Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2018

В результаті вимагання та отримання неправомірної вигоди затримано начальника Державної екологічної інспекції у Запорізькій області (фото)

Прокуратурою Запорізької області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України, щодо вимагання неправомірної вигоди начальником Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, який вимагав від суб’єкта господарської діяльності неправомірну вигоду за вирішення питання щодо погодження заявки на проведення екологічного контролю експортної партії металобрухту та видачу дозвільних документів з екологічного контролю.
 
Відтак сьогодні, 31.01.2018, внаслідок спланованої операції, працівниками прокуратури Запорізької області, СБУ та ГУ НП в області задокументовано факт одержання вказаною службовою особою неправомірної вигоди на суму 630 доларів  США.
 
Після отримання хабара зловмисника затримано на підставі ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.
 
Санкцією ч. 3 ст. 368 КК України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.
 
Нагадаємо, наприкінці минулого року, під керівництвом прокурора Запорізької області Валерія Романова відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів, на яку був запрошений і начальник Державної екологічної інспекції в Запорізькій області.
 
Прокурор Запорізької області звернув особливу увагу на те, що попри надскладну екологічну ситуацію в регіоні, Державна екологічна інспекція фактично самоусунулась від виконання покладених на неї повноважень, що свідчить про неспроможність та некомпетентність її керівника.
 
Зокрема, Державна екологічна інспекція в області за результатами перевірок за 9 місяців 2017 року до правоохоронних органів направила лише 29 матеріалів, з яких лише в 14 містилися ознаки кримінально-карних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища. З 11 заяв Інспекції про тимчасову заборону (зупинення) діяльності об’єкта, експлуатація якого призводила до порушення природоохоронного законодавства, адміністративний суд визнав обгрунтованими лише 2.
 
Окрім цього, внаслідок неякісно проведених перевірок та необгрунтованих висновків судами відмовлено у задоволенні 2 позовних заяв Інспекції про стягнення із суб’єктів господарювання 11 млн. грн. збитків, завданих навколишньому середовищу.
 
Відтак, Генеральний прокурор України підтримав клопотання прокуратури Запорізької області та ініціював перед Прем’єр-міністром України питання про звільнення із займаної посади начальника Державної екологічної інспекції в Запорізькій області.
 
Проте начальник Державної екологічної інспекції в області, окрім бездіяльності і неспроможності виконувати посадові обов’язки, став на шлях кримінального злочину.
 
Відтак досудове розслідування триває, проводяться першочергові слідчі (розшукові) дії.
 
 
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2382