Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.03.2024

Повідомлено про підозру зрадниці, яка співпрацювала з спецслужбами країни-агресора

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької обласної прокуратури викрито та повідомлено про підозру 19-річній студентці одного з вищих навчальних закладів м. Запоріжжя у державній зраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 111 КК України). 
 
За даними  слідства, за завданням кураторів, дівчина збирала розвіддані щодо розташування військових підрозділів  на території обласного центру та об’єктів критичної інфраструктури міста, залучених до потреб військово-оборонного комплексу України.
 
      
 
У поле зору російської спецслужби вона потрапила через свою хрещену, яка мешкає на тимчасово окупованій території Запорізької області. Жінка є резиденткою фсб, стосовно якої Запорізькою обласною прокуратурою вже  направлено до суду обвинувальний акт за фактами колабораційної діяльності (ч. ч. 5, 6 ст. 111-1 КК України).
 
Так, у вересні 2023 року першим завданням студентки було спостереження за будівлею управління СБУ в області для встановлення місць дислокації його співробітників. Також вона відстежувала місця дислокації військових підрозділів на території м. Запоріжжя та повідомляла про розташування об’єктів критичної інфраструктури, а також фіксувала результати ракетних обстрілів обласного центру.
 
Зібрану інформацію фігурантка передавала за допомогою месенджерів через хрещену представнику російської спецслужби.
 
Зловмисницю своєчасно викрито правоохоронцями та затримано. Наразі за рішенням суду вона перебуває під вартою.
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 158