Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.07.2019

Тези виступу прокурора Запорізької області на оперативній нараді за підсумками роботи у І півріччі 2019 року

"Сьогодні ми підводимо підсумки роботи органів прокуратури області за 1 півріччя 2019 року та визначити першочергові завдання на наступний період.
 
Минулий період ознаменувався, насамперед, проведеними виборами Президента України. Я впевнено відносно нашої області можу повторити слова Генерального прокурора України Юрія Віталійовича Луценка: «Ці вибори показали, що правоохоронна система може працювати як єдиний механізм. Після них ніхто не може дорікнути, що вона була необ’єктивною у кінцевому результаті».
 
Вже цієї неділі відбудуться вибори до Парламенту. У зв’язку з цим хочу нагадати вимоги Генерального прокурора України, які він довів на нараді, що відбулася в травні в прокуратурі Дніпропетровської області при представленні її нового очільника. 
 
Тоді Юрій Віталійович звернувся до прокурорів з проханням сконцентрувати свою увагу на порушеннях закону, які мали місце під час виборчого процесу. Зокрема, він відзначив, що особливої уваги заслуговують порушення, пов’язані з формуванням виборчих фондів через підставних осіб, підкупом виборців, незаконною оплатою роботи членів виборчих комісій та з агресією під час виборчих заходів.
 
Як і Генпрокурор, я також наголошую, що абсолютно усі винні у таких порушеннях, які були зафіксовані і на президентських, і на парламентських виборах, повинні бути притягнені до відповідальності згідно із Законом.  
 
А між тим, після президентських виборів з 10 порушених кримінальних проваджень  наразі в нас немає жодного судового рішення: 8 проваджень закрито, по 2 провадженнях, направлених до суду, остаточні рішення  не прийняті.
 

Хочу підкреслити, що одним із головних завдань прокуратури після виборів є отримання судових рішень у всіх кримінальних провадженнях, пов’язаних з порушеннями під час виборчого процесу.

 * * * * *
 
Наші здобутки – це результат командної роботи стабільного колективу. Всі проблемні питання мають спільно обговорюватися задля знаходження найбільш оптимальних шляхів їх вирішення. Наведу конкретний приклад дієвості такого підходу. Всім відомо, що в травні Генеральна прокуратура у нас перевіряла питання організації нагляду за додержанням законів у  кримінальних  провадженнях про актуальні правопорушення. Всі знають мою вимогу систематичного заслуховування цієї категорії проваджень  на нарадах. Лише цього року мною заслухано 114 актуальних кримінальних проваджень. І позитивні висновки перевіряючих – це закономірний результат такого організаційного підходу.
 
Звертаюсь до всіх присутніх і наголошую: кінцевий результат - єдиний критерій ефективності! 
 
* * * * *
 
Наші напрацювання, як і наші недоліки – це результат, серед іншого, нашої роботи з кадрами.
 
Протягом І півріччя 2019 року за результатами конкурсу до органів прокуратури Запорізької області прийнято 14 осіб. Лише четверо з них раніше працювали в органах прокуратури України і усвідомлюють, яка величезна відповідальність лягає відсьогодні на їх плечі. Тому, керівники місцевих прокуратур, від вас залежить якомога скоріше навчити азам прокурорської діяльності молодих прокурорів.
 
* * * * *
 
Далі окреслю результати прокурорської діяльності за конституційними напрямами.
 
Органами прокуратури області забезпечено належну реалізацію повноважень з координації діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності. Як наслідок, збережено позитивну тенденцію до стримування темпів зростання  злочинності – на облік поставлено на 24% менше кримінальних правопорушень (12 192 проти 16 028), а найбільшу питому вагу у її структурі займають злочини середньої тяжкості (45,5%).
 
         Уперше за останні 5 років регіон посів 9 місце в державі, а не увійшов у п’ятірку лідерів за кількістю кримінальних правопорушень на 10 тис. населення (цей показник склав 71,5 злочин, по державі – 61,3).
 
Такий результат є важливим у поєднанні з тим, що органи прокуратури області займають принципову позицію у забезпеченні законності при реєстрації та обліку поліцією кримінальних правопорушень. Упродовж цього року прокурорами поставлено на облік майже 400 укритих співробітниками органів Нацполіції області кримінальних правопорушень шляхом невнесення щодо них відомостей до ЄРДР. Цей показник є 2 у державі.
 
Вдаючись до аналізу структури злочинності, слід вказати, що у   І півріччі зменшилась кількість кримінальних правопорушень проти життя і здоров'я особи (з 934 до 880, на 6%), власності  (з 11 106 до 8 005, на 28%), у тому числі розбоїв (з 62 до 57, на 8%) та грабежів (з 326 до 231, на 29%).
 
Роботу органів правопорядку області зорієнтовано на виявлення фактів збуту наркотиків, а не їх зберігання у незначних розмірах (обліковано 170 таких кримінальних правопорушень, що майже на 3% більше, ніж за аналогічний період минулого року, тоді як  по державі їх виявлено на 4% менше).
 
Посилено протидію хабарництву, як одному з найнегативніших явищ у суспільстві – задокументовано  83 відповідних злочини, що на 36% більше, ніж торік, з яких більше половини (54) – факти одержання неправомірної вигоди. За вчинення відповідних кримінальних правопорушень до реального позбавлення волі засуджено 3 осіб, що є другим показником по державі.
 
Припинено діяльність 10 стійких злочинних угруповань,  з них 2 – злочинні організації. Одне з викритих стійких злочинних угруповань є угрупованням з корумпованими зв'язками. Ще одне з викритих стійких злочинних угруповань вчиняло злочини у банківській системі (єдине по державі).
 
Загалом у складі організованої групи вчинено  80 кримінальних правопорушень, з яких 20 злочинів - у сфері обігу наркотичних засобів, 14 правопорушень щодо виготовлення та збуту підроблених грошей, 11 вимагань, 9 правопорушень щодо використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, 2 правопорушення щодо незаконного виготовлення та збуту підакцизних товарів, по одному – за фактами торгівлі людьми, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. У ході досудового розслідування встановлено 42 особи, які вчинили злочини вказаної категорії.
 
Наприклад, складанням обвинувального акту завершено спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою «екс-смотрящего часів президентства Януковича» Анісімова у створенні злочинної організації та участі у вчинюваних нею злочинів. Матеріальна шкода завдана злочинами 6 потерпілим склала майже 21 млн. грн., з яких 3  млн. грн.                              і 250  тис. дол. США відшкодовано шляхом вилучення майна, здобутого злочинним шляхом.
 
Також викрито діяльність ОЗГ, члени якого займались незаконним видобутком живих водних біоресурсів акваторії Утлюцького лиману. При цьому до складу цього ОЗГ входив державний інспектор Державної Азовської морської екологічної інспекції. Група діяла за пособництва посадових осіб Приазовського Національного природного парку та прикордонного посту «Кирилівка» Бердянського прикордонного загону. Сума завданих діями підозрюваних збитків сягнула майже пів мільйона гривень.
 
Загалом цьогоріч забезпечено розкриття понад 40% учинених кримінальних правопорушень, що перевищує загальнодержавний показник.
 
* * * * *
Вживаються системні заходи до забезпечення законності у кримінальному провадженні.
 
За процесуального керівництва прокурорів органів регіональної прокуратури слідчими Національної поліції області до суду передано понад 3 тис. обвинувальних актів.
 
Прокурорами скасовано понад 2 тис. незаконних рішень слідчих поліції про закриття проваджень.
 
Розслідуванням закінчено 52 провадження про корупційні злочини, 25 – у бюджетній системі, 9 – у сфері земельних правовідносин. Відзначу, що результати роботи на цих пріоритетних напрямах є кращими, ніж у І півріччі минулого року, однак це не привід для   заспокоєння і ми маємо продовжувати відповідні наступальні дії.
 
До суду передано 35 обвинувальних актів за фактами привласнення та розтрати службовими особами грошових коштів та майна, з яких майже половина (16) – з приводу заподіяння шкоди інтересам держави та територіальних громад.
 
Складанням обвинувальних актів закінчено слідство у 4 провадженнях про незаконне позбавлення волі та торгівлю людьми (за цими показниками область посідає 3-4 місце по державі).
 
Також направлено до суду майже 300 обвинувальних актів у провадженнях про наркозлочини і це є 6 показник у державі.
 
Підвищено ефективність розслідування злочинів проти довкілля: складанням обвинувального акта закінчено 27 таких проваджень і за цим показником область посіла 4 місце в країні.
 
За переданими до суду провадженнями, у яких завдано збитки інтересам держави та територіальних громад, відшкодовано понад  24 млн. грн. із 35,8 млн. спричинених, і це найкращий показник у державі!
 
За умови забезпечення прокуратурою області ефективного процесуального керівництва, слідчими фінансових розслідувань до суду скеровано 70% проваджень від загальної кількості розслідуваних.
 
Забезпечено майже стовідсоткове відшкодування збитків у кримінальних провадженнях про злочини у сфері оподаткування (відшкодовано 6,6 млн. грн. із майже 7 млн. грн. установлених).
 
Прокурорами регіональної прокуратури до суду передано 22 обвинувальних акти у провадженнях, що розслідувались слідчими УСБУ в області. Серед них 2 обвинувальні акти за фактами контрабанди зброї, 1 – за фактом участі та сприяння діяльності терористичної організації «ДНР», 3 – про злочини з ознаками корупції.
 
Також до суду передано обвинувальний акт щодо злочинної організації «чорних ріелторів», які заволоділи нерухомістю громадян на суму понад 1 млн. грн. Загалом слідчими УСБУ розслідувано 2 провадження про злочини, скоєні організованими злочинними групами, що є найкращим показником у державі.
 
Наше завдання на майбутнє – продовжувати, у межах компетенції, вживати наступальні заходи до забезпечення законності і правопорядку в регіоні.
 
* * * * *
Саме завдяки наступальним заходам Запорізька область має один з найкращих показників щодо кількості кримінальних справ, які розглядаються судами за КПК України 1960 року. Це лише 10 справ станом на 01.07.2019 (проти 17 на початок 2018 року).  Для прикладу, в Одеській області перебувають на розгляді 288 справ, Донецькій – 251,  Харьківській – 163.
 
Рівень апеляційного реагування прокурорів на вироки суду дорівнює загальнодержавному та складає 90% (при 89% по державі): задоволено 121 апеляційну скаргу прокурора на незаконні вироки суду та 62 - на ухвали. З метою недопущення набрання сили незаконними судовими рішеннями прокурорами внесено 309 апеляційних скарг. На розгляді в суді наразі перебувають 275 скарг.
 
Через послідовну позицію оскарження неправосудних судових рішень за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів судами вищих інстанцій цьогоріч скасовано  12 реабілітуючих рішень щодо 13 осіб.
Як приклад, у березні Запорізьким апеляційним судом скасовано виправдувальний вирок Шевченківського районного суду міста Запоріжжя щодо учасника злочинного угруповання Ковтуненка, який обвинувачувався у заволодінні майном Привільнінської сільської ради Вільнянського району в особливо великих розмірах. Судом І інстанції, при ухваленні виправдувального вироку, не було враховано, що інший учасник ОЗГ вже засуджений за скоєння цього злочину у співучасті з Ковтуненком і добровільно відшкодував понад 120 тис. грн. заподіяної шкоди.
 
У квітні цього року ухвалою Запорізького апеляційного суду скасовано виправдувальний вирок Хортицького районного суду відносно Антонова, який обвинувачувався у скоєнні замаху на умисне вбивством з корисливих мотивів. При винесенні виправдувального вироку суд І інстанції не врахував фактичні обставини провадження та те, що обвинувачений прийшов до помешкання потерпілої з рушницею, погрожував нею, забрав власноруч написані боргові розписки на суму 15 тис. доларів США  та здійснив постріл.
 
Також у червні за апеляцією державного обвинувача скасовано виправдувальний вирок Якимівського районного суду відносно Тер-Симоняна, який обвинувачувався у незаконному виготовленні з метою збуту алкогольних напоїв. Попри те, що у обвинуваченого було вилучено понад 20 тис. літрів «сурогату», суд зайняв його позицію та виправдовуючи особу констатував, що фальсифікований алкоголь Тер-Симонян виготовляв для власного вживання. Водночас суд не взяв до уваги, що виготовлений алкоголь був розлитий у пляшки, завантажений до автомобілю та виготовлявся майже у промислових умовах.
 
* * * * *
 
Завжди актуальним є питання додержання конституційних прав громадян в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань.
 
Розуміючи важливість цього питання, апаратом регіональної прокуратури здійснено майже 80 виїздів до піднаглядних органів, у тому числі 10 керівництвом прокуратури області.
 
Вжитими заходами вдалось зупинити зростання рівня  злочинності в установах виконання покарань: якщо у першому кварталі зафіксовано 21 злочин, то у другому, після вжиття скоординованих заходів, їх зафіксовано лише 14.
 
Також вдалось стабілізувати рівень смертності серед засуджених: з травня цього року не зафіксовано жодної смерті в’язнів від захворювань.
 
На 14 % (з 112 до 96) знижено рівень повторної пенітенціарної злочинності серед засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.
 
Прокуратурою області приділяється постійна увага, спрямована на виявлення та припинення протиправної діяльності так званих «реабілітаційних центрів», у яких під приводом реабілітації від наркотичної та алкогольної залежності примусово тримаються хворі особи.
 
Так, завдяки активній позиції галузевого відділу цьогоріч задокументовано злочинну діяльність осіб, які протягом 2018 – 2019 років у так званих «реабілітаційних центрах» незаконно, під приводом надання реабілітації та лікування від наркотичної залежності та хронічного алкоголізму, тримали людей. Підозрювані вводили наркозалежних осіб та їхніх родичів в оману з метою отримання грошових коштів в якості винагороди, при цьому надання хворим реальної допомоги для позбавлення залежності від алкоголю чи наркоманії не передбачалося. У відповідному кримінальному провадженні чотирьом особам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 146 КК України. Наразі досудове розслідування триває.
 
На 49 % збільшилась кількість внесених документів прокурорського реагування за результатами здійснення нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення. За результатами розгляду     58 документів в цій сфері до дисциплінарної відповідальності притягнуто 24 службові особи. Зокрема, за реагування прокуратури області до відповідальності притягнуто 2 службові особи Управління патрульної поліції в області за фактами порушення вимог законодавства  під час адміністративного доставляння та затримання громадян.
 
Задоволено 4 апеляційні скарги прокурорів на неправомірні рішення місцевих судів при застосуванні адміністративних стягнень у виді громадських та суспільно корисних робіт.
Крім того, апаратом прокуратури області встановлено факти незаконного поміщення та утримання у спеціальних установах поліції осіб, рішення суду стосовно яких на момент поміщення не набрало законної сили та не підлягало виконанню. За прокурорського реагування до відповідальності притягнуто    2 службові особи сектору превенції та 2 інспектори чергової частини Ізолятора тимчасового тримання.
* * * * *
 
Ефективна реалізація представницької функції органами прокуратури є дієвим механізмом захисту інтересів держави від протиправних посягань!
 
Саме у такий спосіб у поточному році нами забезпечено реальне повернення державі та громадам сотень гектарів земель, об’єктів нерухомості, а також надходження значних коштів до бюджетів усіх рівнів.
 
За позовами прокурорів, а також шляхом вступу у справи стягнуто коштів і попереджено незаконне вибуття коштів та вартості  майна в інтересах держави на загальну суму  понад 2 мільярди гривень.
 
Завдяки такій продуктивній та кропіткій роботі із захисту державних інтересів ми змогли посісти перше умовне місце по державі серед прокуратур інших регіонів.
 
У пріоритетних сферах пред’явлено позовів на суму майже  761 мільйон гривень, судами задоволено позовів     на 1,2 мільярди гривень. І це друге умовне місце по державі серед прокуратур інших регіонів.
 
Державі та територіальним громадам повернуто 365 гектарів земель.
 
Судові рішення за позовами прокурорів виконані    на 204 млн. грн.
 
Органами прокуратури області ефективно застосовувалися представницькі повноваження на захист інтересів держави у сфері земельних відносин, де пред’явлено позовів на суму майже  702 мільйони гривень, судами задоволено позовів на суму понад  1,1 мільярд гривень.
 
Яскравим прикладом нашої роботи є рішення суду апеляційної інстанції від 13.06.2019, яким задоволено позовні вимоги прокуратури про визнання незаконними та скасування  3 розпоряджень голови Запорізької обласної державної адміністрації, зобов’язання ТОВ «Запорізький рибокомбінат» повернути державі 3 земельні ділянки водного фонду загальною площею майже 1 639 гектарів вартістю 627 млн. грн.
 
Завдяки забезпеченню комплексного підходу у сфері  захисту земель прибережної захисної смуги Азовського моря та його лиманів нами пред’явлено позови про повернення земель указаної категорії площею 8 га вартістю майже 270 млн. грн. Наразі вже забезпечено реальне виконання 13 судових рішень про повернення земель прибережної захисної смуги Азовського моря загальною площею  7,5 гектарів вартістю понад 37 млн. грн.
 
Не залишились осторонь факти протиправного вибуття із державної та комунальної власності об’єктів нерухомості, а також порушення закону при використанні такого майна. Судами задоволено позовні заяви органів прокуратури в зазначеній сфері на суму понад 50 млн. грн.
 
Так, 25.02.2019 господарський суд Запорізької області погодився з доводами прокуратури та визнав право власності на    8-миповерхову споруду загальною площею понад 4000 кв. м. вартістю майже 42 млн. грн., що розташована у центрі міста Запоріжжя, за державою в особі Фонду державного майна України, а також витребував її із чужого незаконного володіння суб’єкта господарювання.
 
Протидія неправомірним посяганням у бюджетній сфері була та залишається одним із пріоритетних напрямів у роботі органів прокуратури області. Прокурорами вжито заходів представницького характеру з метою стягнення до бюджетів майже 4,5 млн. грн., судами задоволено 10 позовних заяв   на суму 2,6 млн. грн.
 
Наприклад, рішенням господарського суду Запорізької області від 20.05.2019 задоволено позов прокуратури в інтересах держави до ТОВ «Будівельна компанія «Логіка» про стягнення збитків в розмірі 1,6 млн. грн. у вигляді неотриманих коштів пайової участі у розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Запоріжжя. Наразі указане судове рішення перебуває на виконанні.
 
Вкрай актуальним та проблемним питанням для Запорізького регіону є екологічна безпека!
 
З грудня минулого року Державна екологічна інспекція у Запорізькій області фактично позбавлена можливості нараховувати збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, у зв’язку із скасуванням адміністративним судом наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, яким було затверджено відповідну Методику.
 
Переймаючись цим питанням, прокуратурою області 04.03.2019 скеровано лист Генеральному прокурору України щодо доцільності ініціювання перед Кабінетом Міністрів України вирішення цієї проблеми загальнодержавного значення. Як наслідок, Генеральною прокуратурою України ініційовано питання щодо внесення на розгляд Верховної Ради України відповідного законопроекту.
 
Завдяки активній позиції та реалізації повноважень прокурора на вступ у справи за позовами інших осіб з метою захисту інтересів держави попереджено стягнення коштів   на суму 835 млн. грн., що є найкращим показником по Україні.
 
За результатом розгляду апеляційних та касаційних скарг прокурорів скасовано 26 незаконних судових рішень.  За наслідками моніторингу судових рішень вже внесено  14 апеляційних скарг у справах, порушених за позовами інших осіб, предметом яких є земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею понад 100 га.
 
Рівень ефективності апеляційної та касаційної практики органів прокуратури області складає 75 %, завдяки чому ми займаємо відповідно 3 та 2  умовні місця на загальнодержавному рівні.
 
Під час здійснення представницької діяльності до суду органами прокуратури області подано 328 процесуальних документів (4 умовне місце по державі серед прокуратур інших регіонів).
 
Крім того, прокуратурою області забезпечено реагування на факти незаконних дій суддів у справах. До Вищої ради правосуддя направлено дисциплінарну скаргу відносно судді районного суду області, за рішеннями якого із державної власності незаконно вибули земельні ділянки загальною площею 66,8 га, яка наразі перебуває на розгляді.
 
* * * * *
 
Для протидії корупції необхідно використовувати всі можливі заходи впливу. Тим більше, що органи прокуратури залишаються спеціально уповноваженим суб’єктом у цій сфері. Про розуміння важливості адміністративно-правового реагування свідчать статистичні дані.
 
 Упродовж 6 місяців поточного року за погодженням з прокуратурою області складено та направлено до суду 324 протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, що удвічі більше, ніж у минулому році (141). За вказаним показником органи прокуратури області займають 7 умовне місце по державі.
 
Протоколи складено стосовно посадових осіб Запорізької обласної державної адміністрації та райдержадміністрацій (по 4), голів сільрад (17), депутатів місцевих рад (83), співробітників Нацполіції  та фіскальної служби (по 11), пенітенціарної служби (15) тощо.
 
Із загальної кількості складених протоколів 245 – за фактами порушень вимог фінансового контролю, 78 - за фактами виникнення конфлікту інтересів, 1 – з питання порушення обмежень щодо сумісництва.
 
Збільшилась також і кількість осіб, притягнутих судами до адміністративної відповідальності: 93 проти 78 у минулому році. Серед притягнутих осіб: 1 працівник судової гілки влади, 9 державних службовців, серед яких одна посадова особа облдержадміністрації, 25 посадових осіб місцевого самоврядування, з них 16 – ІV категорії, 23 депутати місцевих рад, 3 співробітники Нацполіції, 8 – пенітенціарної, 1 - митної служби та інші.
 
За внесеними прокурорами 80 поданнями у порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» до дисциплінарної відповідальності притягнуто 30 посадових осіб.
 
* * * * *
 
Надважливим є питання захисту прав і свобод дітей. І органи прокуратури області не стоять осторонь та займають активну позицію на цьому напрямі.
 
На захист інтересів дітей пред’явлено позовів на загальну суму 7,5 млн. грн. Переважно це позови, спрямовані на збереження земельних ділянок, виділених навчальним закладам для забезпечення потреб освіти, та відшкодування до бюджету коштів виплаченої тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.  На теперішній час судами вже задоволено 7 позовів на суму понад 7 млн. грн., відповідачами добровільно відшкодовано 758 тис. грн.
 
Крім того, за втручання прокуратури області попереджено вибуття із комунальної власності майна дитячого оздоровчого закладу вартістю 601 тис. грн. – Запорізького обласного дитячого протитуберкульозного санаторію, розташованого в м. Бердянську,  який намагалася в порушення закону реалізувати Запорізька обласна рада. Позицію прокуратури щодо незаконності відчуження майна підтримали суди першої та апеляційної інстанцій.
 
За активної позиції прокуратури державі також повернуто        20 га земель навчального закладу, розташованого в Веселівському районі, вартістю 505 тис. грн., які незаконно передані приватному суб’єкту господарювання за удаваним договором підряду.
 
За виявленими порушеннями законодавства у бюджетній та земельній сферах при реалізації представницької діяльності щодо охорони дитинства здійснюється досудове розслідування   у 13 кримінальних  провадженнях.
 
Цьогоріч зафіксовано зниження рівня злочинності серед неповнолітніх. 
 
Прокурорами забезпечено процесуальне керівництво  у 119 кримінальних провадженнях, вчинених неповнолітніми, до суду направлено 74 обвинувальні акти та 6 клопотань про застосування примусових заходів виховного характеру. Не допущено фактів незаконного затримання та обрання запобіжних заходів щодо неповнолітніх.
 
На захист прав дітей при виконанні рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні інших заходів примусового характеру внесено 15 вказівок, за результатами їх розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності 4 службові особи.
 
* * * * *
 
Органами прокуратури області постійно вживаються заходи, спрямовані на удосконалення роботи з розгляду звернень громадян.
 
Протягом поточного року працівниками органів прокуратури області розглянуто понад 5 тисяч звернень громадян, що дорівнює кількості звернень, розглянутих прокурорами трьох областей, таких як: Волинська, Сумська, Чернівецька.
 
Мешканці нашого регіону оцінили вжиті нами заходи для облаштування та створення належних умов в місцях прийому громадян. Як наслідок, кількість громадян, що звернулися на особистий прийом до органів прокуратури Запорізької області, є однією з найбільших по Україні.
 
Мною на особистих прийомах, вже можна сказати  традиційно, прийнято найбільшу кількість громадян по Україні (91).
 
Для порівняння – сумарна кількість громадян, які звернулись на особистий прийом до керівників 11 областей, таких як Донецька, Житомирська, Миколаївська, Кіровоградська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Чернігівська тощо, складає лише   92 громадянина.  
 
Під час вирішення звернень, шляхом своєчасного реагування, органами прокуратури поновлено права 43 громадян. Більшість з них стосувалися питань досудового слідства (74%).
 
Такий стан справ свідчить про забезпечення прав громадян на прийом в органах прокуратури області, де чують кожного та переймаються проблемами людей.
 
Крім цього, органами прокуратури області розглянуто та скеровано за належністю 70 інформаційних запитів на публічну інформацію.
 
Вся публічна інформація про роботу органів прокуратури нашого регіону оприлюднюється у формі відкритих даних та постійно оновлюється, у тому числі на відповідному Державному веб-порталі.
 
* * * * *
 
Незалежно від займаної посади завданням кожного працівника прокуратури є відновлення довіри суспільства до органів прокуратури.
 
Для цього потрібна комплексна, щоденна, цілеспрямована робота з викорінення будь-якої корупційної складової в діяльності нашої установи та її очищення від працівників, які порочать високе звання прокурора.
 
Протидія відомчій корупції, у тому числі через покращення профілактично-виховної роботи з кадрами, повинна набирати обертів.
 
Навіть один ганебний вчинок – це пляма на всій системі. І в нас такий був: скоєний прокурором Якимівського відділу Мелітопольської місцевої прокуратури Васіляускасом В.В., більш того, цим прокурором раніше вже було скоєно аналогічний вчинок.
 
Керівники місцевих прокуратур, це, насамперед,  зона вашої відповідальності. Працюйте над цим. Це ж стосується і керівництва структурних підрозділів прокуратури області."
 
* * * * *
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2225