Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.04.2018

Робота Валерія Романова та прокуратури Запорізької області по всіх напрямках діяльності за І квартал 2018 року

Прокуратурою області реалізовується комплекс заходів щодо забезпечення ефективного виконання покладених на неї функцій та завдань.
 
Зокрема задля забезпечення ефективного виконання покладених на органи прокуратури завдань та функцій активно використовуються можливості спільного обговорення на нарадах найбільш складних, проблемних і актуальних питань.
 
В 2017 році  при прокурорі області проведено 103 оперативні наради. Серед них:
- 2 розширені наради про підсумки роботи органів прокуратури області;
- 6 розширених нарад, на яких розглянуті проблемні питання окремих напрямків прокурорської діяльності:
- виконання вимог законодавства при здійсненні процесуального керівництва у злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів від 02.02.2017;
- організація діяльності у сфері запобігання та протидії корупції поза межами кримінального провадження від 06.03.2017;
- стан виконання органами прокуратури області вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації» та наказу Генерального прокурора України з цих питань від 06.03.2017;
- проведення першочергових слідчих дій за злочинами, вчиненими правоохоронцями від 13.06.2017;
- стан організації роботи органів прокуратури області з підтримання державного обвинувачення в судах від 18.09.2017;
- стан процесуального керівництва органів прокуратури області у кримінальних провадженнях за фактами зайняття гральним бізнесом від 16.11.2017.
- 59 – щодо стану досудового розслідування та процесуального керівництва у конкретних кримінальних провадженнях.
 
З метою реалізації координаційних повноважень проведено 12 нарад з іншими правоохоронними органами, в тому числі за участі органів влади (2 координаційні, 1 міжвідомчу, 9 спільних нарад).
 
На координаційній нараді (21.02.2017) за участю керівників ГУ НП в області, УСБУ в області, ГУ ДФС в області, УЗЕ в області ДЗЕ НП України, УПП у м. Запоріжжі ДПП НП України, Запорізької митниці ДФС, Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації МЮУ, Бердянського прикордонного загону та міжрайонного оперативно-розшукового відділу ОРУ Азово-Чорноморського РУ ДПС України обговорено стан законності в регіоні та проблемні питання взаємодії правоохоронних органів з протидії злочинності, у тому числі її організованим формам та з ознаками корупції.
 
Також, 21.12.2017 на координаційній нараді за участю керівників ГУ НП в області, УСБУ в області, ГУ ДФС в області, УЗЕ в області ДЗЕ НП України, відділ протидії кіберзлочинам в області Придніпровського управління кіберполіції ДКП НП України, УПП у м. Запоріжжі ДПП НП України, Запорізької митниці ДФС, Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації МЮУ, міжрайонного оперативно-розшукового відділу ОРУ Азово-Чорноморського РУ ДПС України, ГУ Держгеокадастру в області, Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства, управління державного агентства рибного господарства в області, Азовського басейнового управління Державного агентства рибного господарства, Державної екологічної інспекції в області  обговорено стан протидії злочинності, у тому числі її організованим формам та з ознаками корупції, профілактики вчинення кримінальних правопорушень.
 
На міжвідомчій нараді (24.04.2017) за участю голів Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізької обласної ради, т.в.о. начальника ГУ НП в області, начальника Державної екологічної інспекції в області, заступника Запорізького міського голови обговорено стан протидії правопорушенням у сфері поводження з твердими побутовими відходами в Запорізькій області.
 
На спільних нарадах обговорені наступні питання:
22.03.2017 на спільній нараді при прокурорі області та начальнику ГУ НП в області обговорено стан додержання органами ГУ Національної поліції в області вимог закону при кваліфікації кримінальних правопорушень, прокурорського нагляду з цих питань. 
22.03.2017 на спільній нараді при прокурорі області, начальнику ГУ НП в області, начальнику УСБУ в області та в.о. начальника ГУ ДФС в області обговорено стан додержання слідчими підрозділами правоохоронних органів Запорізької області конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, прокурорського нагляду з цих питань.
24.04.2017 на спільній нараді при прокурорі області, начальнику ГУ НП в області, начальнику УПП в області ДПП НП України обговорено стан протидії злочинам проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, представництва інтересів держави у цій сфері.
11.05.2017 на спільній нараді при прокурорі області, начальнику Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції України  обговорено стан додержання вимог законодавства щодо медико-санітарного забезпечення в’язнів в установах виконання покарань та попереднього ув’язнення ДКВС в Запорізькій області та прокурорського нагляду з цих питань.
13.06.2017 на спільній нараді при прокуророві області та начальнику  ГУ НП в області, начальнику УСБУ в області та в.о. начальника ГУ ДФС в області обговорено стан додержання вимог законодавства при вжитті заходів до відшкодування збитків, завданих кримінальними правопорушеннями, прокурорського нагляду з цих питань.
06.09.2017 на спільній нараді при прокуророві області та начальнику  ГУ НП в області обговорено стан досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадження про злочини, пов’язані з незаконним проведенням пошукових робіт на об’єктах археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини, представництва інтересів держави у цій сфері.
06.09.2017 на спільній нараді при прокуророві області та начальнику  ГУ НП в області Про стан протидії правопорушенням у сфері використання, охорони та збереження меліоративних систем у Запорізькій області.
16.11.2017 на спільній нараді при прокуророві області та т.в.о. начальника  ГУ НП в області обговорено стан додержання органами Національної поліції в області вимог законодавства при провадженні досудового розслідування у кримінальних провадженнях про злочини проти безпеки виробництва, прокурорського нагляду з цих питань.
07.12.2017 на спільній нараді при прокурорі області, начальнику Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції України обговорено результати перевірки Генеральною прокуратурою України стану додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо додержання режимних вимог, здійснення оперативно-розшукової діяльності, протидії злочинності в органах та установах ДКВС України в Запорізькій області, а також стану організації та ефективності діяльності органів прокуратури з цих питань.
 
Вживаються й інші організаційні заходи координаційного характеру – в 2017 році створено 11 міжвідомчих робочих груп, діяльність яких спрямована на:
- забезпечення судового розгляду в розумні строки кримінальних проваджень про злочини, вчинені стійкими злочинними угрупованнями;
- встановлення легальності походження задекларованих особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування Запорізької області, доходів, повноти та своєчасності сплати з цих доходів податків, зборів до бюджету, страхових внесків;
- виявлення та документування каналів надходження до установ попереднього ув’язнення і виконання покарань заборонених до використання в’язнями предметів;
- попередження, виявлення, припинення злочинів за фактами торгівлі людьми, вивчення та узагальнення проблемних питань їх досудового розслідування та забезпечення належної координації дій правоохоронних органів на зазначеному напрямку;
- виявлення, розкриття та досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із розкраданням і нецільовим використанням бюджетних коштів у сфері газо-, водо-, теплопостачання;
- виявлення, розкриття та досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених організованими групами та злочинними організаціями;
- виявлення, розкриття та досудового розслідування кримінальних правопорушень у бюджетній системі;
- виявлення, розкриття та досудового розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля;
- виявлення, розкриття та досудового розслідування кримінальних правопорушень за фактами самовільного зайняття земельних ділянок;
- забезпечення системного нагляду та законності під час ведення оперативно-розшукових справ, розслідування та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях, пов’язаних з діяльністю конвертаційних центрів;
- виявлення та документування каналів надходження до установ попереднього ув’язнення і виконання покарань заборонених до використання в’язнями предметів, у тому числі корупційної складової у діях службових осіб цих установ чи конвойованих підрозділів, а також забезпечення належної координації дій правоохоронних органів на зазначеному напрямі.
 
1 кварталі 2018 року
 
Реалізуючи координаційні повноваження, цьогоріч проведено 2 наради з іншими правоохоронними органами, в тому числі за участю органів влади (1 міжвідомчу, 1 спільну). На вищевказаних нарадах обговорено питання стану:
- додержання слідчими органів Національної поліції в області вимог законодавства при провадженні досудового розслідування у кримінальних провадженнях про злочини за фактами невиплати заробітної плати, стипендії чи інших установлених законом виплат, прокурорського нагляду з цих питань (спільна);
- протидії злочинам проти довкілля (міжвідомча).
 
Також при прокурорі області проведено 23 оперативні наради з різних питань прокурорсько-слідчої діяльності, у тому числі 1 підсумкову нараду та 2 розширені оперативні наради з питань:
- прокурорського нагляду за додержанням конституційних прав громадян у кримінальному провадженні (розширена оперативна);
- виконання органами прокуратури області вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації» та наказів Генерального прокурора України з цих питань (розширена оперативна).
 
Крім того з числа проведених 17 нарад щодо стану досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях.
 
Перспектива на 2 квартал 2018 року.
 
Наразі прокуратурою області аналізується стан законності на ряді актуальних напрямків.  Зокрема, вивчаються проблемні аспекти  стану  протидії  правопорушенням:
·                    у сфері охорони  та використання надр;
·                    у сфері  використання  земель державної форми власності.
 
Крім того, за дорученням Генеральної прокуратури  аналізуються матеріали кримінальних проваджень  про порушення  правил безпеки дорожнього руху з метою встановлення підстав для досудового розслідування за ст. 288 КК України.  В той же час за дорученням прокурора області розширено  предмет дослідження   та наразі вивчається  також стан додержання  вимог законодавства при використанні  коштів на утримання  дорожнього покриття та убезпечення дорожнього руху. 
 
         За результатами досліджень  виокремлюються  проблемні питання та з метою визначення шляхів їх розв’язання будуть проведені  спільні з іншими  правоохоронними органами та органами влади   наради.
 
         Крім того, на спільних нарадах з ГУНП в області ,  планується обговорення стану виконання: 
·                   органами правопорядку регіону вимог законодавства, спрямованого на виявлення, розкриття та розслідування корупційних кримінальних правопорушень, прокурорського нагляду з цих питань;
·                   органами Національної поліції в області  вимог законодавства при здійсненні досудового  розслідування  кримінальних проваджень про злочини  у сфері  незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, розшуку осіб, які їх вчинили, прокурорського нагляду з цих питань;
·                   органами Національної поліції в області вимог законодавства щодо виявлення, розкриття і розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, прокурорського нагляду з цих питань.
 
Реалізовані упродовж І кварталу поточного року комплексні заходи, у тому числі координаційного характеру, загалом позитивно вплинули на стан законності і правопорядку в регіоні.
 
 
 
* * *
Наведемо відомості щодо загальної характеристики стану злочинності, прокурорського впливу на подолання її негативних тенденцій, а також щодо стану нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні.
 
Збережено тогорічну тенденцію до стримування темпів зростання злочинності, чого в Запорізькому регіоні не спостерігалось останні 5 років.
 
На 27% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень (з 11344 до 8287).
 
Водночас показник їх рівня на 10 тисяч населення, нажаль, ще залишається високим (48,1 проти 34,9 по державі), однак він нижчій ніж минулорічний (3 місяці 2017 року – 65,2) і є третім показником по країні.
 
На 7% зменшилась кількість учинених особливо тяжких (180 проти 194) та майже на 34% - тяжких (2 478 проти 3 726) злочинів.
 
Зменшилась кількість скоєних вбивств (20 проти 32 за   І квартал минулого року), а 90% цих злочинів розкрито (18). Крім того, за 3 місяці 2018 року розкрито 6 умисних вбивств, скоєних у минулі роки, що є одним з найкращих показників по державі.
 
За видами кримінальних правопорушень у структурі злочинності, як і торік, найбільшу питому вагу складають злочини проти власності (69%). Поряд із цим кількість облікованих злочинів цієї категорії зменшилась майже на 32% (з 8 385 до 5 754 правопорушень).
 
Зокрема, менше майже на 32% скоєно розбоїв (37 проти 54), на 55% - грабежів (130 проти 288), вдвічі - вимагань (9 проти 18), майже на 30% - крадіжок (4 825 проти 6 821).
 
* * *
Ужиті торік скоординовані заходи (спільна нарада при прокурорі області та начальнику ГУ НП в області 24.04.2017,  в роботі якої взяли участь керівники Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної ради, Служби автомобільних доріг в області, управління Укртрансбезпеки в області, ДП «Запорізький облавтодор») та проведена на їх виконання профілактична робота продовжують позитивно впливати на динаміку злочинів проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту. Як результат кількість злочинів цієї категорії зменшилась майже на 43% (з 300 до 171), а кількість ДТП зі смертельними наслідками зменшилась на 15% (з 20 до 17).
 
Прокуратурою області приділяється увага дотриманню законодавства при використанні коштів, що виділяються на утримання дорожнього покриття та убезпечення дорожнього руху.
 
Торік до суду за ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно заступника начальника Служби автомобільних доріг у Запорізькій області з фінансово-економічних питань, який вчинив розтрату коштів, виділених для фінансування будівництва автотранспортної магістралі через р. Дніпро в м. Запоріжжі, у розмірі 1 289 тис. грн. Під час розслідування на майно підозрюваного (квартира та транспортний засіб), який не визнає вини та завдані збитки не відшкодовував, вартістю 1 млн. грн. накладено арешт, прокурором пред’явлено позов про відшкодування завданих збитків у розмірі 1 289 тис. грн. Триває судовий розгляд.
 
Наразі за процесуального керівництва органів прокуратури області триває досудове розслідування ще у 17 провадженнях щодо невжиття посадовими особами органів місцевої влади та уповноважених органів контролю заходів до убезпечення дорожнього руху.
 
Як приклад, тривають розслідування:
         - за фактом розтрати бюджетних коштів державного бюджету у сумі майже 10 млн. грн. посадовими особами ДП «Запорізький облавтодор» за ч. 5 ст. 191 КК України;
- за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ПАТ «Запорізький асфальтний завод», які реалізують продукцію, що не відповідає нормам і стандартам, за ч. 2 ст. 364 КК України;
- щодо службових осіб Михайлівської сільради Вільнянського району за ч. 5 ст. 191 КК України, які розтратили кошти на проведення капітального ремонту доріг;
- щодо посадових осіб Токмацького райавтодору за ч. 5 ст. 191 КК України, які заволоділи коштами підприємства на суму півмільйона гривень.
 
Для з’ясування стану законності в цій сфері нами забезпечено отримання та подальше опрацювання інформацій щодо здійснюваного в регіоні фінансування на реалізацію заходів з розвитку автомобільних доріг, у тому числі ремонтів, експлуатаційного утримання, будівництва тощо.
 
Так, на здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування у 2017 році з державного бюджету використано 317,6 млн. грн.    У І кварталі 2018 року на вказані заходи перераховано 50,9 млн. грн.
 
За рахунок місцевих бюджетів у 2017 році зазначені видатки склали 709 млн. грн., у 2018 – 23,2 млн. грн.
 
Також у минулому році до обласного бюджету Запорізької області від перевиконання надходжень митних платежів і компенсації з державного дорожнього фонду надійшло 251,8 млн. грн., з яких використано  81,6 млн. грн.  У 2018 році до обласного бюджету надійшло 168,6 млн. грн., видатки за рахунок вказаних коштів не здійснювались.
 
Негативні тенденції у сфері безпеки дорожнього руху в області серед іншого обумовлені збитками, які завдаються дорожньому господарству внаслідок руйнування доріг, спричиненого рухом великовагових транспортних засобів.
 
Для розв’язання цих проблем прокуратурою області забезпечено належну взаємодію з органами Державної служби України з безпеки на транспорті.
 
Вказаному органу контролю запропоновано активізувати роботу із здійснення заходів з габаритно-вагового контролю із залученням територіальних підрозділів органів Національної поліції в області, також вжити заходів до неухильного та належного виконання територіальними органами Укртрансбезпеки вимог законодавства у частині якісної та повної підготовки відповідних матеріалів з метою можливості подальшого представництва органами прокуратури інтересів держави в суді.
 
Як результат прокуратурою області 21.02.2018 пред’явлено позов в інтересах держави в особі Державної служби України з безпеки на транспорті до ФОП про стягнення плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування великоваговим транспортним засобом.
 
Продовжується робота на цьому актуальному напрямку та плануємо найближчим часом на спільній нараді обговорити питання безпеки дорожнього руху та законності використання коштів на утримання дорожнього покриття.
 
Зокрема, на виконання рішення наради у Генерального прокурора від 21.02.2018 нами з метою встановлення підстав для досудового розслідування за фактами порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху (ст. 288 КК України), проводиться аналіз кримінальних проваджень про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, внаслідок яких настала смерть потерпілих або заподіяно тяжке тілесне ушкодження.
 
В той же час за дорученням прокурора області розширено  предмет дослідження   та наразі вивчається  також стан додержання  вимог законодавства при використанні  коштів на утримання  дорожнього покриття та убезпечення дорожнього руху. 
 
За результатами цієї роботи будуть вжиті скоординовані заходи, направлені на покращення стану законності у цій сфері.
 
 Крім того, прокуратурою Запорізької області вживаються вичерпні заходи до виконання судового рішення, яким задоволено позовні вимоги прокуратури про стягнення з ПАТ «Уманьавтодор» бюджетних коштів, які надавались на будівництво автотранспортної магістралі через р. Дніпро у розмірі 189 млн. грн.
 
Так, наразі господарським судом Вінницької області розглядається заява прокуратури Запорізької області про виправлення помилки у наказі, виданому на виконання судового рішення, наявність якої перешкоджає відкриттю виконавчого провадження. Крім того, перед стягувачем – Службою автомобільних доріг у Запорізькій області -  порушено питання фінансування передбаченої законом обов’язкової сплати авансового внеску при відкритті виконавчого провадження (37 тис. грн.). Лист прокуратури області з цих питань з 30.03.2018 перебуває на розгляді.
 
* * *
 
Триває наступальна робота органів правопорядку регіону з протидії наркозлочинності: задокументовано 425 відповідних кримінальних правопорушень, з яких кожне 6 – факт збуту наркотиків (68).
 
* * *
 
Завдяки вжитим прокуратурою скоординованим заходам цьогоріч покращено роботу правоохоронних органів регіону із документування злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, яких обліковано на 76% більше (525 проти 299).
 
* * *
 
Проблемним залишається питання профілактики вчинення кримінальних правопорушень, не останню роль у здійсненні якої відіграють органи місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування. Понад 27% усіх скоєних в області злочинів вчинено у громадських місцях.
 
Органи місцевої влади та самоврядування, попри вжиті прокуратурою області заходи, не займають активної позиції у забезпеченні громадського порядку, облаштуванні вулиць та площ засобами зовнішнього відеоспостереження, вирішенні питань ефективного функціонування громадських формувань з охорони громадського порядку тощо.
 
У березні минулого року прокуратурою області міським головам Запоріжжя, Енергодара, Токмака, Бердянська і Мелітополя направлялись листи щодо незадовільної організації роботи на вказаному напрямі, натомість їх вимоги переважною більшістю вказаних посадових осіб були проігноровані.
 
На координаційній нараді у грудні 2017 року прокуратурою теж було озвучено цю проблематику, але і цього виявилось замало, щоб органи місцевої влади і самоврядування змінили своє ставлення до забезпечення безпеки населення.
 
Як наслідок, органи прокуратури області відреагували на ці порушення в межах наданих законом повноважень, а саме кримінально-правовими засобами.
 
Наразі слідчими поліції розслідується 6 кримінальних проводжень, розпочатих органами прокуратури регіону, щодо дій окремих посадових осіб органів місцевої влади і місцевого самоврядування, які недбало, а в окремих випадках і зі зловживанням, поставились до виконання своїх обов’язків із забезпечення безпеки громадян, зокрема шляхом облаштування громадських місць камерами зовнішнього відео-спостереження, хоча на цю роботу виділялись бюджетні кошти.
 
Попри вказану пасивну позицію органів місцевої влади і місцевого самоврядування, роботу слідчих і оперативних підрозділів поліції з розкриття злочинів активізовано. В регіоні цьогоріч розкрито 40% кримінальних правопорушень, що є більше ніж в середньому по державі (35,7%).
* * *
Питаннях забезпечення законності в діяльності органів поліції при прийманні, реєстрації, розгляді та вирішенні заяв і повідомлень про злочини знаходяться на моєму постійному особистому контролі.
 
На 27% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень (з 11344 до 8287).
 
Важливим є підтвердження достовірності цих даних. А відтак апаратом прокуратури області у березні керівникам місцевих прокуратур доручено провести відповідні додаткові перевірки. За їх результатами на облік постановлено понад 100 раніше прихованих співробітниками поліції злочинів. Загалом у І кварталі цього року прокурорами у такий спосіб розпочато 162 кримінальних провадження, проти 13 за аналогічний період минулого року.
 
Керівництвом прокуратури області і надалі будуть вживатись заходи до забезпечення дієвого нагляду на вказаному напрямі.
 
Прокурором області прийнято рішення і працівниками апарату регіональної прокуратури проведені контрольні перевірки у територіальних відділах поліції.
 
Наразі з’ясовано, що такі порушення в діяльності органів поліції не мають системного і масового характеру, адже за час додаткових перевірок у трьох найбільш, так би мовити «крупних» органах, встановлено лише 20 укритих від реєстрації злочинів.
 
* * *
Діяльність органів прокуратури Запорізької області також була зосереджена на забезпеченні ефективного процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях.
Подолано негативну практику розслідування слідчими підрозділами органів Національної поліції області проваджень не своєї підслідності, а їх роботу зорієнтовано на досягнення якісних, а не кількісних результатів.
 
Так, за 3 місяці 2018 року органами Національної поліції області до суду скеровано майже 2 тисячі обвинувальних актів   (з 8,3 тисяч розслідуваних проваджень). Отже, у майже кожному четвертому провадженні слідство завершено складанням обвинувального акту.
 
До суду скеровано 18 (торік – 12) обвинувальних актів про корупційні злочини. Як і за аналогічний період 2017 року, передано до суду 9 обвинувальних актів про злочини у бюджетній системі та  3 – у провадженнях про злочини у сфері земельних правовідносин.
 
* * *
 
Органами прокуратури області вживаються заходи до забезпечення захисту конституційних прав громадян, які постраждали від свавільних та корупційних дій представників органів місцевої влади та місцевого самоврядування, які мають особливий процесуальний статус, і яким прокурор області Валерій Романов особисто повідомляв про підозру.
 
У березні до суду скеровано обвинувальний акт відносно Григорівського сільського голови за ч. 3 ст. 368 КК України, який вимагав та отримав від приватної особи неправомірну вигоду у сумі 56 тис. грн. за підписання актів виконаних робіт.
 
* * *
 
Органами прокуратури області також забезпечено процесуальне керівництво у ряді актуальних кримінальних проваджень, у тому числі розслідуваних слідчими органів Національної поліції, про які ми інформуємо Генеральну прокуратуру України.
 
Так, у січні до суду передано обвинувальний акт відносно начальника управління комунальної власності Токмацької міської ради за ч. 2 ст. 364 КК України, який діючи в інтересах суб’єкта господарювання, без проведення аукціону, передав у власність останньому земельну ділянку площею понад 1 га і вартістю майже 1,5 млн. грн.
 
З січня на розгляді у суді перебуває обвинувальний акт щодо посадових осіб Енергодарської міської ради та комунального підприємства «ПКВ» цієї міськради за ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України, які, діючи у змові між собою, спричинили шкоду громаді міста на суму понад 13 млн. грн.
 
У березні передано до суду обвинувальний акт відносно державного реєстратора Семенівської сільради Мелітопольського району за ч. 3 ст. 365-2 КК України, який незаконно здійснив реєстрацію змін статутних документів двох суб’єктів господарювання, внаслідок чого перереєстрував їх на сторонніх осіб, надавши їм статус засновників. Цими діями спричинив збитки інтересам реальних засновників на суму 177 млн. грн. Збитки у провадженні відшкодовано у повному обсязі.
 
Також у березні направлено до суду обвинувальний акт стосовно начальника управління агропромислового розвитку та начальника відділу з питань цивільного захисту населення Михайлівської районної державної адміністрації за ч. 2 ст. 364 КК України, які, зловживаючи службовим становищем, погодили акт зіпсування врожаю, на який було накладено арешт, чим завдали збитків фермерському господарству на суму понад 1,2 млн. грн.
 
* * *
Слідчими органів ГУ НП в області у минулому році проводилось досудове слідство у 7 кримінальних провадженнях, підслідність у яких віднесена до Національного антикорупційного бюро України.
 
Прокуратурою області 2 провадження, у яких підслідність було визначено за НАБУ скеровані до бюро та назад не повертались. 
 
Водночас у інших кримінальних провадженнях заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скасовано 5 постанов процесуальних керівників органів прокуратури Запорізької області про визначення підслідності у них за детективами Національного антикорупційного бюро України.
 
За кожним таким фактом прокуратурою області поінформовано Генеральну прокуратуру України. На теперішній час інформацій про прийняті за вказаними листами рішення з Генеральної прокуратури України не надходило.
 
Також, у зв’язку із сплином строків досудового слідства у 2 кримінальних провадженнях указаної категорії до суду були направлені 2 обвинувальних акти для розгляду їх по суті.
 
Один з указаних обвинувальних актів вже повернуто прокурору у зв’язку із тим, що його складено слідчим органу, якому непідслідне вказане правопорушення. На вказане судове рішення внесено апеляцію, яка перебуває на розгляді.
 
Загалом наразі у провадженні слідчих органів регіону перебуває 25 кримінальних проваджень, підслідність у яких потребує визначення за НАБУ, з них у підрозділах Національної поліції в області 15 проваджень та УСБУ – 10.
 
Слідчим відділом прокуратури області проводилось досудове слідство у 1 кримінальному провадженні, підслідність у якому була віднесена до Національного антикорупційного бюро України.
 
На виконання вимог ч. 5 ст. 216 КПК України 16.11.2016 процесуальним прокурором підслідність кримінального провадження визначена за Національним антикорупційним бюро України.
 
Після проведення ряду тимчасових доступів та вилучення документів підприємств 12.12.2017 детективом НАБУ змінена правова кваліфікація кримінального правопорушення з ч. 2 ст. 364 на ч. 2 ст. 367 КК України, мотивуючи відсутністю доказів умислу службових осіб Запорізької митниці ДФС України. 
 
29.12.2017 прокурором відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України винесено постанову про визначення підслідності кримінального провадження за слідчими прокуратури Запорізької області. 
 
19.02.2017 прийнято до провадження слідчим відділом прокуратури області.
 
* * *
         Органами прокуратури Запорізької області вживаються системні заходи, у тому числі координаційного характеру, до забезпечення ефективної протидії злочинам проти довкілля.
 
Так, у вересні минулого року за ініціативи прокуратури області спільно із працівниками ГУ Національної поліції в області створено відповідну міжвідомчу робочу групу, основними завданнями якої є забезпечення розкриття та ефективного розслідування злочинів указаної категорії, у тому числі за фактами незаконного зайняття рибним або іншим водним добувним промислом.
 
Проблемні питання стану протидії злочинам проти довкілля у березні 2018 року під головуванням прокурора області обговорено на міжвідомчій нараді керівників правоохоронних органів та інших суб’єктів протидії злочинності регіону, постановою якої визначено конкретні заходи до покращання діяльності на вказаному пріоритетному напрямі.
 
Наразі ж вивчається питання законності використання та видобутку надр у регіоні, що також найближчим часом стане предметом розгляду на спільній нараді.
        
На останній координаційній нараді у грудні минулого року встановлено, що уповноважені органи державного контролю, які діють в регіоні, фактично самоусунулись від виконання покладених на них обов’язків, у своїй діяльності проявляють формалізм, реальних заходів до усунення наявних порушень не вживають. У зв’язку із зазначеним, Генеральною прокуратурою України підтримано пропозиції прокуратури області та спрямовано листи Прем’єр-міністру України про звільнення із займаних посад начальника Азовського басейнового управління Держрибагенства, начальника Державної екологічної інспекції в області, а також виконувачу обов'язків Голови Держслужби України з питань геодезії, картографії та кадастру – про притягнення до дисциплінарної відповідальності виконувача обов’язків начальника ГУ Держгеокадастру в області.    На цей час начальника Азовського басейнового управління Держрибагенства, відсторонено від виконання службових обов'язків, у зв’язку із проведенням службового розслідування.
 
Комплекс ужитих заходів сприяв налагодженню плідної співпраці всіх компетентних органів правопорядку області у виявленні відповідних кримінальних правопорушень, належному їх документуванні і розслідуванні, щоб жодна особа, причетна до їх вчинення, не уникнула встановленої законом відповідальності.
 
У березні 2018 року за процесуального керівництва прокуратури області складанням обвинувального акту та направленням до суду слідчим відділом УСБУ завершено розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 367, ч. 1 ст. 366 КК України стосовно директора Департаменту екології та природних ресурсів Запорізької ОДА, службова недбалість якого призвела до масової загибелі піленгасу та кефаль-сінгілі у вересні 2017 року у з’єднаному каналі «Молочний лиман – Азовське море» вартістю понад 92 млн. грн. та до заволодіння підрядником (ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв») коштами Запорізького обласного бюджету у сумі 1 млн. 250 тис.грн., виділеними на виконання робіт зі здійснення заходів з днопоглиблення (розчистки) з’єднувального каналу «Молочний лиман – Азовське море». З метою забезпечення відшкодування збитків процесуальним керівником на всю їх суму заявлено позов, на майно підозрюваного на суму 90 тис. грн. накладено арешт.
 
Найближчим часом до суду планується спрямувати також обвинувальний акт стосовно підрядника - директора ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв», на якого згідно з договором покладався обов’язок виконання робіт зі здійснення заходів з днопоглиблення (розчистки) з’єднувального каналу, та який заволодів коштами обласного бюджету у сумі 1 млн. 250 тис. грн., виділеними на ці потреби.
Триває проведення інженерно-екологічної експертизи у кримінальному провадженні за ст. 441 КК України за фактом недотримання технологічних норм та законодавства у сфері екологічної безпеки службовими особами промислових підприємств Запорізького регіону: ПАТ «Запоріжсталь», ПАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Український графіт», ВП «Запорізька ТЕС» ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго», ПАТ «Запорізький завод феросплавів», ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат», ПрАТ «Запоріжкокс», ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ПАТ «Мотор Січ», ПрАТ «Запоріжвогнетрив», ПАТ «Запоріжсклофлюс», ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод», Підприємство з іноземними інвестиціями у формі ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат», що призвело до забруднення території та отруєння атмосфери та може спричинити екологічну катастрофу.
 
Органи правопорядку області принципово реагують на корупційні прояви чиновників, які мають опікуватись екологічної безпекою громадян.
 
За належного процесуального керівництва прокуратури області слідчими СУ ГУ НП в області викрито незаконну діяльність начальника Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, який вимагав та одержав неправомірну вигоду у розмірі 1 230 доларів США за видачу суб’єкту господарювання  сертифікату екологічного контролю на вивезення за кордон металобрухту. На цей час слідство у кримінальному провадженні стосовно вказаного посадовця за ч. 3 ст. 368 КК України триває і перебуває на завершальній стадії.
 
Як зазначено вище за ініціативи регіональної прокуратури Генеральним прокурором направлено листа Прем’єр-Міністру України про звільнення вказаної посадової особи із займаної посади, оскільки Держекоіснпекцією фактично не виконувались покладені законодавством завдання і функції. Тож проблеми у роботі вказаного органу контролю ми розгледіли своєчасно, а наявність корупційної складової зайвий раз підтвердила їх усталений характер.
 
Триває розслідування ще низки проваджень.
11 квітня цього року слідчим Бердянського відділу поліції розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного зайняття рибним промислом. Зловмисниками, внаслідок незаконного вилову червонокнижної риби, державі завдано збитків майже на півмільйона гривень.
 
За процесуального керівництва Бердянської місцевої прокуратури у березні цього року повідомлено про підозру трьом особам, які здійснили незаконну порубку лісу, спричинивши збитків на суму   понад 1 млн. грн.
 
Представницька діяльність:
У 2017 році на захист охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позови на суму 16 млн. грн., з яких наразі вже задоволено на 7,6 млн. грн.
 
Так, прокуратурою області до господарського суду Запорізької області пред’явлено позов в інтересах держави до Кирилівської селищної ради, КП «Розвиток курортної зони» про визнання незаконними та скасування рішень селищної ради, повернення земельної ділянки, розташованої на узбережжі Азовського моря, вартістю майже 8 млн. грн. Cудовий розгляд указаної справи наразі триває.
 
У 2018 році на захист охорони навколишнього природного середовища вже пред’явлено позови на суму 1,3 млн. грн.
 
Так, прокуратурою області 26.01.2018 до господарського суду Запорізької області пред’явлено позов в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в області до ТОВ «Василівський завод МК» про відшкодування збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу внаслідок забруднення земельних ділянок, на загальну суму майже 1,2 млн. грн. Указаний позов наразі перебуває на розгляді.
 
Протидія злочинності у земельній сфері
 
         Органами прокуратури області забезпечено  ефективне реагування  у сфері земельних відносин.  Стан законності в цій сфері серед інших питань розглядався на двох координаційних нарадах в 2017 році.  Заплановано найближчим часом  спільно з іншими правоохоронними органами та органами влади  обговорити питання стану протидії  правопорушенням  у сфері використання  земель  державної форми власності.
 
         В цій сфері нами розслідуються актуальні кримінальні провадження, окремі з яких  вже направлено до суду.
 
За процесуального керівництва прокуратури області до суду у січні передано обвинувальний акт відносно начальника управління комунальної власності Токмацької міської ради за ч. 2 ст. 364 КК України, який діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди, всупереч інтересам служби, без проведення аукціону передав у власність одного ТОВ земельну ділянку площею 1,3644 га вартістю 1,45 млн. грн.
 
Також розслідуються актуальні кримінальні правопорушення, пов’язані із незаконним зайняттям та відчуженням земель, у тому числі рекреаційного фонду, узбережжя Азовського моря та річки Дніпро. Встановлення винних осіб та направлення обвинувальних актів до суду – наша першочергова задача.
 
Найближчим часом планується направити до суду обвинувальний акт відносно колишнього головного архітектора Бердянської міської ради, якому повідомлено про підозру за ч. 2                          ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України за фактом незаконної передачі земельних ділянок в межах прибережних захисних смуг на території Бердянського і Приморського районів, чим завдано збитків на суму понад 1 млн. грн.
 
Оперативними підрозділами Нацполіції в області вживаються заходи до встановлення місцезнаходження колишнього голови Якимівської райдержадміністрації, який своїми злочинними діями вивів з власності держави розташовані у прибережній захисній смузі Азовського моря н земельні ділянки загальною площею 70,8677 га, загальною ринковою вартістю понад 71 млн. грн., а також підписав відповідні акти про право власності на земельні ділянки.
 
Стан законності при розслідуванні відповідних кримінальних правопорушень перебуває під пильною увагою прокуратури області.
 
Хід слідства та процесуального керівництва у провадженнях заслуховуються на оперативних нарадах, у тому числі під моїм головуванням. За їх наслідками розробляються конкретні заходи, спрямовані на досягнення завдань кримінального процесу.
 
Представницька діяльність з питань земельних відносин:
 
У 2017 році органами прокуратури у сфері земельних  відносин – пред’явлено позовів на суму майже 672 млн. грн., судами задоволено 72 позовні заяви на суму 696,8 млн. грн. (2 місце по Державі).
 
При здійсненні представницької діяльності з питань земельних відносин прокурорами розпочато 17 кримінальних проваджень.
 
Забезпечено виконання відповідних рішень судів на суму 745 млн. грн., державі й територіальним громадам повернуто 1486 га земель.
 
Зокрема, на виконання рішення господарського суду Запорізької області за позовом прокурора упродовж вересня-грудня 2017 року ПАТ «Запорізький абразивний комбінат» до місцевого бюджету сплачено кошти на суму майже 6 млн. грн. у зв’язку із заподіяними збитками, завданими використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів.
 
У 2018 році також забезпечено ефективне реагування у сфері земельних відносин, де прокурорами заявлено вимоги на суму понад 66 млн. грн., судами вже задоволено 13 позовів на суму майже 7 млн. грн.
 
Так, прокуратурою області 09.02.2018 пред’явлено позов в інтересах держави в особі Запорізької міської ради до ПАТ «Запорізький абразивний комбінат» про стягнення доходу, отриманого від безпідставно набутого майна, в сумі  19,6 млн. грн.
 
Зокрема, прокуратурою встановлено, що суб’єкт комерційної діяльності користувався земельною ділянкою, розташованою в місті Запоріжжі площею майже 50 га без укладення договору оренди землі, у зв’язку з чим бюджет міста недоотримав майже 20 млн. грн. Відповідний позов наразі перебуває на розгляді в суді.
 
При здійсненні представницької діяльності з питань земельних відносин прокурорами вже розпочато 7 кримінальних проваджень.
 
У 2018 році питання забезпечення виконання рішень судів за позовами прокурорів у сфері земельних відносин також залишається актуальним. Відповідні рішення судів виконані на суму 22,3 млн. гривень, державі й територіальним громадам повернуто 185 га земель.
 
Зокрема, апаратом прокуратури області забезпечено виконання постанови Донецького апеляційного господарського суду від 20.02.2018, внаслідок чого до місцевого бюджету обласного центру стягнуто заборгованість за договором оренди земельної ділянки у сумі понад 500 тис. грн.
 
У провадженні судів перебуває ще 48 позовів органів прокуратури, пред’явлених на захист інтересів держави у сфері земельних відносин на суму майже 80 млн. грн.
 
Неналежна робота ГУ Держгеокадастру в області:
 
У 2017 році внаслідок низької якості проведених   ГУ Держгеокадастру в області перевірок лише кожна 14 з них завершилась притягненням винної особи до адміністративної відповідальності (за результатами 457 перевірок винесено 33 постанови про накладення адміністративного стягнення).
 
Законність використання 60% земельних ділянок державної та комунальної власності перевірена органом контролю здебільшого саме за ініціативи правоохоронних органів – у першу чергу, органів прокуратури.
 
Більш того, ГУ Держгеокадастру в області у минулому році за наслідками проведених перевірок не встановлено жодного кримінального правопорушення при використанні земельних ділянок, матеріали до правоохоронних органів за власної ініціативи не скеровувались.
 
Унаслідок проведеної ГУ Держгеокадастру в області перевірочної роботи до бюджету стягнуто лише 574 тис. грн. У той же час за результатами роботи прокуратури області, яка не є уповноваженим органом контролю, до бюджету надійшло 1,9 млн. гривень.
 
Упродовж минулого року ГУ Держгеокадастру в області самостійно жодного разу не зверталося до суду з позовами на захист інтересів держави, до органів прокуратури області матеріали за фактами порушень земельного законодавства не направлялись. Натомість, саме прокуратура самостійно в інтересах держави в особі  ГУ Держгеокадастру в області пред’явила позови щодо земельних ділянок площею 150 га вартістю 4,5 млн. гривень.
 
За позовами інших учасників процесу протягом 2017 року судами неодноразово підтверджено незаконність рішень посадових осіб ГУ Держгеокадастру в області про відмову у поновленні раніше укладених договорів оренди (75% від загальної кількості розглянутих справ).
 
Особливе занепокоєння викликає робота ГУ Держгеокадастру в області під час реалізації покладених на нього завдань щодо розпорядження землями державної власності сільськогосподарського призначення.
 
Так, упродовж минулого року ГУ Держгеокадастру в області видано     4975 наказів указаної предметної спрямованості. Водночас належна оцінка відповідності цих документів вимогам законодавства посадовими особами ГУ Держгеокадастру в області не надана.
 
Зокрема, попри суттєве законодавче обмеження повноважень органів прокуратури, у тому числі на отримання доказової бази, а також відсутність виданих органом контролю наказів на офіційному веб-сайті, органами прокуратури області виявлено 124 неправомірні накази ГУ Держгеокадастру в області стосовно земель площею 8 тис. га, які за прокурорського втручання скасовано.
 
З листопада 2016 року по квітень 2018 року органами прокуратури області розпочато 27 кримінальних проваджень відносно посадових осіб ГУ Держгеокадастру України в Запорізькій області.
 
Як зазначено вище Генеральною прокуратурою України підтримано пропозиції прокуратури області та спрямовано лист виконувачу обов'язків Голови Держслужби України з питань геодезії, картографії та кадастру про притягнення до дисциплінарної відповідальності виконувача обов’язків начальника ГУ Держгеокадастру в області.     
 
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА
 
Прокуратура області не стоїть осторонь захисту культурної спадщини.
 
На території Запорізької області розташовано 2 563 пам’ятки археології та 7 125 курганів (курганних могильників). В області діють три заповідника: Історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова», Державний історико-археологічний заповідник «Кам’яна могила» і Національний заповідник «Хортиця».
 
У 2018 році органами прокуратури області забезпечено виконання судового рішення про повернення земель історико-культурного призначення площею 0,06 га вартістю 6,4 млн. грн. Відповідний позов Енергодарської місцевої прокуратури у січні поточного року задоволений Михайлівським судом Запорізької області.
 
06.09.2017 питання дотримання вимог законодавства при розслідуванні та здійсненні процесуального керівництва у відповідних кримінальних провадженнях обговорено на спільній нараді за участю працівників органів прокуратури та ГУ Нацполіції в області.
 
Серед іншого, за її результатами голові Запорізької обласної державної адміністрації направлено листа про необхідність розроблення програм, у тому числі міських (районних), з питань охорони та забезпечення особливого режиму використання земель історико-культурного призначення; збереження, використання та відтворення об’єктів культурної спадщини.
 
Крім того, прокуратурою області направлено листа керівнику   КЗ «Запорізький обласний центр охорони культурної спадщини» Запорізької обласної ради про забезпечення належного виконання обов’язків, покладених на заклад,  необхідність невідкладного інформування територіальних органів Національної поліції в області та місцевих прокуратур щодо виявлених фактів порушень законодавства у сфері історико-культурної спадщини.
 
Поряд із цим, від тепер правоохоронцями приділяється підвищена увага діям посадовців, які мають вживати заходів до охорони і збереження пам’яток культури.
 
17 квітня 2018 року прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України відносно службових осіб районних державних адміністрацій, які всупереч вимог законодавства передали у користування суб’єктам господарювання земельні ділянки державної форми власності на яких фактично розташовувались кургани, що не були відображені у землевпорядній документації.
 
ЛІСОСМУГИ
 
За координуючої ролі прокуратури області органами правопорядку регіону забезпечено дієве реагування на факти порушення лісового законодавства.
 
Цим питанням приділено увагу на координаційній нараді у грудні минулого року та міжвідомчій – у поточному. Діяльність правоохоронців зорієнтовано на якісному документуванні фактів порубки лісу, щоб кожна причетна до цих незаконних дій особа понесла передбачену законом відповідальність.
 
Як приклад - за процесуального керівництва Бердянської місцевої прокуратури у березні цього року повідомлено про підозру трьом особам, які здійснили незаконну порубку лісу, спричинивши збитків на суму понад 1 млн. грн.
 
Нажаль ми продовжуємо стикатись з проблемою безхазяйності лісозахисних смуг (відповідні лісосмуги не мають своїх власників, після реформування КСП новоствореним агропідприємствам на баланс не передані), що унеможливлює, навіть за умови затримання зловмисників «на гарячому», притягувати їх до відповідальності.
 
Про вказану проблематику достеменно відомо як Запорізькій обласній раді, так і обласній державній адміністрації. Проте дієвих заходів до вирішення вказаного питання дотепер не вжито. Але я впевнений, що наша наступальна робота на цьому напрямі найближчим часом дасть позитивний результат.
 
  З метою активізації вирішення цього питання прокуратурою області в листопаді 2017 року, січні та березні 2018 року скеровано голові Запорізької обласної державної адміністрації листи про необхідність вжиття додаткових заходів до прийняття у комунальну власність безхазяйних лісосмуг, у тому числі, полезахисного призначення.
 
Органами прокуратури області вживаються заходи до викриття злочинів у цій сфері з ознаками корупції.
 
У квітні цього року Енергодарською місцевою прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 КК України відносно посадових осіб Кам’янсько-Дніпровського лісництва, які здійснили порубку лісонасаджень.
 
Прокуратурою області пред’явлено позовів у сфері охорони лісу на суму 92 тис. грн.
 
* * *
 
Боротьба з корупцією залишається одним із головних та першочергових завдань правоохоронних органів.
 
         Цього року до суду вже направлено 18 кримінальних проваджень вказаної категорії відносно 25 осіб, розслідуваних органами Національної поліції в області.
 
За процесуального керівництва прокуратури області у березні передано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно начальника відділу державного архітектурно-будівельного контролю області, який отримав від громадянина неправомірну вигоду у сумі 10 тис. грн. за видачу дозвільних документів та непритягнення до відповідальності.
Наразі під процесуальним керівництвом органів прокуратури області органами Національної поліції області розслідується 9 кримінальних проваджень у сфері корупції відносно 10 підозрюваних.
 
За належного процесуального керівництва слідчими СУ ГУ НП в області викрито незаконну діяльність начальника Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, який вимагав та одержав неправомірну вигоду у розмірі 1230 доларів США за видачу суб’єкту господарювання сертифікату екологічного контролю на вивезення за кордон металобрухту.
 
Забезпечується ефективне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у провадженнях про злочини у сфері освіти та охорони здоров’я, які мають ознаки корупції.
 
За процесуального керівництва прокуратури області слідчим управлінням Нацполіції в області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно начальника Комунальної установи «Запорізьке обласне патологоанатомічне бюро» Запорізької обласної ради, який у січні поточного року отримав від громадянина неправомірну вигоду на загальну суму 16 000 гривень за вирішення питання щодо безперешкодного підписання актів виконаних робіт за договором та перерахування грошових коштів. Вказаному посадовцю 11.01.2018 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, та обрано запобіжний захід у виді домашнього арешту.
За процесуального керівництва прокуратури області слідчим управлінням Нацполіції в області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 05.02.2018 стосовно завідувача кафедри Запорізького національного технічного університету, яка вимагала та одержала від студента вказаного «вишу» неправомірну вигоду у розмірі 8 тис. грн. за успішне складання іспитів та заліків, а також курсової роботи.
 
* * *
 
З метою протидії корупції використовуються й адміністративно-правові заходи впливу.
 
Цього року правоохоронними органами області складено 73 протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією проти 68 за І квартал минулого року. З них за матеріалами прокурорів 19 (16).
Майже у тричі збільшилась кількість осіб, притягнутих судами до адміністративної відповідальності (з 12 до 31).
 
Серед притягнутих: 4 працівника органів місцевого самоврядування (3 умовне місце у державі), 3 з яких ІV категорії,  3 депутати Запорізької міської ради, 3 співробітники Нацполіції (3 місце серед регіонів), 1 працівник митної служби (1 умовне місце).
Проблемним питанням на цьому напрямі роботи залишається неоднакове застосування судами антикорупційного законодавства: за вчинення ідентичних порушень суди приймають рішення як про визнання винними осіб, так і про закриття проваджень.
 
Так, судами області цьогоріч закрито 13 справ про правопорушення, пов`язані з корупцією.
 
Рішення судів про закриття проваджень у справах оскаржені, проте апеляційний суд, на тлі законодавчої неврегульованості, продовжує повертати скарги прокурору як особі, яка не наділена правом апеляційного оскарження.
Перше місце у державі прокуратура області займає за кількістю притягнутих до дисциплінарної відповідальності посадовців (49) за результатами розгляду подань (45) у порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції».
 
Поряд з цим при протидії корупції адміністративно-правовими заходами впливу виявляються й кримінально-каранні діяння.
* * *
В умовах сьогодення прокуратурою області забезпечено ефективне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях слідчих Управління Служби безпеки України в області.
 
Протягом 3 місяців за процесуального керівництва прокуратури області до суду скеровано 7 обвинувальних актів, у тому числі 3 – за фактами участі та сприяння діяльності терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР», 1 – про злочин у бюджетній сфері.
 
Прокуратурою області діяльність УСБУ в області зорієнтовано також і на забезпечення захисту економічної та екологічної безпеки держави, адже це одне з першочергових завдань правоохоронців. Уже є відповідний результат.
 
У березні до суду передано обвинувальний акт відносно директора Департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації за ч. 2 ст. 367 та ч. 2 ст. 366 КК України, службова недбалість якого призвела до масового замору риби у Молочному лимані вартістю понад 92 млн. грн., а також до заволодіння підрядною організацією, яка займалась розчищенням каналу бюджетними коштами у сумі понад 1 млн. грн.
 
З метою відшкодування збитків процесуальним керівником пред’явлено позов на всю суму спричиненої матеріальної шкоди.
 
* * *
Правоохоронними органами області велась робота із протидії злочинам у сфері оподаткування, викриття тіньових схем ухилення від сплати податків та розслідування кримінальних проваджень даної категорії.
 
З 7 кримінальних проваджень, які органами прокуратури області направлено до суду, 5 - за ст. 212 КК України.
 
Так, направлено до суду кримінальне провадження відносно головного бухгалтера КП «Облкводоканал» за фактом ухилення від сплати податків на суму понад 5 млн. грн. Завдані збитки у повному обсязі відшкодовані під час слідства.
 
Завдяки вжитим заходам у 7 разів зросла сума відшкодованих збитків (відшкодовано 6,7 млн. грн. з 9,3 млн. грн. спричинених, що складає майже 73%).
 
Також прокуратурою області забезпечено розслідування актуальних кримінальних проваджень.
 
У поточному році викрито та припинено діяльність  конвертаційного центру. На банківські рахунки 70 фіктивних підприємств, задіяних у злочинних схемах, накладено арешти. Загальна сума проконвертованих коштів через рахунки     складає 85 млн. грн.
 
Працівниками прокуратури області спільно з ГУ ДФС та УСБУ в області припинено діяльність міжрегіональної злочинної групи, яка спеціалізувалась на масовому незаконному виготовленні підакцизних товарів та їх збуті. У ході проведення 29 обшуків у Запорізькій та Дніпропетровській областях, а також у м. Києві виявлено та вилучено 10 тон спирту на загальну суму    майже 3 млн. грн., понад 600 літрів фальсифікованої горілки на суму 93 тис. грн., обладнання для виготовлення та розливу підакцизної продукції на суму 4 млн. грн.
 
Також під процесуальним керівництвом прокуратури області задокументовано групу з міжрегіональними зв’язками, яка надавала послуги підприємствам реального сектору економіки щодо мінімізації податків. Загальна сума проконвертованих коштів через рахунки складає понад 400 млн. грн.
 
* * *
Наразі продовжується активна діяльність із виявлення організованих злочинних груп, у тому числі в органах місцевої влади і місцевого самоврядування та з корумпованими зв’язками, а також що діють у сфері земельних відносин та лісокористування. Робота на вказаному напрямі прокурором області визначена пріоритетною на 2018 рік.
 
У 2018 році вже закінчено досудове розслідування та передано до суду 4 обвинувальних акти відносно 15 осіб (торік 1 обвинувальний акт щодо 4 підозрюваних).
 
У лютому до суду направлено обвинувальний акт відносно 4 членів злочинного угруповання, які займались виготовленням та збутом банкнот національної валюти України.
 
Також у лютому передано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо 6 учасників ОЗГ, які створили та забезпечували діяльність псевдо-реабілітаційних центрів, у яких незаконно утримували понад 100 осіб.
 
На завершальній стадії розслідування перебувають ще 4 провадження про злочини, вчинені ОЗГ (за фактами збуту наркотиків, розбоїв та угонів, створення місць розпусти та звідництва).
* * *
У поточному році на належному рівні забезпечено роботу слідчого апарату прокуратури області.
 
Протягом 1 кварталу 2018 року слідчими прокуратури області розслідувалось 319 кримінальних проваджень.
 
Станом на 01.01.2018 в залишку слідчих прокуратури перебувало 177 кримінальних проваджень.
 
Упродовж 3 місяців поточного року до Єдиного реєстру досудових розслідувань прокурорами галузевого управління внесено відомості щодо 106 кримінальних правопорушень, ще у 36 раніше закритих та зупинених провадженнях розслідування поновлено.
 
Навантаження на слідчих прокуратури становить 9,66 проти 6,38 у 2017 році, на прокурорів галузевого управління – 8,28 проти 20,40 у 2017 році.
 
Завдяки належній організації досудового розслідування та процесуального керівництва слідчими прокуратури закінчено 156 кримінальних проваджень (торік -141), що становить майже 49% (по державі - 25,4%) від кількості розслідуваних проваджень.
 
До суду направлено 20 обвинувальних актів (торік - 30) відносно 23 осіб (торік – 39). За цим показником Запорізька область обіймає 5 умовне місце по державі.
 
У 136 провадженнях прийнято рішення про їх закриття.
 
На 43% зменшився залишок незакінчених проваджень. Станом на 01.04.2018 залишок незакінчених кримінальних проваджень, що перебували у провадженні слідчих прокуратури області становив 144, з них 140 відповідно до вимог ст. 216 КПК України відносяться до підслідності ДБР.
 
З вказаної кількості проваджень – 87 щодо неправомірних дій працівників поліції, 23 – працівників органів прокуратури, 12 – ДФС, 8 – суддів, 10  - інших правоохоронних органів (у тому числі рибагенства, Державної кримінальної виконавчої служби, тощо), 4 цивільні особи.
 
         З залишку кримінальних проваджень найбільше проваджень розслідуються за ст. 365 КК України - 47, 15 за 368 КК України, 13 за ст. 364 КК України, 11 за 366 КК України, 10 за ст. 382 КК України, 8 за 367 КК України, 7 за ст. 375 КК України, 6 за ст. 286 КК України та іншими статтями КК України.
 
Усього з моменту набрання чинності Перехідних положень КПК України щодо діяльності ДБР (20.11.2017) працівниками управління зареєстровано 135 кримінальних проваджень, прийнято до провадження – 162, з яких у 7 провадженнях обвинувальні акти вже скеровані до суду.
 
         З урахуванням законодавчих змін у галузі кримінального судочинства прокуратурою області забезпечено взаємодію із судом щодо розслідування після 20.11.2017 проваджень підслідних ДБР слідчими прокуратури області (судами взято до уваги факт нефункціонування новоствореного правоохоронного органу).
 
Випадки відмови в задоволенні клопотань слідчих/прокурорів про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, повернення обвинувальних актів, закриття провадження за реабілітуючих підстав у зв’язку із розслідуванням кримінальних проваджень неналежним органом відсутні.
 
Удвічі у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилася кількість закінчених розслідуванням проваджень у строки понад 2 місяці (4 проти 8 за 3 місяці 2017 року).
 
Станом на 01.04.2018 слідчими прокуратури області розслідувалося 25 проваджень про корупційні злочини. До суду у 1 кварталі 2018 року направлено 11 обвинувальних актів у провадженнях зазначеної категорії відносно 12 осіб.
 
На належному рівні залишається виявлення та розслідування кримінальних правопорушень, вчинених державними службовцями та представниками влади у сфері службової діяльності (10) та щодо хабарництва (6).
 
Єдиний по державі обвинувальний акт направлено до суду стосовно державного службовця категорії «А».
 
Так, 26.03.2018 до суду направлено обвинувальний акт відносно голови Новомиколаївської РДА (державний службовець категорії «А») за ч. 4 ст. 368 КК України, яка за пособництвом голови Новомиколаївської районної ради (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України) вимагала та одержала неправомірну вигоду у розмірі 27 тис. грн. за винесення розпорядження про виділення зальної ділянки з подальшим підписанням договору оренди на вказану земельну ділянку.
 
Крім того, 30.03.2018 до суду направлено обвинувальний акт відносно директора ТОВ ВКФ «ГЮСС» та ПрАТ «Запоріжзв’язоксервіс» за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, який заволодів грошовими коштами комунальних підприємств міста Запоріжжя на суму майже 9 млн. грн. У ході розслідування цього провадження на майно винної особи накладено арешт на суму понад 10 мільйонів гривень, прокурором в інтересах держави в особі Запорізької міської ради заявлено позов на всю суму завданих збитків.
 
Закінчено розслідування у кримінальному провадженні та направлено до суду обвинувальний акт за ч. 3 ст. 368 КК України відносно заступника начальника Запорізького регіонального управління водних ресурсів, яка діючи спільно із начальником цього управління (його оголошено у розшук) одержала від представника ТОВ неправомірну вигоду у розмірі 15 тис. грн. за позитивне погодження розрахунку потреби у воді та водовідведення.
 
Безумовно кричущими є факти, коли той, хто повинен охороняти громадян від злочинів, сам їх зухвало вчиняє. Тому на вістрі нашої уваги – правоохоронці та судді.
 
Упродовж січня-березня поточного року слідчими прокуратури області розслідувалось 75 кримінальних проваджень щодо катування та іншого жорстокого поводження з людьми працівниками правоохоронних органів, з яких 39 перебували у залишку станом на 01.01.2018. До суду спрямовано 1 обвинувальний акт вказаної категорії.
 
У 1 кварталі поточного року до суду направлено 12 обвинувальних актів (торік -22) відносно 14 правоохоронців, у тому числі про злочини за фактами катувань та іншого жорстокого поводження з людьми (1, торік -2). Серед них: 6 поліцейських, по 1 працівнику податкової та митної служб, пенітенціарної системи, державної лісової охорони та 1 працівник органів прокуратури.
 
Зменшення кількості направлених до суду обвинувальних актів щодо працівників правоохоронних органів, у тому числі про злочини щодо катування та іншого жорстокого поводження з людьми, пояснюється як складністю проваджень, так і меншою майже на 22% кількістю проваджень, що перебували у залишку на початок звітного періоду (177 проти 228).
 
Триває розслідування 5 проваджень відносно суддів, з яких 3 розпочато у поточному році, щодо винесення ними завідомо неправосудних рішень, перспективою закінчення яких є направлення до суду обвинувальних актів.
 
Зокрема, прокуратурою області розслідується кримінальне провадження відносно суддів Апеляційного суду Запорізької області, які, потураючи своєму колезі, вже після направлення обвинувального акта до суду, скасували ухвалу суду першої інстанції про обмеження у строках ознайомлення з матеріалами провадження, та яка, згідно з вимогами чинного КПК, не підлягає оскарженню.
 
Проекти повідомлень про підозру цим суддям направлено до Генеральної прокуратури України.
 
Наразі судами розглядається 2 обвинувальні акти стосовно суддів за ч. 1 ст. 375 КК України, а саме відносно судді Енергодарського міського суду, який виніс завідомо неправосудне рішення, зобов’язавши органи прокуратури закрити провадження за підозрою Енергодарського міського голови у зловживанні службовим становищем та грубому порушенні законодавства про працю, а також стосовно судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя, який виніс три аналогічних завідомо неправосудних рішення.
 
Із установлених 9 мільйонів гривень збитків, майже всі з яких завдані інтересам держави, відшкодовано лише 30 тис. грн. (не інтересам держави), проте вжитими заходами вдалося накласти арешт на майно обвинувачених на суму 11 млн. грн. Крім того, заявлено позов в інтересах держави на суму майже 9 мільйонів гривень.
* * *
 
Забезпечено високий рівень апеляційного реагування прокурорів на судові рішення у кримінальних провадженнях, який складає 94% проти 91% по державі (задоволено 68 апеляційних скарг прокурора на незаконні вироки суду у кримінальних провадженнях). Якість апеляційного реагування складає 71% (28 апеляційних скарг відхилено) при 78% по державі, однак  всі судові рішення про відхилення апеляційних скарг прокурора оскарженні у касаційному порядку.
 
Через послідовну позицію оскарження в касаційному порядку кожної ухвали апеляційного суду про відхилення апеляційних скарг прокурора, а також оскарження в касаційному порядку неправосудних вироків апеляційного суду області у I кварталі 2018 року рівень касаційного реагування складає 100% при 69,8% по державі. Новим Верховним Судом задоволено 3 касаційні скарги прокурора.
 
За результатами проведених перевірок стану розшуку підсудних у кримінальних справах за КПК України 1960 року, які зупинені судом, апаратом прокуратури області ініційоване відновлення судового розгляду та заявлення клопотань про повернення справ, де вичерпано можливості встановлення місце перебування підсудних, на додаткове розслідування. Як наслідок кількість кримінальних справ за КПК України 1960 року, які перебувають на розгляді у судах області  зменшилась з 31 на початок 2017 року до 15 на даний час і це один з найнижчих показників в Україні.
 
Незважаючи на вжиті у минулому та поточному роках заходи, спрямовані на додержання конституційних прав громадян, набрали чинності виправдувальні вироки та ухвали про закриття кримінальних проваджень стосовно 14 осіб (у 2017 - 10). Однак прокуратурою встановлені підстави для оскарження в касаційному порядку реабілітуючих  рішень щодо 9 осіб, на них внесені касаційні скарги. В цілому за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів судами вищих інстанцій у I кварталі поточного року вже скасовано 4 вироки щодо 5 осіб. Крім того, обговорення на нарадах фактів набуття реабілітуючими судовими рішеннями сили засвідчило про наявність певних недоліків при здійсненні досудового слідства та  процесуального керівництва. За результатами розгляду цих фактів 2 винні особи Нацполіції притягнуті до дисциплінарної відповідальності, ще 10 працівників прокуратури - депремійовані.
* * *
Відповідно до ратифікованих Україною міжнародних угод організовано роботу прокуратури області у галузі міжнародного співробітництва. Упродовж поточного року органами прокуратури області організовано виконання 8 запитів іноземних держав про надання міжнародної правової допомоги.
 
Для організації виконання іноземним компетентним органам скеровано 2 запити про надання правової допомоги.
 
За цей час прокуратурою області проведено 1 екстрадиційну перевірку за запитом компетентних органів іноземних країн.
 
Правоохоронними органами регіону готується запит щодо екстрадиції громадянина України, затриманого за кордоном у Республіці Білорусь.
* * *
 
Також прокуратурою регіону цьогоріч вжито низку організаційно-практичних заходів, направлених на посилення нагляду за додержанням конституційних прав засуджених.
 
Унаслідок проведених перевірок та розгляду внесених за їх результатами документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 80 посадових осіб установ виконання покарань та органів пробації, що на 95% більше ніж за аналогічний період минулого року (при загальнодержавному зменшенні цього показника цього показника на 8,3%). За цим показником Запорізька область посідає 3 місце у державі.
 
У тому числі майже утричі (61 особа) більше притягнуто працівників виправних колоній (при загальнодержавному зменшенні на 4,2%). За цим показником Запорізька область посідає 2 місце у державі.
 
Крім того, за результатами розгляду документів реагування внесених прокуратурою області до відповідальності притягнуто найбільша по державі кількість посадових осіб органів пробації (8).
 
У поточному році на вимогу прокурорів адміністраціями установ виконання покарань забезпечено належний рівень залучення до праці засуджених, який на цей час складає майже 47 %, а рівень середньомісячної заробітної плати становить 1570 грн., що на  600 грн. більше аніж на кінець минулого року.
 
Покращився стан нагляду за додержанням законів і прав в’язнів на охорону здоров’я. Упродовж поточного року завдяки вжитим заходам знижено на 18 відсотків рівень смертності в установах ДКВС області (з 11 до 9 у порівнянні з аналогічним періодом минулого року). При цьому 5 осіб із 9 померли у лікарнях під час надання медичної допомоги.
 
У минулому році прокуратурою області у співпраці з іншими правоохоронними органами розпочато діяльність щодо виявлення так званих «реабілітаційних центрів», у яких під приводом лікування від наркотичної та алкогольної залежності незаконно утримувались громадяни. Маємо реальні результати цієї співпраці.
 
Як я вже зазначав за процесуального керівництва прокуратури області у лютому поточного року СУ ГУ НП в області до суду передано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 127 КК України щодо 6 учасників ОЗГ, які створили та забезпечували діяльність псевдо-реабілітаційних центрів, у яких незаконно утримували понад 100 осіб.
   За погодженням з Бердянською місцевою прокуратурою Бердянським ВП ГУНП в області у лютому поточного року також направлено до суду обвинувальний акт за ч. 2 ст. 146 КК України щодо діяльності реабілітаційного центру, у якому незаконно, під приводом надання реабілітації та лікування від наркотичної залежності та хронічного алкоголізму тримали та катували людей.
 
* * *
 
Цьогоріч органами прокуратури області на захист інтересів дітей пред’явлено 5 позовних заяв, судами задоволено 2 позови на суму майже 2 млн. грн.
 
Стан реального виконання судових рішень складає 61%.
 
Державі повернуто 58 га земель навчального закладу, які незаконно використовувалися приватним суб’єктом господарювання за удаваним договором про спільну діяльність.
 
Зокрема, прокуратурою встановлено факт незаконного використання шляхом укладання прихованого договору суборенди землі фізичною особою -  підприємцем  земельної ділянки загальною площею 58 га вартістю майже 2 млн. грн., яка перебувала у користування навчально-виховного комплексу.
 
За результатами представницької діяльності за цим фактом постановою Верховного суду від 01.03.2018 задоволено касаційну скаргу заступника прокурора області на постанову Донецького апеляційного суду від 21.08.2017 у справі за позовом керівника Бердянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Ільїнської сільської ради до Ільїнського навчально-виховного комплексу, фізичної особи-підприємця про визнання недійсним договору про спільну діяльність від 26.02.2009,  звільнення земельної ділянки та повернення її користувачу.
 
Зауважу, що лише за 15 днів з часу ухвалення рішення Верховним судом завдяки наполегливій позиції прокуратури області рішення суду виконано у повному обсязі.
 
Поряд з цим ювенальними прокурорами області у поточному році забезпечено процесуальне керівництво в 59 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, до суду направлено 51 обвинувальний акт.
 
На захист прав дітей при виконанні рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян внесено 4 документи прокурорського реагування, за результатами їх розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності 2 службові особи.
 
* * *
 
Реалізуючи конституційну функцію представництва, органами прокуратури області з метою захисту інтересів держави пред’явлено позови у найбільш пріоритетних та актуальних сферах.
 
Так, за ініціативи органів прокуратури області пред’явлено позовів на суму 70 млн. грн., судами вже задоволено позовів на суму майже 9 млн. грн.
         Ще 64 справи на суму 84,5 млн. грн. у зв’язку з їх складністю продовжують слухатись судами.
 
Забезпечено ефективне реагування у сфері земельних відносин, де прокурорами заявлено вимоги на суму понад 66 млн. грн., судами вже задоволено 13 позовів на суму майже 7 млн. грн.
 
Як приклад, прокуратурою області 09.02.2018 пред’явлено позов в інтересах держави в особі Запорізької міської ради до ПАТ «Запорізький абразивний комбінат» про стягнення доходу, отриманого від безпідставно набутого майна, в сумі 19,6 млн. грн.
 
Зокрема, прокуратурою встановлено, що суб’єкт комерційної діяльності користувався земельною ділянкою, розташованою в місті Запоріжжі площею майже 50 га без укладення договору оренди землі, у зв’язку з чим бюджет міста недоотримав майже 20 млн. грн. Відповідний позов наразі перебуває на розгляді в суді.
 
Також, Енергодарською місцевою прокуратурою 19.02.2018 до господарського суду м. Києва пред’явлено позов до Запорізької обласної державної адміністрації, ТОВ «Запорізькій рибокомбінат» про визнання незаконними та скасування розпоряджень голови Запорізької обласної  державної адміністрації, додаткових угод до договорів оренди земельних ділянок та повернення земельних ділянок вартістю 33,5 млн. грн. Наразі перебуває на розгляді в суді.
 
Завдяки реагуванню органів прокуратури за рішеннями судів державі та територіальним громадам регіону вже повернуто 185 га земель.
 
Органи прокуратури області реагували на факти протиправного вибуття із державної та комунальної власності об’єктів нерухомості. У вказаній сфері пред’явлено позовів на суму майже 48 млн. грн., судами задоволено позови на суму 8,6 млн. грн.
 
Так, рішенням Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 15.01.2018 задоволено позов прокуратури Запорізької області в інтересах держави в особі Фонду державного майна України до громадянина про витребування нерухомого майна, яке розташовано на узбережжі Азовського моря, із чужого незаконного володіння загальною площею 794 кв. м вартістю майже 2 млн. грн.
 
Прокуратурою області 09.01.2018 пред’явлено позов в інтересах держави в особі Фонду державного майна України до Міністерства аграрної політики та продовольства України, громадянина та одного з ТОВ про визнання недійсним договору купівлі-продажу та витребування майна з чужого незаконного володіння загальною площею майже 3000 кв. м, вартістю 500 тис. грн.
 
Зокрема, прокуратурою встановлено, що державне майно колишнього Запорізького лікеро-горілчаного заводу, розташованого в місті Запоріжжі, протиправно вибуло на користь приватних осіб. Відповідний позов прокуратури наразі перебуває на розгляді в суді.
 
З метою захисту інтересів держави у бюджетній сфері забезпечено систематичне опрацювання відомостей, розміщених на офіційному порталі оприлюднення інформації про публічні закупівлі «ProZorro».
Так, прокуратурою області 21.02.2018 до господарського суду Запорізької області пред’явлено позов в інтересах держави в особі Запорізької обласної державної адміністрації до КП «Управління капітального будівництва» та ТОВ про визнання недійсним договору підряду, вартість робіт за яким складає 4,3 млн. грн.
 
Як встановлено прокуратурою області відповідачами при укладанні спірного договору порушені вимоги Законів України «Про охорону культурної спадщини», «Про регулювання містобудівної документації» та «Про публічні закупівлі». Указаний позов прокуратури наразі перебуває на розгляді.
 
Завдяки принциповому реагуванню за апеляційними скаргами прокурорів вже скасовано 11 незаконних рішень суду, у тому числі у справах за позовами інших осіб. За результатом здійснення моніторингу інформації, розміщеної у Єдиному державному реєстрі судових рішень, скасовані незаконні рішення про передачу у власність земель державної форми власності сільськогосподарського призначення площею понад 80 га.
 
Так, за апеляційною скаргою прокурора у цьому році скасовано судове рішення Кам'янсько-Дніпровського районного суду Запорізької області, яким за фізичними особами, без законних на те підстав, визнано право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 50 га. 
 
Органами прокуратури вжито заходів до виконання рішень судів за власними позовами. Їх виконання забезпечено на суму 26 млн. грн. Забезпечуючи постійну участь у виконавчих провадженнях, прокурорами внесено 50 скарг на незаконні дії та рішення державних виконавців,, які задоволено,  у порядку здійснення представницької діяльності при виконанні судових рішень розпочато 11 кримінальних проваджень за фактами умисного невиконання судових рішень за позовами прокурорів.
 
Зокрема, прокуратурою області забезпечено виконання рішення господарського суду області про повернення державного майна вартістю понад 1,5 млн. грн., орендованого ТОВ «Спецкомагро».
 
Завдяки вжитим Енергодарською місцевою прокуратурою заходам на виконання судового рішення припинено орендні правовідносини щодо земельної ділянки комунальної форми власності площею 16,6 га вартістю   11,4 млн. грн. Земельну ділянку повернуто територіальній громаді міста Дніпрорудне.
 
* * *
Задля підвищення довіри громадян до органів прокуратури, особливу увагу приділено якісному та своєчасному вирішенню звернень громадян, а також особистому їх прийому як в регіональній, так і в місцевих прокуратурах.
 
Протягом першого кварталу поточного року до органів прокуратури області надійшло понад 3,6 тисяч звернень. З числа звернень, що надійшли, майже 2 тис. вирішено по суті.
 
Здебільшого громадяни звертались до органів прокуратури зі скаргами з питань досудового розслідування, на дії та рішення працівників правоохоронних органів. Рідше заяви стосувались з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства, а також щодо представництва інтересів держави в суді.
 
За наслідками вирішення майже 20 звернень заявників задоволено.
 
Завдяки вжитим апаратом прокуратури областям заходам випадки порушення порядку та строків розгляду звернень  відсутні.
 
Велика увага приділяється особистим прийомам громадян. Керівництвом прокуратури області здійснено 44 особистих прийоми громадян, з них 5 виїзних, на яких прийнято 35 громадян.
 
Прокурором Запорізької області здійснено 32 особистих прийоми, з них 3 - з виїздом за місцем мешкання громадян. Під час виїзних прийомів до мене звернулось 28 громадян. Загалом протягом першого кварталу поточного року до Валерія Романова на особистий прийом звернулось 94 громадянина, це перше місце по державі.
 
Також у поточному році з метою удосконалення організації прийому, запроваджено практику здійснення особистих прийомів прокурора області з використанням відеоконференцзв’язку. Очільником регіональної прокуратури проведено вже 20 таких прийомів, на яких звернулось 44 громадянина з найбільш віддалених районів області.
 
В прокуратурі області працює оновлена громадська приймальня, яка оснащена комп’ютерною технікою з виходом до мережі Інтернет, якою заявники можуть користуватись при написанні звернень, а також з метою ознайомлення з вимогами чинного законодавства. Такі ж умови для прийому громадян створюються і у місцевих прокуратурах.
 
Загалом працівниками органів прокуратури області на особистих прийомах прийнято майже 1,3 тисячі громадян, це п’яте місце по державі. Для порівняння, таку ж кількість громадян прийнято всіма працівниками органів прокуратури п’яти областей (Волинської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської, Луганської).
 
Крім цього, органи прокуратури Запорізької області протягом першого кварталу розглянули 37 запитів в порядку доступу до публічної інформації.
 
* * *
Результатом систематичної профілактично-виховної роботи стало недопущення цьогоріч випадків вчинення працівниками органів прокуратури області ганебних вчинків.
 
З початку року до дисциплінарної відповідальності за рішеннями Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів за невиконання або неналежне виконання службових обов’язків притягнуто 2 працівники прокуратури.
 
Для посилення зацікавленості працівників у сумлінному та зразковому виконанні службових обов’язків, творчому підході до роботи застосовується діюча система заохочень. Упродовж І кварталу 2018 року за досягнення позитивних результатів у роботі заохочено 50 працівників, у тому числі 6 - наказами Генерального прокурора України.
 
Також прокуратурою області у січні 2018 року проведено конкурс на кращого працівника прокуратури області за галузевими  напрямами, за результатами якого 12 працівників заохочено подякою від прокурора Запорізької області.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2849