому законом порядку не здійснено.
 
Враховуючи суспільну значимість питання повернення територіальній громаді м. Запоріжжя 17 га земель, відведених у постійне користування для будівництва мікрорайону № 18 у Хортицькому районі міста, органами прокуратури подано позов до суду з вимогою про визнання незаконним та скасування розпорядження голови Запорізької районної державної адміністрації, визнання недійсним державних актів та повернення земельних ділянок, який судом задоволено у повному обсязі.
 
Не погоджуючись з рішенням суду, відповідачами подано апеляційну скаргу, яку частково задоволено.
 
Водночас, завдяки переконливим доводам прокуратури області, Верховним Судом за результатами перегляду в касаційному порядку справи за касаційною скаргою прокуратури Запорізької області, рішення апеляційного суду Запорізької області скасовано, а рішення суду першої інстанції залишено без змін.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2226