Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.03.2019

Прокуратура домоглась скасування права власності за громадянином на самовільно забудовану крамницю

Запорізьким апеляційним судом задоволено апеляційну скаргу Запорізької місцевої прокуратури № 1 на рішення Шевченківського районного суду Запоріжжя, яке порушувало інтереси держави в особі територіальної громади Запоріжжя та Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Запорізькій області.
 
Завдяки активній участі прокурорів Запорізької місцевої прокуратури № 1 та прокуратури області у розгляді вказаної апеляційної скарги, вказане судове рішення скасовано.
 
Відтак, рішенням Шевченківського районного суду Запоріжжя за громадянином О. у порядку спадкування було визнано права та обов’язки забудовника на крамницю, розташовану на перетині вулиць Студентської та Шевченка у місті Запоріжжі. У подальшому, на підставі вказаного судового рішення даним громадянином було зареєстровано право власності на крамницю за вказаною адресою.
 
Водночас, визнавши права забудовника на тимчасову споруду як на об’єкт нерухомого майна суд фактично визнав право власності як на вказану самовільно збудовану будівлю, так і на земельну ділянку під цією спорудою, що також призвело до фактично незаконного вибуття із комунальної власності землі. Окрім того, судом першої інстанції поза увагою залишено той факт, що вказану крамницю збудовано за відсутності дозвільних документів для будівництва капітальної споруди, у тому числі щодо введення її в експлуатацію.
 
Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, Запорізькою місцевою прокуратурою №1 у травні 2018 року подано апеляційну скаргу на зазначене  рішення суду. Постановою Запорізького апеляційного суду нині апеляційну скаргу Запорізької місцевої прокуратури № 1 задоволено, рішення місцевого суду скасовано, у задоволенні позову громадянина О. відмовлено.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1628