Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.09.2018

Викрито групу посадовців у складі директора, заступника директора та представника персоналу КУ «Таврійський будинок інвалідів», які організували злочинну схему, цинічно використовуючи фізичну працю інвалідів з розумовими вадами

Торгівля людьми є не просто кримінальним злочином, а й дуже небезпечною проблемою в українському суспільстві, тож на координаційній нараді Генерального прокурора України ця проблема була визначена пріоритетною для правоохоронних органів.
 
 
Завдяки координуючої ролі прокуратури Запорізької області, посилену увагу правоохоронців регіону було зорієнтовано на виявлення злочинів даної категорії.
 
 
Як наслідок, на днях правоохоронці викрили злочинну групу у складі директора, заступника директора та представника персоналу КУ «Таврійський будинок інвалідів» ЗОР, які організували брудну схему, цинічно використовуючи фізичну працю підопічних – інвалідів з розумовими вадами. Так, підопічні з інвалідністю надавались третім особам для сільськогосподарських робіт.
 
 
 Зокрема, в результаті досудового розслідування задокументовано факт, коли медсестра вищезгаданого закладу, за попередньою змовою з директором та заступником директора КУ «Таврійський будинок інвалідів» ЗОР, отримала від останніх дозвіл на перевезення та трудову експлуатацію двох підопічних поза межами закладу, а саме на земельній ділянці домоволодіння за місцем її проживання.
 
В рамках слідчих дій, за місцем мешкання зловмисниці проведено обшук, під час якого з території домоволодіння звільнені підопічні «Таврійського будинку інвалідів».
 
 
Цинічність злочину вражає, адже в підопічних була встановлена ІІ група інвалідності з дитинства та згідно індивідуальних програм реабілітації інвалідів вони були визнані непрацездатними за станом здоров’я.
 
 
 За підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України, усі троє змовників було затримано за ст. 208 КПК України.
 
 
 Наразі, за погодженням з прокурором прокуратури Запорізької області повідомлено про підозру заступнику директора КУ «Таврійський будинок інвалідів» ЗОР, який за попередньою змовою чинив передачу підопічних, з метою експлуатації, при цьому використовуючи уразливий стан осіб.
 
 
 Разом з тим, так як двоє інших учасників злочинної групи є депутатами місцевих рад, то згідно діючого законодавства, прокурор Запорізької області особисто підписав дані повідомлення про підозру.
 
 
Покарання за вчинений зловмисниками злочин за ч.2 ст. 149 КК України передбачає позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.
 
Наразі продовжується досудове слідство.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 4696