Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.09.2019

Жодне незаконне судове рішення щодо неповнолітніх не залишиться без належного реагування ювенальних прокурорів

Ювенальними прокурорами області упродовж поточного року підтримано обвинувачення у 65 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх. Проте, при ухваленні рішень за результатами розгляду таких кримінальних проваджень суди регіону не завжди додержуються вимог закону. Однак, за принципового та своєчасного реагування прокуратури, незаконні судові рішення скасовано. При цьому прокурори пильно стежать за додержанням прав дітей як під час досудового розслідування, так і в ході судового розгляду. Жодне порушення їх прав не лишається без реагування.
Так, за апеляційною скаргою прокурора змінено вирок Василівського районного суду щодо неповнолітнього, засудженого за ч. 2 ст. 185 КК України. Зокрема, судом першої інстанції було призначено покарання у виді арешту строком на 3 місяця, яке відповідно до ст. 101 КК України не може бути застосовано щодо неповнолітньої особи у такому розмірі, а тому вказаний вирок пом’якшено та призначено покарання у вигляді 15 діб арешту.
Запорізьким апеляційним судом задоволено апеляційну скаргу прокурора на вирок Бердянського міськрайонного суду стосовно неповнолітнього, засудженого за ч. 2 ст. 186 КК України.
Вказаним вироком неповнолітнього було засуджено до 1 року позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік. При цьому ні в резолютивній, ні в мотивувальній частині суд не послався на норми закону, з яких обвинуваченому призначається покарання нижче межі, передбаченої санкцією статті (від 4 до 6 років позбавлення волі).
А враховуючи те, що неповнолітній раніше судимий не був, є інвалідом дитинства, навчається, відшкодував спричинену шкоду, має задовільні характеристики, розкаявся у вчиненому злочині, апеляційним судом задоволено апеляційну скаргу прокурора, вирок в частині призначеного неповнолітньому покарання змінено, застосовано положення ст. 69 КК України.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1499