Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.02.2018

За фактами злочинів, які призвели до замору риби у Молочному лимані, оголошено про підозру директору Департаменту екології та природних ресурсів ЗОДА і керівнику підприємства-підрядника

Молочний лиман Азовського моря у Запорізькій області - один з важливих географічних об’єктів краю, який протягом десятиліть недбалості окремих посадових осіб, опинився на межі екологічної катастрофи.
 
Попри кричущий стан Молочного лиману, раніше жодна особа не несла відповідальності за завдані природі області збитки.
 
Проте нині, завдяки значній увазі керівництва прокуратури Запорізької області до проблеми, вдалось досягти перших значних кроків у напрямку притягнення до відповідальності винних осіб – наразі оголошено про підозру у порушенні правил охорони вод, заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем, службовій недбалості та службовому підробленні, директору Департаменту екології та природних ресурсів ЗОДА та керівнику підприємства-підрядника.
 
Відтак, нагадаємо, що прокуратурою Запорізької області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розслідуваному СВ УСБУ в Запорізькій області, відносно службових осіб ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв», за фактом заволодіння бюджетними коштами, виділеними на проведення робіт з днопоглиблення каналу «Молочний лиман – Азовське море», а також бездіяльності службових осіб Департаменту екології Запорізької ОДА, внаслідок чого у вересні 2017 року стався замор риби.
 
Як встановлено слідством службові особи миколаївського підприємства, яке виграло відповідний тендер, отримавши кошти Запорізького місцевого бюджету у сумі 1 303 511 грн, фактично днопоглиблювальні роботи на з’єднувальному каналі не виконали, проте заволоділи указаними коштами шляхом підроблення актів виконаних робіт.
 
Крім того, внаслідок умисних дій службових осіб підприємства-підрядника та бездіяльності службових осіб Департаменту екології Запорізької ОДА в частині контролю за виконанням зазначених робіт, у вересні 2017 року через відсутність водного сполучення у з’єднувальному каналі Молочний лиман – Азовське море сталася масова загибель пеленгасу у кількості 60672 одиниці та кефаль-сінгілі у кількості 1272 одиниці загальною вартістю 92 016 432 грн.
 
Загальний розмір шкоди, завданої державі в результаті протиправних дій винних осіб склав 93 319 943 грн.
 
Тож як зазначалось вище, в результаті розслідування повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 242, ч. 5 ст. 191, ч.2 ст.367 та ч.1 ст.366 КК України (порушення правил охорони вод, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, службова недбалість, службове підроблення) керівнику підприємства-підрядника та директору Департамента екології та природних ресурсів ЗОДА.
 
Один підозрюваний перебуває під вартою, вживаються заходи щодо відшкодування шкоди завданої державним інтересам.
 
Обвинувальний акт щодо керівника підприємства-підрядника у березні поточного року планується направити до суду.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 4936