Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.11.2017

Правоохоронці викрили в Запоріжжі злочинну групу, яка під виглядом неіснуючого міжнародного центру інноваційних технологій в області корекції фігури, ошукувала громадян по всій території України

Запорізькою місцевою прокуратурою №2 під час здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні, досудове розслідування у якому проводиться слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області під оперативним супроводом відділу протидії кіберзлочинам в області Придніпровського управління кіберполіції ДКП НП України, викрито та припинено діяльність злочинної групи мешканців Запоріжжя, які з використанням інтернет-технологій, під виглядом неіснуючого міжнародного центру інноваційних технологій в області корекції фігури від міжнародної компанії, протягом тривалого часу займались ошукуванням громадян на всій території України.
 
Зловмисники пропонували та продавали потерпілим фіктивні системи схуднення та обладнання для зменшення ваги, яке не відповідало заявленим технічним вимогам та в подальшому з метою залякування потерпілих, які намагались повернути втрачені гроші, шахраї представлялись працівниками органів державної влади та правоохоронних органів.
 
Члени злочинної групи, здійснюючи свою діяльність в орендованому приміщенні, володіючи необхідним знаннями про порядок оформлення замовлень пов’язаних нібито з інноваційною технологією в області корекції фігури, знаючи специфіку користування банківськими переказами та платіжними системами, користуючись мережею Інтернет, використовували створений на їх замовлення сайт, на якому розміщувалась завідомо неправдива інформація про міжнародний центр інноваційних технологій в області корекції фігури від міжнародної компанії.
 
Надалі, користуючись встановленим психологічним контактом з потерпілими, шахраї продовжували вводити в оману потерпілих представляючись лікарями з великим стажем роботи у галузі корекції фігури та нав’язували останнім придбання або оренду персонального пристрою, переконуючи що він призначений для ефективного схуднення, вироблений у Німеччині та запрограмований персонально під клієнта в Ізраїлі, ціна якого була завищена у декілька десятків разів та який не відповідав характеристикам обладнання, під видом якого його пропонували.
 
Протягом періоду злочинної діяльності зловмисників, на підконтрольні їм банківські рахунки шахраї отримали близько 5 мільйонів гривень. Згідно з матеріалами кримінального провадження, встановлені дані близько 250 осіб, які постраждали від діяльності вказаної злочинної групи. Загальна сума перерахованих одним з потерпілих на рахунки шахраїв коштів перевищила 600 тис. грн.
 
На даний час, за погодженням Запорізької місцевої прокуратури №2, винним особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст. 190 КК України та вже обрано запобіжні заходи.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 4112