Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.11.2017

Прокуратурою області ліквідовано «конвертаційний центр» міжрегіонального характеру (фото)

Прокуратурою Запорізької області під час процесуального керівництва у кримінальних провадженнях виявлено та ліквідовано «конвертаційний центр» у м. Дніпро, через який підприємства Запорізької області мінімізували сплату податків та переводили безготівкові кошти в готівку.
 
У рамках розслідування двох кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205-1, ч. 3 ст. 212 КК України ліквідовано злочинне угрупування, діяльність якого спрямована на надання послуг підприємствам реального сектору економіки щодо мінімізації податків шляхом переводу безготівкових коштів в готівку, безпідставного формування ПДВ, та подальшої легалізації грошових коштів.
 
Схема роботи угрупування поширювалась на Запорізьку, Київську, Дніпропетровську, Харківську та Миколаївську області.
 
Загальна сума проконвертованих грошових коштів у період 2016 – 2017 років складає понад 500 млн. грн.
 
Учасники «конвертаційного центру» з метою прикриття своєї незаконної діяльності щодо вчинення фіктивних фінансово-господарських операцій, переведення безготівкових коштів в готівку для підприємств реального сектору економіки, зареєстрували понад 100 фіктивних суб’єктів господарювання.
 
Так, безготівкові грошові кошти підприємств реального сектору економіки надходили на рахунки транзитно - конвертаційних підприємств у вигляді оплати за товарно-матеріальні цінності (роботи, послуги), після чого безготівкові грошові кошти надходили на карткові рахунки підконтрольних фізичних осіб та фізичних осіб підприємців, та у подальшому здійснювали зняття готівкових грошових коштів в касах банківських установ та передавали замовникам за грошову винагороду.
 
Прокуратурою області спільно з оперативними управліннями фіскальної служби Запорізької та Дніпропетровської областей, слідчим управлінням фіскальної служби в області проведено 34 санкціоновані обшуки, у ході яких вилучено речові докази, а саме: 3,5 млн. гривен готівки, печатки підконтрольних підприємств, тіньову документацію, засоби зв’язку, банківські картки та носії інформації.
 
Накладено арешти на грошові кошти на банківських рахунках 117 підконтрольних угрупуванню підприємств на суму понад 1,5 млн. гривень.
 
Досудове розслідування триває.
 
 
 
 
 
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 3117