Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.09.2019

До відома ЗМІ та громадськості. Прокуратура області категорично не згодна з незаконним вироком суду відносно членів організованої злочинної групи Є.Анісімова та буде відстоювати свою позицію шляхом оскарження його в суді апеляційної інстанції

Прокуратура Запорізької області категорично не згодна з незаконним рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 16.09.2019, винесеного за результатами розгляду обвинувального акта у кримінальному провадженні щодо членів організованої злочинної групи Олени Бондаренко та Андрія Гречковського, які тривалий час були «правою рукою» Євгенія Анісімова, так званого «смотрящего» часів президентства В.Януковича, і вважає за необхідне звернути увагу громадськості та представників ЗМІ на наступне.
16 вересня 2019 року Комунарським районним судом міста Запоріжжя прийнято рішення у резонансному кримінальному провадженні за обвинуваченням ГречковськогоА. за ч. 3 ст. 15, п. 7 ч. 2 ст. 115, п.п. 7, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 307, ч. 2, 4 ст. 189 КК України (замах на умисне вбивство з хуліганських мотивів вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство; вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому; вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження; незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів та Бондаренко О. за ч. 4 ст. 189 КК України (вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження), згідно з яким Гречковського А. визнано винним лише у частині інкримінованих злочинів, за п.7 ч.2 ст.115 КК України (умисне вбивство з хуліганських мотивів) та ч.1 ст.296 КК України (хуліганство), ступінь тяжкості яких було перекваліфіковано судом, і звільнено в залі суду по так званому «закону Савченко» як особу, яка повністю відбула призначене покарання; Бондаренко О. повністю виправдано за недоведеністю вчинення обвинуваченими кримінального правопорушення.
Раніше, у 2007 та 2017 роках за цим же кримінальним провадженням судами вже виносилися обвинувальні вироки відносно Гречковського А., проте, за скаргами прокуратури через м’якість призначеного покарання, дані вироки скасовано Верховним судом України та апеляційним судом Запорізької області.
Зокрема, вироком Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 23.06.2017 Гречковського А. та Бондаренко О. засуджено до реальної міри покарання у виді 12 та 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна відповідно. Але, за результатами апеляційного розгляду за скаргою прокуратури 16.03.2018 вирок скасовано, а справу направлено на новий судовий розгляд.
За результатами нового розгляду справи 16.09.2019, не зважаючи на принципову позицію державного обвинувача щодо важливості призначення Гречковському А. покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією всього майна, а Бондаренко О. у виді 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, обвинувачення у вчиненні особливо тяжких злочинів, новим складом суду взагалі перекваліфіковано ступінь тяжкості вчиненого злочину з ч. 3 ст. 15, п. 7 ч. 2 ст. 115 КК України на ч. 1 ст. 296 КК України (із замаху на умисне вбивство з хуліганських мотивів вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство на хуліганство) та засуджено за сукупністю злочинів, передбачених ч. 1 ст. 296, п. 7 ч. 2 ст. 115, до 13 років позбавлення волі, після чого, на підставі ч. 5 ст. 72 КК України, із розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі, Гречковського А. звільнено в залі суду по так званому «закону Савченко», як особу що повністю відбула призначене покарання.
При цьому, у вчиненні решти злочинів передбачених ч.2, ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 307 КК України, обвинувачених Гречковського А. та Бондаренко О. було виправдано за недоведеністю вчинення обвинуваченими кримінального правопорушення.
Прокуратура області категорично не згодна із зазначеним незаконним рішенням суду та буде відстоювати свою позицію шляхом оскарження його в суді апеляційної інстанції.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1916