Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.02.2024

Прокурори на захисті державних інтересів: Прокурори сприяють відновленню укриттів на Запоріжжі

Коментують: заступник керівника Запорізької обласної прокуратури Наталя Максименко і начальник відділу представництва інтересів держави з питань державної та комунальної власності управління представництва інтересів держави в суді Запорізької обласної прокуратури Кристина Токмакова.
 
Сумні реалії сьогодення прифронтового Запоріжжя обумовили необхідність створення потужної та розгалуженої системи цивільного захисту населення. Саме тому ця робота стала пріоритетною у представницькій діяльності органів прокуратури Запорізької області.
 
Прокурори встановили, що на початку повномасштабного вторгнення стан укриттів у Запоріжжі та області був вкрай незадовільним – для використання готовими були менше третини.
 
До вирішення цієї проблематики прокурори підійшли комплексно.
 
У серпні 2023 року за ініціативи Запорізької обласної прокуратури проведено спільну нараду з правоохоронцями, виконавчою владою та місцевим самоврядуванням. Визначили та вже реалізували низку заходів: уніфіковано облік таких об’єктів, налагоджено систематичні перевірки укриттів, місцева влада істотно збільшила обсяги фінансування ремонтних робіт.
 
Стосовно балансоутримувачів, які так і не усвідомили важливість цивільного захисту, вживаються представницькі заходи реагування – подаються позови з вимогою привести захисні споруди у належний для використання стан. Пріоритетом стали сховища, розташовані у медичних закладах та житловій інфраструктурі.
 
Загалом прокурори подали 32 адміністративні позови цієї категорії, 6 із яких у 2024 році. Загальна площа об’єктів цивільного захисту, які потребують ремонту, складає майже 10000 кв м, а здатність укрити мирних мешканців від обстрілів – майже 9 000 громадян.
 
Наразі судами задоволено 19 таких позовів.
 
За втручання прокуратури в готовність приведено 6 об’єктів, розрахованих на захист 1300 мешканців області.
 
Розпочато 27 кримінальних проваджень за фактами неналежного утримання захисних споруд, привласнення бюджетних коштів, виділених на їхній ремонт (ст. 191, ст. 364, ст. 367, ст. 382 КК України). До суду скеровано 3 обвинувальні акти стосовно 7 осіб зі збитками у майже 1 млн грн (ст. 191, ст. 364 КК України).
 
Наразі стан готовності фонду захисних споруд у Запоріжжі має майже 90%.
 
Проте мета прокурорів – зробити готовою до укриття населення кожну таку споруду.
 
 
 
 
 
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 272