Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.01.2019

За втручання органів прокуратури області з’явилась реальна можливість стягнення до Державного бюджету України понад 39 млн. грн.

Ще у 1998 році одному з Державних підприємств Запорізької області Державним агентством резерву України передано на умовах товарного кредиту товарно-матеріальні цінності з державного матеріального резерву. За умовами договору за їх використання Державне підприємство мало сплатити певну суму коштів.
 
Зважаючи на невиконання умов договору щодо повноти та своєчасності розрахунків за використання цінностей матеріального резерву, Державне агентство резерву України у 2014 році звернулось до господарського суду Запорізької області з позовом про стягнення з Державного підприємства заборгованості в сумі понад 39 млн. грн. У задоволенні позову було відмовлено.
 
Захищаючи державні інтереси, прокуратура Запорізької області здійснила вступ у розгляд указаної справи. За активної позиції органів прокуратури, за результатами неодноразового розгляду судами позов у 2014 році був задоволений. З Державного підприємства на користь Державного агентства резерву України стягнуто 39,5 млн. грн.
 
Водночас після прийняття у судовій справі остаточних рішень Державне підприємство – боржника як юридичну особу припинено.
 
За тривалої бездіяльності як Державного агентства резерву України, так і державного виконавця питання про покладення обов’язків зі сплати указаної значної суми до Державного бюджету України на правонаступника припиненого боржника не вирішувалось.
 
У зв’язку з цим прокуратура області звернулась до суду із заявою про заміну боржника – Державного підприємства його правонаступником – одним із потужних і діючих господарських товариств Запорізької області.
Судом доводи прокурора визнано обґрунтованими та у грудні заяву задоволено.
 
Як наслідок, завдячуючи прокуратурі області, у відповідному виконавчому провадженні з’явилась реальна можливість вживати примусових заходів до звернення стягнення на належні правонаступнику кошти та майно з метою виконання рішення суду та поповнення Державного бюджету України.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2059