Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.03.2024

У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ошукував громадян країн ЄС

В рамках спільної спецоперації українських та латвійських правоохоронців, за сприяння Європолу і Євроюсту припинено протиправну діяльність call-центру, учасники якого шахрайським шляхом заволоділи коштами громадян країн ЄС.
 
    
 
За даними слідства, житель Запоріжжя розробив схему привласнення грошей іноземців під приводом надання допомоги з повернення втраченої криптовалюти на торгівельних криптобіржах. Для її реалізації винайняв декілька приміщень в обласному центрі, які облаштував спецтехнікою, та залучив ще чотирьох громадян.
 
 
Учасники схеми за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення через мережу Інтернет здійснювали пошук громадян країн ЄС, які користувались послугами брокерів та інвестували гроші на біржах бінарних опціонів для одержання прибутку.
 
Вони телефонували потенційним жертвам від імені відомого європейського незалежного фінансового регулятора та пропонували повернути їхні втрачені на торгівельних криптобіржах грошові кошти. Плата за надані послуги коливалася від 1 до 5 тис доларів США.
 
Зловживаючи довірою, «клієнтів» вмовляли завантажити певний електронний гаманець, який потім використовували для виводу грошових коштів, та пропонували завести на нього обумовлену суму для конвертації в криптовалюту.
 
Надалі отриману шахрайським шляхом крипту виводили на підконтрольні банківські рахунки.
 
 
За оперативною інформацією, протягом року учасники call-центру привласнити кошти 19 громадян.
 
Троє з них уже офіційно звернулись до європейських правоохоронців із заявами щодо заподіяної шкоди на понад 15 тис євро.
 
В рамках діяльності міжнародної спільної слідчої групи з компетентними органами Латвійської Республіки проведено 14 обшуків. Вилучено мобільні телефони та комп’ютерну техніку, чорнові записи, банківські картки тощо. Заблоковано 5 тис доларів у криптовалюті.
 
 
Наразі організатора і двох працівників call-центру затримано в порядку ст. 208 КПК України.
 
За процесуального керівництва Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя їм повідомлено про підозру у шахрайстві, вчиненому шляхом незаконних операцій з використання електронно-обчислювальної техніки (ч. 3, ч. 4 ст. 190 КК України).
 
Заходи з викриття здійснювались прокуратурою спільно з управлінням по боротьбі з кіберзлочинністю Головного управління кримінальної поліції Державної поліції Латвії за сприяння Європолу та Євроюсту, кіберфахівцями Управління СБУ в Запорізькій області, слідчими відділу поліції № 1 Запорізького РУП та Головного управління Нацполіції в Запорізькій області, співробітниками Управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області ДСР Нацполіції України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 275